Αρχική arrow Νέα arrow Οικολογία

Οικολογία

Πολύτιμος σύμμαχος κατά της κλιματικής αλλαγής τα φυτά

Τετάρτη, 22 Οκτωβρίου 2014

Περισσότερο από 16% διοξείδιο απορροφούν τα δέντρα και τα υπόλοιπα φυτά, σύμφωνα με μία νέα αμερικανική επιστημονική μελέτη. Το γεγονός αυτό μπορεί να εξηγήσει γιατί μέχρι σήμερα τα κλιματολογικά μοντέλα συστηματικά υπερεκτιμούσαν τον ρυθμό αύξησης του διοξειδίου στην ατμόσφαιρα του πλανήτη μας. Επιπλέον, δείχνει ότι τα φυτά αποτελούν έναν ακόμη σημαντικότερο σύμμαχο κατά της κλιματικής αλλαγής σε σχέση με τις έως τώρα εκτιμήσεις. Περίπου το μισό διοξείδιο που παράγεται, καταλήγει στους ωκεανούς ή απορροφάται από τα φυτά.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρα Λιανχόνγκ Γκου του Εθνικού Εργαστηρίου Οακ Ριντζ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ (PNAS), σύμφωνα με το BBC, ανέλυσαν ξανά πόσο διοξείδιο εξαπλώνεται αργά στο εσωτερικό των φύλλων των φυτών και συμπέραναν ότι σαφώς περισσότερο αέριο απορροφάται από αυτά. Οι επιστήμονες υπολόγισαν ότι μεταξύ 1901 - 2100 η ποσότητα διοξειδίου που συνολικά θα έχει αφαιρεθεί από την ατμόσφαιρα χάρη στα φυτά, θα είναι 1.057 δισεκατομμύρια τόνοι, έναντι 915 δισεκατομμυρίων τόνων που ήταν η προηγούμενη εκτίμηση (αύξηση 16% έως 17%).
Πάντως, άλλοι ειδικοί ανέφεραν ότι, παρά τον νέο υπολογισμό, που πιθανώς θα οδηγήσει σε μελλοντική αναθεώρηση των κλιματολογικών μοντέλων, είναι μάλλον απίθανο να αλλάξει κάτι στις δυσοίωνες προβλέψεις για την εξέλιξη της κλιματικής αλλαγής. Αν και η νέα έρευνα δείχνει ότι ίσως είναι ελαφρώς ευκολότερο να επιτευχθεί ο βασικός στόχος συγκράτησης της αύξησης του διοξειδίου έως τους δύο βαθμούς Κελσίου, σε κάθε περίπτωση οι περικοπές των «αερίων του θερμοκηπίου» που θα χρειαστούν, δεν παύουν να είναι πολύ μεγάλες.

(Πηγή: briefingnews.gr)

