Αρχική arrow Νέα arrow Κόσμος

Κόσμος

Συμπόσιο Ελληνικού Σήματος "Made in Greece"

Παρασκευή, 02 Ιούνιος 2017

Η αξία και η δυναμική του Ελληνικού Σήματος στην ανάπτυξη της οικονομίας Με ιδιαίτερη επιτυχία πραγματοποιήθηκαν την Τετάρτη 31η Μαΐου 2017, σε αίθουσα του Ιδρύματος Ευγενίδου, οι εργασίες του Συμποσίου Ελληνικού Σήματος, το οποίο διοργάνωσαν το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθηνών (ΒΕΑ) και η Ελληνική Ακαδημία Μάρκετινγκ (ΕΛΑΜ), υπό την αιγίδα του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης.
Το Ελληνικό Σήμα, η φιλόδοξη προσπάθεια της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης, η σημασία του και τα κριτήρια απονομής του, ήταν τα κύρια ζητήματα που απασχόλησαν τους ομιλητές του Συμποσίου, στο οποίο συμμετείχαν υψηλόβαθμα στελέχη επιτυχημένων καινοτόμων και εξωστρεφών ελληνικών επιχειρήσεων, τις εργασίες του οποίου παρακολούθησαν περισσότερα από 330 άτομα. Παύλος Ραβάνης, Πρόεδρος του ΒΕΑ, και Γιώργος Αυλωνίτης, Καθηγητής, Πρόεδρος ΕΛΑΜ Τις εργασίες του Συμποσίου άνοιξαν με χαιρετισμούς τους οι Παύλος Ραβάνης (Πρόεδρος του ΒΕΑ) και Γιώργος Αυλωνίτης (Καθηγητής, Πρόεδρος ΕΛΑΜ).
Την Πολιτεία εκπροσώπησαν με χαιρετισμό τους ο Ιωάννης Τσιρώνης (Αναπληρωτής Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων), ο οποίος επεσήμανε την ανάγκη προώθησης και εδραίωσης του Ελληνικού Σήματος για την τόνωση των εξαγωγών ελληνικών γεωργικών προϊόντων, και η Χαρά Καφαντάρη (Αντιπρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ). Χαιρετισμό απεύθυνε και η Γεωργία Τζένου (Εκπρόσωπος Enterprise Europe Network-Hellas). Μανωλάκη Μαρία, Γραφείο Γεν. Γραμ. Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή, Γεώργιος Καββαθάς, Πρόεδρος ΓΣΕΒΕΕ, Γεώργιος Καρέτσος, Πρόεδρος ΕΛΓΟ Δήμητρα, Γεώργιος Αυλωνίτης, Καθηγητής, Πρόεδρος ΕΛΑΜ, Προκόπιος Θεοδωρίδης, Επίκουρος Καθηγητής Πανεπιστημίου Πατρών, Μέλος Δ.Σ. ΕΛΑΜ Ο Γενικός Γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή, Αντώνιος Παπαδεράκης, ως αρμόδιος θεσμικός παράγοντας για το Σήμα Ελληνικού Προϊόντος, προανήγγειλε την εκπόνηση ειδικής μελέτης έως το τέλος του καλοκαιριού για την αναμόρφωση των προϋποθέσεων απόκτησης του Ελληνικού Σήματος με εξάλειψη των γραφειοκρατικών αγκυλώσεων, αναφέροντας ότι καθημερινά πολλαπλασιάζονται τα αιτήματα των επιχειρήσεων για την απόκτησή του. Μάλιστα, στο νέο οργανόγραμμα του Υπουργείου θα δημιουργηθεί ειδικό τμήμα για χορήγηση του Ελληνικού Σήματος. Στη συνέχεια ο Στέφανος Κομνηνός (πρώην Γενικός Γραμματέας Εμπορίου, Ειδικός Συνεργάτης ΒΕΑ) επιχείρησε να απαντήσει στο ερώτημα αν η εθνικότητα προϊόντων και υπηρεσιών ενισχύει ή εμποδίζει την ανάπτυξη μέσω μιας ολοκληρωμένης και εμπεριστατωμένης ανάλυσης. Στην πρώτη θεματική ενότητα του Συμποσίου, με τίτλο «Σήμα Ελληνικού Προϊόντος», συζητήθηκαν λεπτομέρειες για την έννοια του Ελληνικού Σήματος, τα κριτήρια απονομής του, τους τομείς στους οποίους έχει βρει εφαρμογή, ενώ αναλύθηκε και η στάση του καταναλωτή απέναντι στα ελληνικά προϊόντα. Ιωάννης Τσιρώνης, Αναπληρωτής Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
Ο Πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, Γιώργος Καββαθάς, και ο Πρόεδρος του ΒΕΑ, Παύλος Ραβάνης, αναμένεται να προχωρήσουν από κοινού στην υλοποίηση και άλλων δράσεων για την προώθηση του Ελληνικού Σήματος. Στη δεύτερη θεματική ενότητα, με τίτλο «Εξωστρέφεια», παρουσιάστηκαν τα case studies ελληνικών εταιρειών με επιτυχημένη εξαγωγική δραστηριότητα, προσδιορίστηκε η αξία της πιστοποίησης των εταιρειών και αναλύθηκε η σχέση της εξωστρέφειας με το marketing. Το Συμπόσιο ολοκληρώθηκε με την τρίτη θεματική ενότητα, που είχε τίτλο «Branding/Καινοτομία», όπου οι συμμετέχουσες επιχειρήσεις μίλησαν για το ρόλο που έχει παίξει το brand positioning και η καινοτομία στις επιτυχίες που έχουν καταγράψει οι εταιρείες τους εντός και εκτός ελληνικών συνόρων.

