Αρχική arrow Νέα arrow Οικολογία arrow Ανακυκλώνουν συσκευασίες ΦΠΠ στο Κιλελέρ

Ανακυκλώνουν συσκευασίες ΦΠΠ στο Κιλελέρ

Τετάρτη, 28 Αυγούστου 2013
AddThis Social Bookmark Button

Ολοκληρώνεται την Πέμπτη 29 Αυγούστου στον Δήμο Κιλελέρ η πρώτη συλλογή των κενών συσκευασιών φυτοφαρμάκων στο πλαίσιο του πιλοτικού προγράμματος, που ο Δήμος υλοποιεί σε συνεργασία με τον ΕΣΥΦ, την ΕΕΑΑ, το ΓΕΩΤΕΕ Κ.Ε, τον Σύλλογο Επαγγελματιών Γεωπόνων του νομού Λάρισας και τους αγρότες της περιοχής. Το πιλοτικό πρόγραμμα ξεκίνησε την Τρίτη 27 Αυγούστου, με ενθαρρυντική συμμετοχή από τους αγρότες της περιοχής. Η συγκέντρωση των κενών συσκευασιών γίνεται σε 14 σημεία, σε αντίστοιχα χωριά του Δήμου Κιλελέρ, από όπου διέρχεται ειδικό απορριμματοφόρο όχημα για την αποκομιδή τους.
Τα κενά συσκευασιών παραδίδονται από τους εθελοντές παραγωγούς καλά ξεπλυμένα, μέσα σε ειδικές διάφανες σακούλες και ελέγχονται από, επίσης εθελοντές, γεωπόνους, πριν σταλούν στην ανακύκλωση. Σε δηλώσεις του από τη Χάλκη όπου και βρέθηκε σήμερα το πρωί για να επιθεωρήσει την όλη διαδικασία ο δήμαρχος Κιλελέρ, Ρίζος Κομήτσας, εμφανίστηκε ικανοποιημένος για το αποτέλεσμα αυτής της πρώτης συλλογής σημειώνοντας ότι τα μηνύματα είναι ενθαρρυντικά και αποδεικνύουν ότι υπάρχει ευαισθησία στις τάξεις των αγροτών για την προστασία του περιβάλλοντος και της υγείας όλων μας.
«Είμαι βέβαιος ότι με την πρόοδο του πιλοτικού προγράμματος θα βάλουμε, σιγά σιγά, ένα τέλος στις εικόνες των ατάκτως ερριμμένων συσκευασιών φυτοφαρμάκων σε χαντάκια και ρέματα, εικόνες που δεν τιμούν κανέναν» υπογράμμισε ο δήμαρχος και συνέχισε: «Σε λίγα χρόνια η ανακύκλωση των εν λόγω συσκευασιών θα είναι υποχρεωτική για τους αγρότες προκειμένου να πάρουν τις κοινοτικές ενισχύσεις, οπότε μέσω του προγράμματος, που εμείς εφαρμόζουμε πιλοτικά, τους δίνεται η δυνατότητα να προσαρμοστούν, εγκαίρως, στα δεδομένα της νέας ΚΑΠ και να συμβάλουν με τη στάση τους στο να παραδώσουμε το περιβάλλον καθαρό στις επόμενες γενιές ». Ικανοποιημένη από την εξέλιξη της συλλογής εμφανίστηκε σε δηλώσεις της και η διευθύντρια του ΕΣΥΦ, Φραντσέσκα Υδραίου, τονίζοντας ότι οι αγρότες ανταποκρίθηκαν στην πρόκληση. Παράλληλα, εξέφρασε την πεποίθηση ότι στις επόμενες συλλογές θα ενισχυθεί τόσο η συμμετοχή των αγροτών όσο και ο όγκος των κενών συσκευασιών, που θα οδηγηθούν στην ανακύκλωση, αφού θα υπάρχει ακόμη καλύτερη ενημέρωσή τους για τα οφέλη του προγράμματος. Στην ίδια κατεύθυνση κινήθηκαν στις δηλώσεις τους τόσο ο πρόεδρος του ΓΕΩΤΕΕ Κ.Ε. Γιάννης Γεωργιάδης όσο και ο υπεύθυνος από πλευράς του Δήμου Κιλελέρ για το πρόγραμμα, γεωπόνος και δημοτικός σύμβουλος, κ. Κλεομένης Μπουγανοσόπουλος. Να σημειωθεί ότι κάθε σακούλα που παραδίδεται, αντιστοιχεί σε έναν μοναδικό παραγωγό και αναγράφει τα στοιχεία του, ώστε να υπάρχει ιχνηλασιμότητα των συσκευασιών. Μάλιστα, σε όλους τους αγρότες θα χορηγηθεί ειδικό πιστοποιητικό για την ανακύκλωση των συσκευασιών φυτοφαρμάκων ενώ από τους υπεύθυνους του προγράμματος θα βραβευθεί και το χωριό με τους περισσότερους εθελοντές. Η συλλογή των συσκευασιών θα γίνεται μετά από κάθε κύκλο ψεκασμών στις αγροτικές καλλιέργειες με την επόμενη να τοποθετείται χρονικά μέσα στον Οκτώβριο.
www.agronews.gr

Σύνδεση Χρήστη

Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα; Δημιουργία λογαριασμού

Στατιστικά

Επισκέπτες: 2253245

Online χρήστες

Έχουμε 28 επισκέπτες σε σύνδεση

Ο καιρός στη Χώρα

 Ο καιρός τώρα
Καθαρός Καθαρός
Θερμοκρασία: 22 °C
Τρίτη, 22 Σεπ
Λιακάδα Λιακάδα
Θερμοκρασία: 15 ως 25 °C
Τετάρτη, 23 Σεπ
Κυρίως λιακάδα Κυρίως λιακάδα
Θερμοκρασία: 18 ως 31 °C
Πέμπτη, 24 Σεπ
Περιοδικά σύννεφα Περιοδικά σύννεφα
Θερμοκρασία: 17 ως 27 °C
Powered by Elxis - Open Source CMS.
Copyright (C) 2006-2020 Elxis.org. All rights reserved.