Ανακυκλώνουν συσκευασίες ΦΠΠ στο Κιλελέρ

Τετάρτη, 28 Αυγούστου 2013

Ολοκληρώνεται την Πέμπτη 29 Αυγούστου στον Δήμο Κιλελέρ η πρώτη συλλογή των κενών συσκευασιών φυτοφαρμάκων στο πλαίσιο του πιλοτικού προγράμματος, που ο Δήμος υλοποιεί σε συνεργασία με τον ΕΣΥΦ, την ΕΕΑΑ, το ΓΕΩΤΕΕ Κ.Ε, τον Σύλλογο Επαγγελματιών Γεωπόνων του νομού Λάρισας και τους αγρότες της περιοχής. Το πιλοτικό πρόγραμμα ξεκίνησε την Τρίτη 27 Αυγούστου, με ενθαρρυντική συμμετοχή από τους αγρότες της περιοχής. Η συγκέντρωση των κενών συσκευασιών γίνεται σε 14 σημεία, σε αντίστοιχα χωριά του Δήμου Κιλελέρ, από όπου διέρχεται ειδικό απορριμματοφόρο όχημα για την αποκομιδή τους.
Τα κενά συσκευασιών παραδίδονται από τους εθελοντές παραγωγούς καλά ξεπλυμένα, μέσα σε ειδικές διάφανες σακούλες και ελέγχονται από, επίσης εθελοντές, γεωπόνους, πριν σταλούν στην ανακύκλωση. Σε δηλώσεις του από τη Χάλκη όπου και βρέθηκε σήμερα το πρωί για να επιθεωρήσει την όλη διαδικασία ο δήμαρχος Κιλελέρ, Ρίζος Κομήτσας, εμφανίστηκε ικανοποιημένος για το αποτέλεσμα αυτής της πρώτης συλλογής σημειώνοντας ότι τα μηνύματα είναι ενθαρρυντικά και αποδεικνύουν ότι υπάρχει ευαισθησία στις τάξεις των αγροτών για την προστασία του περιβάλλοντος και της υγείας όλων μας.
«Είμαι βέβαιος ότι με την πρόοδο του πιλοτικού προγράμματος θα βάλουμε, σιγά σιγά, ένα τέλος στις εικόνες των ατάκτως ερριμμένων συσκευασιών φυτοφαρμάκων σε χαντάκια και ρέματα, εικόνες που δεν τιμούν κανέναν» υπογράμμισε ο δήμαρχος και συνέχισε: «Σε λίγα χρόνια η ανακύκλωση των εν λόγω συσκευασιών θα είναι υποχρεωτική για τους αγρότες προκειμένου να πάρουν τις κοινοτικές ενισχύσεις, οπότε μέσω του προγράμματος, που εμείς εφαρμόζουμε πιλοτικά, τους δίνεται η δυνατότητα να προσαρμοστούν, εγκαίρως, στα δεδομένα της νέας ΚΑΠ και να συμβάλουν με τη στάση τους στο να παραδώσουμε το περιβάλλον καθαρό στις επόμενες γενιές ». Ικανοποιημένη από την εξέλιξη της συλλογής εμφανίστηκε σε δηλώσεις της και η διευθύντρια του ΕΣΥΦ, Φραντσέσκα Υδραίου, τονίζοντας ότι οι αγρότες ανταποκρίθηκαν στην πρόκληση. Παράλληλα, εξέφρασε την πεποίθηση ότι στις επόμενες συλλογές θα ενισχυθεί τόσο η συμμετοχή των αγροτών όσο και ο όγκος των κενών συσκευασιών, που θα οδηγηθούν στην ανακύκλωση, αφού θα υπάρχει ακόμη καλύτερη ενημέρωσή τους για τα οφέλη του προγράμματος. Στην ίδια κατεύθυνση κινήθηκαν στις δηλώσεις τους τόσο ο πρόεδρος του ΓΕΩΤΕΕ Κ.Ε. Γιάννης Γεωργιάδης όσο και ο υπεύθυνος από πλευράς του Δήμου Κιλελέρ για το πρόγραμμα, γεωπόνος και δημοτικός σύμβουλος, κ. Κλεομένης Μπουγανοσόπουλος. Να σημειωθεί ότι κάθε σακούλα που παραδίδεται, αντιστοιχεί σε έναν μοναδικό παραγωγό και αναγράφει τα στοιχεία του, ώστε να υπάρχει ιχνηλασιμότητα των συσκευασιών. Μάλιστα, σε όλους τους αγρότες θα χορηγηθεί ειδικό πιστοποιητικό για την ανακύκλωση των συσκευασιών φυτοφαρμάκων ενώ από τους υπεύθυνους του προγράμματος θα βραβευθεί και το χωριό με τους περισσότερους εθελοντές. Η συλλογή των συσκευασιών θα γίνεται μετά από κάθε κύκλο ψεκασμών στις αγροτικές καλλιέργειες με την επόμενη να τοποθετείται χρονικά μέσα στον Οκτώβριο.
www.agronews.gr