0 Σχόλια

Η διαχρονικότητα της Μεσογειακής διατροφής (VIDEO)

Παρασκευή, 02 Ιούνιος 2017

Η κ. Αντωνία Τριχοπούλου, η καταξιωμένη επιστήμονας σε Ελλάδα και εξωτερικό (Καθηγήτρια, Πρόεδρος του Ελληνικού Ιδρύματος Υγείας και από τους δημιουργούς της μεσογειακής πυραμίδας) βρέθηκε στη Βοστόνη για να συμμετάσχει σε διεθνές συνέδριο με αντικείμενο τη Μεσογειακή Διατροφή. Σε συνέντευξή της στο τηλεοπτικό δίκτυο NECN (New England Cable News) τόνισε τα οφέλη και τη διαχρονικότητα της Μεσογειακής διατροφής. Όμως, τι το ιδιαίτερο διαθέτει αυτό το διατροφικό μοντέλο; Όπως αναφέρει η κυρία Τριχοπούλου η Μεσογειακή δίαιτα είναι νόστιμη, υγιεινή, απλή και έχει αναπτυχθεί εδώ και χιλιάδες χρόνια από τους λαούς της μεσογειακής λεκάνης, που ζούσαν σε περιοχές με ελαιώνες. Συνεχίζει, λέγοντας ότι, η Μεσογειακή δίαιτα αρχικά θεωρούνταν ως μια διατροφή χαμηλή σε κορεσμένα λιπαρά, που παρέχει προστασία από τη στεφανιαία νόσο λόγω του χαμηλού περιεχομένου της σε κορεσμένα λίπη και λόγω της χαμηλής περιεκτικότητάς της σε χοληστερόλη. Με το πέρασμα το χρόνων, η προσοχή των επιστημόνων μετακινήθηκε από τα κορεσμένα και στράφηκε περισσότερο στο ελαιόλαδο και σε άλλα συστατικά, που περιέχει, ενώ ξεκίνησε να ερευνάται και η σχέση της Μεσογειακής διατροφής εκτός από τα καρδιαγγειακά και με άλλες χρόνιες παθήσεις όπως ο καρκίνος, ο σακχαρώδης διαβήτης, η άνοια κ.ά. Ωστόσο, παρά την επικρότηση του μεσογειακού προτύπου διατροφής από τους επιστήμονες και την καλή άποψη, που έχει ο κόσμος για αυτό το διατροφικό μοντέλο, η δημοσιογράφος παρατηρεί ότι η δημοτικότητά της μειώνεται. Η κυρία Τριχοπούλου επισημαίνει ότι αυτή η παρατήρηση επαληθεύεται ακόμα και στη Μεσόγειο λόγω των τροποποιήσεων στον τρόπο ζωής, που προκλήθηκαν μετά τις μεγάλες κοινωνικοοικονομικές αλλαγές, που επήλθαν από τη δεκαετία του 1960 και έπειτα. Εντούτοις, όπως δηλώνει και η ίδια ένα τμήμα του πληθυσμού συνεχίζει να ακολουθεί το πρότυπο της Μεσογειακής δίαιτας, να χρησιμοποιεί ελαιόλαδο για το μαγείρεμα και να καταναλώνει μεγάλες ποσότητες λαχανικών και οσπρίων. Στην ερώτηση για το πώς γεννήθηκε η ιδέα της μεσογειακής πυραμίδας η κυρία Τριχοπούλου απαντά ότι η μεσογειακή πυραμίδα αναπτύχθηκε ουσιαστικά στη Βοστώνη, όπου έγινε και το πρώτο διεθνές συνέδριο για τη Μεσογειακή δίαιτα το 1993 από το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ και τη Σχολή Δημόσιας