Αρχική arrow Συνταγές

Συνταγές

Αρνάκι πρασοσέλινο

Παρασκευή, 07 Φεβρουάριος 2014

Ένα θεσπέσιο, ελληνικό pot-au-feu με την πλούσια γεύση του αρνιού, τη γλύκα του πράσου, τη δροσιά της σελινόριζας, την βελούδινη ξινάδα του αυγολέμονου...
Υλικά
1½ κιλό αρνίσιο μπούτι ή σπάλα (με το κόκαλο), σε μερίδες 2 δαφνόφυλλα 1 καρότο, κομμένο σε ροδέλες 2 - 3 κόκκοι μπαχάρι 1 σελινόριζα, καθαρισμένη και κομμένη σε κυδωνάτα κομμάτια 4 πράσα, σε λεπτές ροδέλες 1 ματσάκι σέλινο με τα φύλλα του, ψιλοκομμένο 2 ξερά κρεμμύδια, ψιλοκομμένα 1/2 ματσάκι μαϊντανός, ψιλοκομμένος 2 κουτ. σούπας αλεύρι για όλες τις χρήσεις 1 ποτήρι κρασιού λευκό γλυκό κρασί 6 κουτ. σούπας ελαιόλαδο αλάτι, πιπέρι Για το αυγολέμονο χυμός από 1 λεμόνι 1 αυγό (κατά προτίμηση βιολογικό), χωριστά το ασπράδι από τον κρόκο Μερίδες 6 Προετοιμασία 30΄ Ψήσιμο 1 ώρα+ 25΄

Διαδικασία
Βάζουμε σε μια μεγάλη κατσαρόλα το κρέας, προσθέτουμε τα δαφνόφυλλα, το καρότο, το μπαχάρι και νερό μέχρι τη μέση της κατσαρόλας. Τα βάζουμε να βράσουν για μισή ώρα. Βγάζουμε το κρέας με τρυπητή κουτάλα και το αφήνουμε να στραγγίξει καλά. Σουρώνουμε τον ζωμό από τα υπόλοιπα υλικά και τον κρατάμε στην άκρη. Χρειαζόμαστε περίπου 1/2 λίτρο ζωμό. Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι και σοτάρουμε το κρέας μέχρι να ροδίσει από όλες τις πλευρές. Προσθέτουμε τα ξερά κρεμμύδια και τα σοτάρουμε για 2 - 3 λεπτά. Πασπαλίζουμε με το αλεύρι και ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα. Σβήνουμε με το κρασί και προσθέτουμε τον ζωμό που έχουμε κρατήσει. Αν δεν είναι 1/2 λίτρο, θα προσθέσουμε λίγο ζεστό νεράκι. Αφήνουμε το φαγητό να πάρει μια βράση, μετά χαμηλώνουμε τη φωτιά και σκεπάζουμε την κατσαρόλα. Αφήνουμε το κρέας να μαγειρευτεί για 30 λεπτά. Κατόπιν ρίχνουμε στην κατσαρόλα τη σελινόριζα, τα πράσα, το σέλινο και το μαϊντανό. Αλατοπιπερώνουμε. Μαγειρεύουμε σε χαμηλή φωτιά για 20 - 25 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν τα λαχανικά. Πέντε λεπτά πριν από το τέλος του μαγειρέματος, θα φτιάξουμε το αυγολέμονο. Χτυπάμε με αυγοδάρτη σε ένα μπολ το ασπράδι σε μαρέγκα, προσθέτουμε τον κρόκο και σιγά σιγά τον χυμό λεμονιού, συνεχίζοντας το χτύπημα. Παίρνουμε λίγο από το ζωμό του φαγητού και τον ρίχνουμε με αργή ροή στο αυγολέμονο χτυπώντας διαρκώς, μέχρι να ζεσταθεί. Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά, προσθέτουμε το αυγολέμονο στο φαγητό και ανακινούμε την κατσαρόλα έτσι ώστε το αυγολέμονο να αναμειχθεί καλά με το ζωμό του φαγητού. Σερβίρουμε το φαγητό ζεστό.
www.gastronomos.gr

0 Σχόλια

Χριστουγεννιάτικο ψητό γουρουνόπουλο

Πέμπτη, 12 Δεκέμβριος 2013

Τι χρειαζόμαστε:
1 γουρουνόπουλο γάλακτος 6-7 κιλών
1 κουτί χυμό ανανά
Αλάτι - πιπέρι - ρίγανη - θυμάρι σκόρδο (προαιρετικά)
Μουστάρδα χυμό λεμονιού (όσο θέλετε)
φύλλα λεμονιάς (προαιρετικά)

0 Σχόλια
Διαβάστε περισσότερα...