Περιβαλλοντικός κίνδυνος για τη Μεσόγειο

Πέμπτη, 20 Ιουνίου 2013

Σοβαρές περιβαλλοντικές επιπτώσεις βαρύνουν τη Μεσόγειο, κοινό τόπο ιστορίας για περισσότερους από 150 εκατ. ανθρώπους και κορυφαίο τουριστικό προορισμό στον κόσμο. Ειδικότερα είναι οι ανθρώπινες δραστηριότητες που καταστρέφουν τη Μεσόγειο. Όπως για παράδειγμα: οι διάφορες μορφές ρύπανσης, η υπεραλίευση, η υπερδόμηση και η ερημοποίηση των ακτών. Μάλιστα, σε αυτά προστίθενται και ορισμένα νέα, όπως η ολοένα και μεγαλύτερη «εισβολή» ξενικών ειδών από άλλες θάλασσες και η ρύπανση από τη λειτουργία εγκαταστάσεων αφαλάτωσης.
Την Τετάρτη 5 Ιουνίου, με την αφορμή της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος, τα Ηνωμένα Έθνη (Πρόγραμμα για το Περιβάλλον/ Μεσογειακό Σχέδιο Δράσης) παρουσίασαν έκθεση για την κατάσταση του θαλάσσιου και παράκτιου περιβάλλοντος στη Μεσόγειο. Όπως ανέφερε η συντονίστρια του προγράμματος στην Αθήνα, Maria Luisa Silva Mejias: Η Μεσόγειος είναι μια κλειστή θάλασσα, που χρειάζεται περισσότερο από 100 χρόνια για να ανανεωθεί. Η ανανέωση αυτή έχει επιβραδυνθεί, καθώς το 1960 - 2000 οι ποσότητες φρέσκου νερού που κατέληξαν στη Μεσόγειο (από ποτάμια) έχει μειωθεί κατά 20%. Επιπλέον, εκτιμάται ότι κάθε 10 ημέρες ένα νέο είδος «εισβάλλει» στη Μεσόγειο. Περισσότερο από το 65% των ιχθυοαποθεμάτων αλιεύεται πάνω από το όριο βιωσιμότητας. Το 37% των παράκτιων οικισμών άνω των 2.000 κατοίκων εξακολουθεί να απορρίπτει τα λύματά του στη θάλασσα. Το 18% των βιολογικών καθαρισμών στη Μεσόγειο είναι ανεπαρκές, καθώς προσφέρει μόνο πρωτοβάθμια επεξεργασία. Η διάβρωση των ακτών είναι σημαντική απειλή, ειδικά για την ανατολική Μεσόγειο. Το χειρότερο σενάριο προβλέπει αύξηση του επιπέδου της θάλασσας έως 61 εκατοστά μέχρι το τέλος του αιώνα. Ο υποθαλάσσιος θόρυβος αποτελεί μια αυξανόμενη απειλή για τα θαλάσσια θηλαστικά και ορισμένα είδη ψαριών. Κύριες πηγές του, ο ήχος των πλοίων και τα σόναρ που χρησιμοποιούνται στις σεισμικές έρευνες. Περισσότερα από 100 είδη θαλάσσιας ζωής στη Μεσόγειο απειλούνται με εξαφάνιση. Αξιοσημείωτο είναι ότι τα απόβλητα από αφαλατώσεις είναι από το 2006 το δεύτερο πιο ταχέως ανερχόμενο πρόβλημα στη Μεσόγειο. «Γνωρίζουμε ότι σε κάποιες περιοχές η αφαλάτωση είναι η μόνη λύση, πρέπει όμως να είναι η τελευταία λύση», λέει στην «Καθημερινή» η κ. Mejias. «Η καλύτερη λύση είναι η σωστή διαχείριση του νερού και η επανάχρησή του». Όσον αφορά την υπερδόμηση των ακτών, πρόβλημα ανερχόμενο στη χώρα μας, η κ. Mejias δήλωσε τα εξής: «Στη σύμβαση της Βαρκελώνης υπάρχει ένα πρωτόκολλο για τη σύνθεση των περιβαλλοντικών ζητημάτων με τον πολεοδομικό σχεδιασμό. Για παράδειγμα, προβλέπει ότι η δόμηση πρέπει να απέχει τουλάχιστον 100 μέτρα από τη θάλασσα. Ελπίζω ότι η Ελλάδα θα γίνει μέλος του πρωτοκόλλου αυτού. Όλες οι χώρες θέλουν ανάπτυξη και θέσεις εργασίας. Πρέπει, όμως, να το κάνουν με τρόπο που προστατεύει το περιβάλλον αλλά και το τουριστικό προϊόν. Στην Ισπανία, απ’ όπου κατάγομαι, η εμπειρία μάς έδωσε ορισμένα σκληρά μαθήματα».
(Πηγή: Καθημερινή)