Υγείας. Τι ήταν αυτό, όμως, που οδήγησε στη διεξαγωγή του συνεδρίου; ‘’Κατά την περίοδο εκείνη στην Ελλάδα εγκατέλειπαν τη χρήση ελαιολάδου εξαιτίας της μεγάλης προώθησης των σπορέλαιων στην αγορά. Από την άλλη, υπήρχε παγκόσμια σύσταση για τη μείωση του λίπους τόσο του καλού όσο και του κακού΄΄ αναφέρει χαρακτηριστικά η κυρία Τριχοπούλου και συνεχίζει λέγοντας ΄΄Ήταν, λοιπόν, μια δύσκολη περίοδος για την επιβίωση της Μεσογειακής διατροφής. Παράλληλα, τότε, ο σύζυγός μου εργαζόταν εδώ στο Χάρβαρντ. Μαζί με το δόκτορα Willet ξεκίνησαν να σχεδιάζουν το πρώτο συνέδριο. Μετά το συνέδριο, είπαμε να δημιουργήσουμε και μια οπτική απεικόνιση της δίαιτας αυτής και έτσι, φτιάχτηκε η πυραμίδα μεσογειακής διατροφής.΄΄ Όταν η δημοσιογράφος κάνει λόγο για βότανα όπως το δεντρολίβανο, τα οποία δεν αναφέρονται στα διάφορα διατροφικά πρότυπα παρά το γεγονός ότι αποτελούν στοιχείο-κλειδί της διατροφής, η κυρία Τριχοπούλου απαντά ότι τα βότανα αποτελούν πολύ σημαντικό κομμάτι της μεσογειακής δίαιτας. Τέτοια βότανα είναι το θυμάρι, ο βασιλικός, ο μαϊντανός, η μέντα αλλά και το δεντρολίβανο. Τι θα πρέπει, λοιπόν, να περιέχει ένα γεύμα, που βασίζεται στα πρότυπα της Μεσογειακής διατροφής; "Οι μελιτζάνες είναι ένα πολύ διαδεδομένο πιάτο στην Ελλάδα, καθώς είναι πολύ εύκολο να προμηθευτούμε τις μελιτζάνες, αλλιώς μπορούμε να επιλέξουμε μπάμιες, κολοκυθάκια, φασολάδα, φακές, ρεβίθια και φυσικά μέσα στη βδομάδα έχουμε κάποιες φορές αυγά, κάποιες φορές ψάρι, 1-2 φορές την εβδομάδα κοτόπουλο και πολύ σπάνια κόκκινο κρέας"’ λέει χαρακτηριστικά η κυρία Τριχοπούλου. Όμως, πέρα από τα οφέλη της στην υγεία η Μεσογειακή δίαιτα είναι μια πολύ καλή επιλογή και όσον αφορά το περιβάλλον μιας και έχει χαμηλό ανθρακικό αποτύπωμα σύμφωνα με τη δημοσιογράφο. "Επειδή η μεσογειακή διατροφή αναπτύχθηκε τοπικά και συμπεριλαμβάνει τα ντόπια προϊόντα, που παράγονται και καταναλώνονται τοπικά και είναι μια δίαιτα, που βασίζεται στα φυτικά προϊόντα, αυτό συνεπάγεται ότι είναι οικολογικά φιλική και εναρμονισμένη με το οικοσύστημα αλλά και την οικονομία" συμπληρώνει η κυρία Τριχοπούλου και κλείνει τη συνέντευξή της λέγοντας ότι "Πρέπει να συνεχίσουμε την προσπάθεια, που κάνουμε για να διαδώσουμε τη Μεσογειακή διατροφή". Στη συνέχεια μπορείτε να παρακολουθήσετε (στα αγγλικά) το πλήρες βίντεο της συνέντευξης στο στο τηλεοπτικό δίκτυο NECN.
πηγή:www.olivenews.gr