Λαδόψωμο

Τετάρτη, 13 Νοέμβριος 2013

Υλικά
600 γρ. αλεύρι κίτρινο, από σκληρό σιτάρι
30 γρ. νωπή μαγιά 2 κουτ. γλυκού αλάτι
40 ml ελαιόλαδο περίπου 400 ml νερό, χλιαρό (περίπου στους 30° C. αν δεν έχουμε θερμόμετρο, θα δοκιμάσουμε με το δάχτυλό μας - θα πρέπει να είναι ζεστό, χωρίς να μας καίει)
1 κουτ. σούπας σουσάμι, προαιρετικά

0 Σχόλια
Διαβάστε περισσότερα...

Μουσταλευριά

Δευτέρα, 16 Σεπτέμβριος 2013

Υλικά

• Για κάθε 4 νεροπότηρα, ελαφρά συμπυκνωμένο μούστο
• 1 νεροπότηρο αλεύρι για όλες τις χρήσεις
• 1 νεροπότηρο καρύδια χοντροκομμένα
• κανέλλα σκόνη

Εκτέλεση

Μουσταλευριά παραδοσιακή
Βάζουμε το μούστο σε κατσαρόλα, αφού κρατήσουμε 2 νεροπότηρα για να διαλύσουμε το αλεύρι. Διαλύουμε το αλεύρι στο μούστο που κρατήσαμε, φτιάχνοντας ένα χυλό. Το χυλό αυτό, τον αδειάζουμε στην κατσαρόλα, περνώντας τον μέσα από ένα σουρωτήρι, για να μην έχει καθόλου σβολάκια.
Μ᾿ ένα κουτάλι, ανακατεύουμε το χυλό στο σουρωτήρι, μέχρι ν᾿ αδειάσει τελείως. Αν μας έχουν μείνει σβολάκια στο σουρωτήρι, πιάνουμε μούστο απ᾿ την κατσαρόλα και ανακατεύουμε με το κουτάλι μέχρι να περάσουμε όλο το χυλό. Βάζουμε την κατσαρόλα στην κουζίνα, ανάβουμε το μάτι στο μισό και περιμένουμε να πήξει, σιγοβράζοντας, (για 15΄- 20΄ περίπου), ανακατεύοντας συνεχώς, με ξύλινη κουτάλα. Όταν πήξει και γίνει κρέμα, σερβίρουμε σε μπολ ή σε ξέβαθα πιάτα και πασπαλίζουμε με το χοντροκομμένο καρύδι και κανέλα σκόνη. Τη σερβίρουμε κρύα ή σε θερμοκρασία δωματίου και τρώγεται μετά μανίας! -- Είναι σημαντικό να μην «πιάσει» η μουσταλευριά μας στην κατσαρόλα γιατί τότε θα σβολιάσει. Γι᾿ αυτό ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να γίνει. -- Μπορούμε να φτιάξουμε μουσταλευριά και με πετιμέζι, αραιώνοντάς το με νερό, σε αναλογία 1 ποτήρι μούστο, με 2 ποτήρια νερό. -- Είναι προτιμώτερο το σερβίρισμα της μουσταλευριάς σε ρηχά πιάτα, παρά σε μπολ, γιατί έτσι κάθε κουταλιά που θα τρώμε, θα έχει περισσότερο καρύδι και κανέλλα. -
Πασπαλίστε τα πιάτα με κανέλα και τριμμένο καρύδι πριν τα γεμίσει, για ακόμα μεγαλύτερη απόλαυση.
www. faghta-giagias.blogspot.com

0 Σχόλια

Κατσικάκι με μάραθο και πατάτες στον ξυλόφουρνο

Δευτέρα, 05 Αύγουστος 2013

ΥΛΙΚΑ : 3 κ. Κατσικάκι, 2 μεγάλα ματσάκια Μάραθο, 30 Αγγινάρες, 2 κ. Πατάτες, 3 σκελ. Σκόρδο, Ελαιόλαδο, 1 κ. Λεμόνια, 5-6 κλαδάκια Φρέσκια Ρίγανη, Ξερή Ρίγανη, Αλάτι & Πιπέρι, Κλαδιά από Σκίνα, Λαδόκολλα.

