Αρχική arrow Περιβάλλον και ποιότητα

Περιβάλλον και Ποιότητα

Τρίτη, 21 Απριλίου 2009
AddThis Social Bookmark Button

ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ ΚΑΙ ΠΟΙΟΤΗΤΑ

imageΤο γεγονός ότι το ελληνικό ελαιόλαδο ειδικά από την ποικιλία κορωνέικη, που  έλκει την καταγωγή της από την καστροπολιτεία του Μωριά, είναι ίσως μοναδικό στον κόσμο είναι μια πραγματικότητα. Το να θεωρούμε όμως δεδομένη αυτήν την πραγματικότητα μάλλον δεν ωφέλησε καθόλου το λάδι μας. Αντίθετα για άλλη μια φορά επαναπαυθήκαμε στις δάφνες μας αφήνοντας τη "δόξα της αξιοποίησης της μοναδικότητας"- τη δύσκολη δουλειά δηλαδή-για τους άλλους.

Τι είναι όμως ποιότητα; Φτάνει μόνο η τύχη ότι ζούμε σε έναν προικισμένο τόπο το περιβάλλον του οποίου δίνει κάποια ιδιαίτερα χαρακτηριστικά στα προϊόντα που παράγει; Ή κερδίζεται με το να γίνουν όλοι οι άνθρωποι που ζουν σε αυτό το περιβάλλον κοινωνοί μιας εξωστρεφούς προσπάθειας για να αξιοποιήσουν αυτήν την τύχη, προστατεύοντας τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που κληρονόμησαν τα προϊόντα τους και αναδεικνύοντάς τα στην αγορά; Δείχνοντας στους καταναλωτές ότι αυτά τα προϊόντα ικανοποιούν τις υψηλότερες απαιτήσεις και προσδοκίες τους.

Εμείς έχουμε ασπαστεί τη δεύτερη άποψη. Το να πιστεύει κάποιος ότι παράγει ένα καλό προϊόν είναι μια εσωστρεφής τακτική, το να το αποδέχονται όμως αυτό και οι πελάτες του είναι αντίστροφα μια εξωστρεφής διαδικασία, δύσκολη μεν η οποία απαιτεί σοβαρό σχεδιασμό και συνεχή προσπάθεια, αλλά πιστεύουμε ότι ικανοποιεί τον όρο ποιότητα.

Τι σημαίνει όμως ποιοτικό ελαιόλαδο; Είναι απλώς ένα ελαιόλαδο βιολογικό, ΠΟΠ ή ΠΓΕ, ή ένα ελαιόλαδο που οι παραγωγοί που το παράγουν είναι ενταγμένοι σε ένα σύστημα Ολοκληρωμένης Διαχείρισης; Αρκεί άραγε ένας παραπάνω τίτλος ή και όλοι μαζί στην ετικέτα ενός ελαιολάδου για να χαρακτηριστεί αυτό ποιοτικό; Σαφώς και όχι.  Ενισχύουν μεν την προσδοκία του καταναλωτή ότι θα καταναλώσει ένα καλό ελαιόλαδο, αλλά η ποιότητα δεν είναι μόνο μια διαδικασία που κατοχυρώνεται με τίτλους στην ετικέτα. Είναι κάτι πολύ ποιο σύνθετο.

Ποιότητα λοιπόν για το Νηλέα είναι η ικανότητα ενός παραγωγού ή πολλών μαζί να παράγουν έναν σημαντικό όγκο ελαιολάδου με κατάλληλες στοχευμένες παρεμβάσεις σε όλο το φάσμα της διαδικασίας παραγωγής του, και να πετυχαίνουν το σύνολο και στο μεγαλύτερο δυνατό βαθμό τα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά που μπορεί να δώσει ένας τόπος σε συνδυασμό με το μικροκλίμα σε ένα προϊόν.  Επίσης ποιότητα είναι η παραγωγή του ελαιολάδου να γίνεται τεκμηριωμένα και με μετρήσιμο τρόπο φιλική προς το περιβάλλον. Ποιότητα στη συνέχεια είναι να τηρείται μια αντίστοιχη διαδικασία προστασίας των οργανοληπτικών χαρακτηριστικών και των σχετικών νόμων και στο επόμενο στάδιο που είναι η μεταποίηση και η τυποποίηση του προϊόντος.  Και τέλος ποιότητα είναι το τελικό προϊόν να μπορεί να προσφέρεται στον καταναλωτή για τον οποίο προορίζεται, σε μια τιμή που να μην είναι απαγορευτική για το βαλάντιό του. Ποιότητα επίσης είναι να είναι σχετικά αναγνωρίσιμο και να μπορεί να το βρει ο πελάτης μας σχετικά εύκολα, και κυρίως να το ξαναβρεί εύκολα μετά την πρώτη δοκιμή.