Ηλεκτροφόρες περιφράξεις για αρκούδες-λύκους

Παρασκευή, 24 Μαΐου 2013

Ο Aρκτούρος με ιδρυτικό στόχο την αρμονική συμβίωση ανθρώπου και άγριας ζωής, από το 1997 εισήγαγε την πρακτική των ηλεκτροφόρων περιφράξεων, διένειμε δωρεάν και τοποθέτησε 200 περιφράξεις, ως μέτρο πρόληψης των ζημιών που προκαλούν η αρκούδα και ο λύκος σε γεωργούς, κτηνοτρόφους και μελισσοκόμους. Δεκαέξι χρόνια μετά, το ΥΠΑΑΤ υιοθετεί το επιτυχημένο μέτρο πρόληψης και δημοσιεύει στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης την Αριθμ. Απόφ. 8512/ΦΕΚ1060/29.04.2013: «Καθεστώς ενίσχυσης στο πλαίσιο της Δράσης 1.1 «Αγορά και εγκατάσταση ηλεκτροφόρου περίφραξης» του Μέτρου 216 «Στήριξη για μη παραγωγικές επενδύσεις» του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) 2007−2013.) που επικυρώνει την επιδότηση γεωργών, μελισσοκομικών και κτηνοτρόφων για την τοποθέτηση ηλεκτροφόρων περιφράξεων σε γεωργικές, μελισσοκομικές και κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις. Σύμφωνα με την ΚΥΑ η δράση θα εφαρμοστεί μόνο στις περιοχές που αποτελούν οικοτόπους της αρκούδας και οι δικαιούχοι είναι: 1. Αγρότες και να ασκούν αγροτική δραστηριότητα (εγγεγραμμένοι στο Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων (MAΑE) με κύριο επάγγελμα αγρότης. 2. Συστηματικοί μελισσοκόμοι, οι οποίοι διαθέτουν τουλάχιστον 100 μονές κυψέλες. 3. Κτηνοτρόφοι με εκτατικές εκτροφές αιγοπροβάτων, οι οποίοι διαθέτουν αιγοπρόβατα και χρησιμοποιούν για την εκτροφή των ζώων βοσκότοπους. 4. Μετακινούμενοι κτηνοτρόφοι, οι οποίοι ανεξαρτήτως τόπου μόνιμης κατοικίας, μετακινούν το ποίμνιό τους για διάστημα τουλάχιστον 5 μηνών το χρόνο στις περιοχές παρέμβασης, όπου και διαθέτουν ποιμνιοστάσιο. Φορείς υλοποίησης της ΚΥΑ είναι οι οικείες Διευθύνσεις Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής των Περιφερειακών Ενοτήτων, ενώ Οργανισμός Πληρωμής είναι Οργανισμός Πληρωμών και Ελέγχου Κοινοτικών Ενισχύσεων Προσανατολισμού και Εγγυήσεων (ΟΠΕΚΕΠΕ). Το μέγιστο κόστος αγοράς και εγκατάστασης της ηλεκτροφόρου περίφραξης ανέρχεται σε 2.200€/0,05Ηα. Η συνολική Δημόσια δαπάνη για τη Δράση ανέρχεται σε 3.000.085,00 €, σύμφωνα με το εγκριθέν πρόγραμμα και η οποία κατανέμεται ενδεικτικά ως ακολούθως: Για το έτος 2013, 1.000.000 ευρώ, για το έτος 2014, 2.000.085 ευρώ και βαρύνει το Π.Δ.Ε. του ΥΠΑΑΤ. Η ως άνω δαπάνη συγχρηματοδοτείται: α) από το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης (ΕΓΤΑΑ) με ποσοστό από 50−80%, ανάλογα με τον τόπο εφαρμογής (Περιφέρεια Σύγκλισης, Περιφέρεια μη σύγκλισης) και β) από εθνικούς πόρους, σύμφωνα με το χρηματοδοτική κατανομή του Μέτρου 216 του ΠΑΑ 2007−2013, όπως ισχύει κάθε φορά. Ο Aρκτούρος εκφράζει την ικανοποίηση του για την -έστω και με καθυστέρηση 16 ετών- ενσωμάτωση της χρήσης των ηλεκτροφόρων περιφράξεων στην κρατική αντίληψη τόσο στο πλαίσιο των γεωργοπεριβαλλοντικών μέτρων όσο και στην εφαρμογή μέτρων ενεργητικής προστασίας των παραγωγών από την πλευρά του ΕΛΓΑ, δηλαδή, την επιδότηση αγοράς ή τη δωρεάν χορήγηση ηλεκτροφόρων περιφράξεων σε μελισσοκόμους και καλλιεργητές ορεινών περιοχών. Ο Aρκτούρος, χαιρετίζει το μέτρο ως θετική πρακτική για την προστασία των απειλούμενων μεγάλων θηλαστικών της χώρας μας από πιθανές συγκρούσεις με τον άνθρωπο, εξαιτίας ζημιών σε μελισσοκομικές και γεωργοκτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις. Καθώς όμως το μέτρο εφαρμόζεται στο πλαίσιο επιδοτήσεων ευρωπαϊκού προγράμματος με περιορισμένη διάρκεια, ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ επισημαίνει την ανάγκη της πάγιας ενίσχυσης της χρήσης των ηλεκτροφόρων περιφράξεων με την ενσωμάτωσή τους στα μέτρα ενεργητικής προστασίας του ΕΛΓΑ. Επισημαίνουμε ακόμη, ότι η ενίσχυση απόκτησης καθαρόαιμου Ελληνικού Ποιμενικού Σκύλου μέσω των γεωργοπεριβαλλοντικών μέτρων, παράλληλο αίτημα του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ, δεν εγκρίθηκε και δεν ενσωματώθηκε στην Οδηγία. Για περισσότερες πληροφορίες οι δικαιούχοι μπορούν να απευθύνονται στις κατά τόπους Διευθύνσεις Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής των Περιφερειακών Ενοτήτων. Ολόκληρη η ΚΥΑ είναι αναρτημένη στην ιστοσελίδα του ΥΠΑΑΤ και στην ιστοσελίδα Aρκτούρου. Εκτενείς οδηγίες για την εγκατάσταση και χρήση των ηλεκτροφόρων περιφράξεων μπορείτε να βρείτε στο επισυναπτόμενο σχετικό έγγραφο (Κεφάλαιο Β’ του υπό διαμόρφωση «Οδηγού Πρόληψης των ζημιών στο κτηνοτροφικό κεφάλαιο»/ Πρόγραμμα LIFE+ Καινοτομίες ενάντια στη χρήση δηλητηριασμένων δολωμάτων).
Για περισσότερες πληροφορίες Aρκτούρος Βάσω Πετρίδου 2310 555920 & 6937422537
πηγή: zougla.gr