0 Σχόλια

Θετικά για τις πωλήσεις τα στοιχεία του Αυγούστου

Τρίτη, 04 Οκτώβριος 2016

Οι ισπανικοί τομείς ελαιολάδου και επιτραπέζιων ελιών δημοσίευσαν τα στοιχεία, μέχρι τις 31 Αυγούστου για την παραγωγή και τις αγορές, από τα οποία προκύπτουν τα θετικά επίπεδα πωλήσεων του ελαιολάδου, τόσο στην εγχώρια αγορά όσο και στις εξαγωγές. Στο σύνολό τους οι πωλήσεις φτάνουν τους 1.261.800 τόνους, +3% σε σύγκριση με της περασμένης περιόδου. Επίσης, ο τομέας συμφωνεί ότι λόγω της έλλειψης βροχοπτώσεων κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, οι κλιματολογικές συνθήκες το προσεχές διάστημα θα παίξουν καθοριστικό ρόλο στην παραγωγή της νέας περιόδου. Αναλυτικότερα, Τα νέα μηνιαία δεδομένα δείχνουν ότι η παραγωγή ελαιολάδου έφτασε τους 1.399.000 τόνους, αυξημένη κατά 66% σε σύγκριση με την περασμένη χρονιά. Η συνολική ποσότητα ελαιοποιήσιμης ελιάς έφτασε τους 6.802.896 τν. με μέση απόδοση 20,53%. Από τη άλλη πλευρά, οι εισαγωγές, με προσωρινά ακόμη στοιχεία για τον μήνα Αύγουστο, εκτιμώνται στους 111.100 τν. ενώ οι εξαγωγές στους 790.300 τόνους, μειωμένες κατά 3% σε σύγκριση με πέρυσι, ενώ αυξημένες κατά 3% είναι οι εγχώριες πωλήσεις, φτάνοντας τους 471.500 τόνους. Οι συνολικές πωλήσεις, σε εγχώρια αγορά και εξαγωγές, έφτασαν τους 1.261.600 τόνους, αυξημένες κατά 3% σε σύγκριση με την περασμένη περίοδο. Τα συνολικά αποθέματα υπολογίζονται στους 429.000 τόνους, εκ των οποίων στα ελαιοτριβεία υπάρχουν 281.200 τόνοι, στις δεξαμενές του κράτους 7.500 τόνοι, ενώ στις υπόλοιπες βιομηχανίες υπάρχουν άλλοι 140.300 τόνοι. Επιτραπέζια ελιά Η περίοδος 2015/16 ξεκίνησε για την επιτραπέζια ελιά με τα αποθέματα την 1η Σεπτεμβρίου στους 293.530 τόνους, -13% σε σύγκριση με την περασμένη περίοδο. Η παραγωγή ανήλθε στους 601.830 τόνους, αυξημένη κατά 8% σε σύγκριση με πέρυσι. Οι πωλήσεις (εγχώρια αγορά και εξαγωγές), έφτασαν τους 505.580 τόνους, από τους οποίους οι 318.120 τόνοι προωθήθηκαν στο εξωτερικό ενώ οι 187.450 τόνοι κατευθύνθηκαν στην εσωτερική κατανάλωση. Συνολικά, οι πωλήσεις μειώθηκαν 11% σε σύγκριση με την περασμένη περίοδο. Τέλος, τα αποθέματα στις 31 Αυγούστου υπολογίζονται στους 341.070 τόνους, +16% σε σύγκριση με την περυσινή περίοδο.
www.olivnews.gr