Η σταθερή αύξηση της ζήτησης του ελαιολάδου μας και η διεύρυνση των πελατών μας δείχνουν ότι αντιλαμβανόμαστε σωστά τον όρο ποιότητα.

Για το Νηλέα το περιβάλλον αποτελεί το φυσικό χώρο μέσα στον οποίο αναπτύσσεται η κύρια δραστηριότητα των μελών του, που είναι η καλλιέργεια ελαιοδένδρων. Πρωταρχικά λοιπόν ο Νηλέας αντιλαμβάνεται τη σχέση του με το περιβάλλον ως σχέση αλληλεπίδρασης, στην οποία η μείωση του συνόλου των αρνητικών του επιδράσεων προς αυτό, με μετρήσιμα αποτελέσματα, συμβάλει στην αειφόρο γεωργία, στην αύξηση του εισοδήματος των μελών του και στην προσφορά προϊόντων υψηλής περιβαλλοντικής ποιότητας προς την κοινωνία.

Το ειλικρινές ενδιαφέρον του Νηλέα για την προστασία του περιβάλλοντος είναι έκδηλο μέσα από ένα πλήθος ενεργειών που έχει υλοποιήσει από την αρχή της λειτουργίας του, αλλά και από πρωτοβουλίες που συνεχώς αναλαμβάνει.

Σε μια γεωργία υπνωτισμένη από τις πολύχρονες επιδοτήσεις η οποία πλέον αντιμετωπίζει την αβεβαιότητα για το μέλλον από τις συνθήκες που επιβάλει η παγκοσμιοποίηση, ο Νηλέας προτείνει στα μέλη του την επίτευξη μέγιστου οικονομικού αποτελέσματος ανά στρέμμα με το ελάχιστο δυνατό κόστος και την ελάχιστη διατάραξη του περιβάλλοντος, με στόχο μια περιβαλλοντικά αποδεκτή και οικονομικά βιώσιμη γεωργία.

Κατ επέκταση η πολιτική του Νηλέα είναι, μέσα από το σύστημα ολοκληρωμένης/περιβαλλοντικής διαχείρισης η σταδιακή μεταστροφή προς τη βιολογική γεωργία όπου αυτό κρίνεται εφικτό.

Η συγκεκριμένη έκδοση παρουσιάζει τις συστηματικές περιβαλλοντικές δραστηριότητες και ενέργειες που αναλαμβάνει ο Νηλέας για τη μείωση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων που σχετίζονται άμεσα ή έμμεσα με τις δραστηριότητές του, όπως αυτές έχουν αντικειμενικά αναγνωριστεί. Μέσω συστηματικών μετρήσεων και προγραμμάτων ο Νηλέας υιοθετεί και προωθεί πρακτικές αειφόρου γεωργίας με τη μείωση της χρήσης φυσικών πόρων και χημικών εισροών, εξοικονόμησης ενέργειας, ανακύκλωσης και διαχείρισης ρύπων, και χρήση υλικών φιλικών προς το περιβάλλον. Εκπονεί σχέδια διαχείρισης κρίσεων (πυρκαγιές) και φροντίζει για την ευαισθητοποίηση των παραγωγών των εργαζομένων, της τοπικής κοινωνίας και του κοινού.

Η περιβαλλοντική/ολοκληρωμένη διαχείριση που εφαρμόζει και προτείνει ως μοντέλο ο Νηλέας, δεν είναι απλά απόδειξη της έμπρακτης δέσμευσης για μια περιβαλλοντικά και κοινωνικά υπεύθυνη γεωργία, αλλά αντανακλά και την προσπάθειά του να συμβάλει στην βελτίωση της ποιότητας ζωής στον τόπο μας.

Με εκτίμηση

Κόκκινος Γεώργιος

Πρόεδρος ΔΣ

Σύνδεση Χρήστη

Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα; Δημιουργία λογαριασμού

Στατιστικά

Επισκέπτες: 2904640

Online χρήστες

Έχουμε 44 επισκέπτες σε σύνδεση

Ο καιρός στη Χώρα

 Ο καιρός τώρα
Λιακάδα Λιακάδα
Θερμοκρασία: 5 °C
Παρασκευή, 28 Ιαν
Κυρίως συννεφιασμένος Κυρίως συννεφιασμένος
Θερμοκρασία: 3 ως 14 °C
Σάββατο, 29 Ιαν
Βροχή Βροχή
Θερμοκρασία: 4 ως 9 °C
Κυριακή, 30 Ιαν
Μερικώς συννεφιασμένος με δυνατές βροχές Μερικώς συννεφιασμένος με δυνατές βροχές
Θερμοκρασία: -1 ως 12 °C
Powered by Elxis - Open Source CMS.
Copyright (C) 2006-2022 Elxis.org. All rights reserved.