Ζιζανιοκτόνο συνδέεται με αυτισμό, Πάρκινσον και Αλτσχάιμερ!

Πέμπτη, 16 Μαΐου 2013

pesticides_400Νέο σοκ προκαλεί στη διεθνή κοινή γνώμη η αναφορά επιστημόνων για τις δραματικές επιπτώσεις που έχει στον ανθρώπινο οργανισμό το μεγαλύτερο σε πωλήσεις ζιζανιοκτόνο στον κόσμο, το Roundup της εταιρείας Monsanto.

Οι ερευνητές, στην αναφορά τους και αφού επανεξέτασαν εκατοντάδες μελέτες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας δίνουν νέα διάσταση για τις επιπτώσεις που επιφέρει το Glyphosate, που είναι το ενεργό συστατικό του  Roundup.

Διαβάστε περισσότερα...
<< Αρχική < Προηγούμενα 1 2 3 4 5 6 7 Επόμενα > Τελευταία >>
Αποτελέσματα 1 - 9 από 57

Σύνδεση Χρήστη

Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα; Δημιουργία λογαριασμού

Στατιστικά

Επισκέπτες: 2904695

Online χρήστες

Έχουμε 42 επισκέπτες σε σύνδεση

Ο καιρός στη Χώρα

 Ο καιρός τώρα
Λιακάδα Λιακάδα
Θερμοκρασία: 9 °C
Παρασκευή, 28 Ιαν
Κυρίως συννεφιασμένος Κυρίως συννεφιασμένος
Θερμοκρασία: 3 ως 14 °C
Σάββατο, 29 Ιαν
Βροχή Βροχή
Θερμοκρασία: 4 ως 9 °C
Κυριακή, 30 Ιαν
Μερικώς συννεφιασμένος με δυνατές βροχές Μερικώς συννεφιασμένος με δυνατές βροχές
Θερμοκρασία: -1 ως 12 °C
Powered by Elxis - Open Source CMS.
Copyright (C) 2006-2022 Elxis.org. All rights reserved.