0 Σχόλια

Ως 27 Οκτώβρη τσεκ, κλείνουν παλιά υπόλοιπα ως τέλος 2016

Τρίτη, 20 Σεπτέμβριος 2016

Μήνας µεγάλης οικονοµικής ανακούφισης για τους αγρότες προµηνύεται ο Οκτώβριος, καθώς τόσο από το υπουργείο όσο και από τον ΟΠΕΚΕΠΕ διαµηνύουν ότι θα κλείσουν όλες σχεδόν οι εκκρεμότητες από υπόλοιπα βασικής ενίσχυσης, πράσινης και συνδεδεμένων του 2015 μέχρι τα μέσα του μήνα, ενώ θα πληρωθεί και η προκαταβολή της ενιαίας ενίσχυσης του 2016 μέχρι τις 27 Οκτωβρίου, σύμφωνα με δημοσίευμα της Agrenda

0 Σχόλια
Διαβάστε περισσότερα...

Στο τέλος γεωργοί στην Ελλάδα θα μείνουν λίγοι και καλοί

Σάββατο, 17 Σεπτέμβριος 2016

Στο άµεσο µέλλον, η εξέλιξη της τεχνολογίας στα µηχανήµατα, στους σπόρους και στα προϊόντα του κλάδου γενικότερα, θα αφήσει λίγους και καλούς στη γεωργία. Σε αυτή την πρόβλεψη που δίχνει το ζόρι αλλά και τις τεράστιες προοπτικές τις αγροτικής παραγωγής, προέβη ο Γιάννης Χίγκας, ιδιοκτήτης της Γ. Χίγκας ΑΒΕΕ, στα πλαίσια της λαµπρής ετήσιας εκδήλωσης, Άνοιχτές Πόρτες, σύμφωνα με ρεπορτάζ της Agrenda.

0 Σχόλια
Διαβάστε περισσότερα...
<< Αρχική < Προηγούμενα 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Επόμενα > Τελευταία >>
Αποτελέσματα 1 - 9 από 129

Σύνδεση Χρήστη





Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα; Δημιουργία λογαριασμού

Στατιστικά

Επισκέπτες: 1769539

Online χρήστες

Έχουμε 33 επισκέπτες σε σύνδεση

Ο καιρός στη Χώρα

 Ο καιρός τώρα
Κυρίως καθαρός Κυρίως καθαρός
Θερμοκρασία: 13 °C
Τετάρτη, 18 Οκτ
Περιοδικά σύννεφα Περιοδικά σύννεφα
Θερμοκρασία: 10 ως 26 °C
Πέμπτη, 19 Οκτ
Κυρίως λιακάδα Κυρίως λιακάδα
Θερμοκρασία: 11 ως 26 °C
Παρασκευή, 20 Οκτ
Μερική λιακάδα με καταιγίδες Μερική λιακάδα με καταιγίδες
Θερμοκρασία: 12 ως 26 °C
Powered by Elxis - Open Source CMS.
Copyright (C) 2006-2017 Elxis.org. All rights reserved.