ΕΚΤΕΛΕΣΗ : Ανάβουμε τον ξυλόφούρνο μιάμιση ώρα πριν, για να κάψει. Χρειαζόμαστε ένα νεαρό κατσικάκι. Μπορεί να μην είναι τόσο πλούσιο γευστικά αλλά είναι τρυφερό. Όσο για τη γεύση φροντίζουν τα μυρωδικά. Το κόβουμε σε μεγάλα κομμάτια. Γεμίζουμε το ταψί μας με μια στρώση με μάραθα (χρησιμοποιούμε όλο το φυτό και τα κοτσάνια του). Σε κάθε κομμάτι κρέατος, βάζουμε κάτω από την πέτσα κομμάτια σκόρδου. Στη συνέχεια πασπαλίζουμε με φρέσκια ρίγανη. Δεν βάζουμε μεγάλη ποσότητα για να μην πικρίσει. Αλατοπιπερώνουμε το κρέας. Κόβουμε τις αγκινάρες και τις πατάτες και προσθέτουμε λεμόνι για να πάρουν γεύση και για να μπορέσει να κολλήσει πάνω τους η ρίγανη, το πιπέρι και το αλάτι. Τις ανακατεύουμε μαζί στο μπολ. Ρίχνουμε γύρω γύρω από το κρέας τις αγκινάρες και τις πατάτες. Περιχύνουμε με ελαιόλαδο. Δεν βάζουμε νερό γιατί οι πατάτες και οι αγκινάρες θα βγάλουν το δικό τους ζουμάκι. Σκεπάζουμε το ταψί με λαδόκολλα για να μην αρπάξει και το βάζουμε στο φούρνο. Τώρα θέλει προσοχή! Το σωστό ψήσιμο είναι τέχνη! Βρέχουμε έναν σκίνο και ραντίζουμε την λαδόκολλα, για να αντέξει όσο το δυνατόν περισσότερο τη θερμοκρασία. Ψήνουμε περίπου για μία ώρα και 45 λεπτά. Όταν έχει αρχίσει και ροδίζει η λαδόκολλα καλούμε ενισχύσεις! Προσθέτουμε και βρεγμένα σκίνα από πάνω! Στη μια ώρα ψησίματος αφαιρούμε τη λαδόκολλα και μένει σκέτο να ροδοκοκκινίσει το φαγητό. Αλλά προσέχουμε μην αρπάξει ραντίζοντας το συνεχώς με βρεμένο σκίνο.
www.messiniaka.blogspot

0 Σχόλια
<< Αρχική < Προηγούμενα 1 2 3 Επόμενα > Τελευταία >>
Αποτελέσματα 1 - 9 από 27

Σύνδεση Χρήστη





Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα; Δημιουργία λογαριασμού

Στατιστικά

Επισκέπτες: 1712620

Online χρήστες

Έχουμε 44 επισκέπτες σε σύνδεση

Ο καιρός στη Χώρα

 Ο καιρός τώρα
Λιακάδα Λιακάδα
Θερμοκρασία: 33 °C
Τετάρτη, 26 Ιούλ
Λιακάδα Λιακάδα
Θερμοκρασία: 18 ως 33 °C
Πέμπτη, 27 Ιούλ
Μερική λιακάδα με καταιγίδες Μερική λιακάδα με καταιγίδες
Θερμοκρασία: 16 ως 29 °C
Παρασκευή, 28 Ιούλ
Κυρίως λιακάδα Κυρίως λιακάδα
Θερμοκρασία: 18 ως 31 °C
Powered by Elxis - Open Source CMS.
Copyright (C) 2006-2017 Elxis.org. All rights reserved.