Αρχική arrow Νέα arrow Οικολογία arrow Πρόγραμμα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης

Πρόγραμμα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης

Τετάρτη, 13 Μαΐου 2009
AddThis Social Bookmark Button

imageΠρόγραμμα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, ξεναγήσεων και παρουσιάσεων, για τον υγρότοπο της Γιάλοβας Μεσσηνίας.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει ξενάγηση και παρατήρηση πουλιών στο
εσωτερικό της λιμνοθάλασσας, προβολή διαφανειών και ένα περίπατο στο
μονοπάτι της φύσης που έχει ως σκοπό την παρουσίαση των διαφορετικών
οικοσυστημάτων ενός υγροτόπου και τη λειτουργία τους στην αλυσίδα της
φύσης.
Ξενάγηση στον υγρότοπο της Γιάλοβας.Η ξενάγηση περιβαλλοντικής εκπαίδευσης για Δημοτικά, Γυμνάσια και Λύκεια περιλαμβάνει:
Ξενάγηση από ειδικούς ορνιθολόγους με κιάλια και τηλεσκόπια στη λιμνοθάλασσα της Γιάλοβας.
Περίπατος στο μονοπάτι της φύσης, ένα εκπαιδευτικό μονοπάτι που παρουσιάζει τα διαφορετικά οικοσυστήματα του υγροτόπου και τους οργανισμούς που ζούνε στο καθένα από αυτά. Εργασία πεδίου από τους μαθητές εφόσον είναι επιθυμητό από τους καθηγητές.
- Παρουσίαση σειράς διαφανειών με θέμα τον υγρότοπο της Γιάλοβας. Η παρουσίαση μπορεί να γίνει μετά την ξενάγηση, στο δημοτικό σχολείο της Γιάλοβας. Οργάνωση περιβαλλοντικών παιχνιδιών.
• Η ξενάγηση οργανώνεται μετά από τηλεφωνική επικοινωνία του σχολείου με τον υπεύθυνο ξεναγήσεων Νίκο Λυμπερόπουλο στα τηλέφωνα : 07230 23602, 0974 747454. Η ξενάγηση μπορεί να γίνει για ένα πούλμαν (περίπου 50 παιδιά) την ημέρα. Αν είναι παραπάνω τα παιδιά πρέπει να γίνει σε δύο διαφορετικές ημέρες.
• Η ξενάγηση γίνεται σε ανοιχτό χώρο, δηλαδή μέσα στη λιμνοθάλασσα και στο μονοπάτι, άρα τα παιδιά πρέπει να έρθουν με ζεστά ρούχα το χειμώνα και να είναι προετοιμασμένα για περπάτημα. Επίσης καλό είναι να έχουν ένα μπουκάλι νερό μαζί τους.
• Η ξενάγηση διαρκεί περίπου μία ώρα στη λιμνοθάλασσα και 45 λεπτά στο μονοπάτι. Η προβολή διαφανειών διαρκεί 30 λεπτά. Το κάθε σχολείο μπορεί
να επιλέξει να κάνει όλες τις δραστηριότητες ή αν δεν υπάρχει αρκετός χρόνος μόνο ορισμένες από αυτές. Αυτό οργανώνεται με τον υπεύθυνο ξεναγήσεων πριν την επίσκεψη του σχολείου.
• Οι ξεναγήσεις θα ξεκινήσουν από 1 Οκτωβρίου.
• Το κόστος της ξενάγησης είναι 1 Ευρώ το άτομο ανά δραστηριότητα. Το ποσό αυτό είναι συμβολικό και χρηματοδοτεί την συνέχεια του προγράμματος των εκπαιδευτικών ξεναγήσεων.
Ο υγρότοπος της Γιάλοβας αποτελεί το σημαντικότερο νοτιότερο μεταναστευτικό σταθμό για τα πουλιά σε όλα τα Βαλκάνια. Μέχρι τώρα έχουν καταμετρηθεί 265 είδη πουλιών από τα 423 που ζουν συνολικά στην Ελλάδα. Το μέγεθος του υγροτόπου και η εύκολη πρόσβαση σε αυτόν αποτελεί ιδανική τοποθεσία για παρακολούθηση πουλιών και για περιβαλλοντική εκπαίδευση κυρίως σχολείων. Το χειμώνα είναι η ιδανικότερη εποχή για τη παρατήρηση πουλιών και τα πουλιά παρουσιάζουν ένα εξαίσιο θέαμα για τους μικρούς μας φίλους αφού μπορούν με ευκολία να παρατηρήσουν τα σημαντικότερα είδη πουλιών που ξεχειμωνιάζουν εδώ.
Μέχρι τώρα (1998-2003) 146 σχολεία και 8,401 μαθητές έχουν ξεναγηθεί στη λιμνοθάλασσα της Γιάλοβας. Στόχος είναι ο υγρότοπος εδώ να καθιερωθεί ως ετήσια εκπαιδευτική εκδρομή για όλα τα σχολεία του νομού καθώς η περιβαλλοντική εκπαίδευση των νέων θεωρείται πλέον αναγκαίο στοιχείο διαπαιδαγώγησης για τη διαμόρφωση ευαισθητοποιημένων πολιτών με σεβασμό προς το περιβάλλον για το μέλλον.

Σύνδεση Χρήστη

Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα; Δημιουργία λογαριασμού

Στατιστικά

Επισκέπτες: 2069337

Online χρήστες

Έχουμε 38 επισκέπτες σε σύνδεση

Ο καιρός στη Χώρα

 Ο καιρός τώρα
Κυρίως καθαρός Κυρίως καθαρός
Θερμοκρασία: 13 °C
Πέμπτη, 28 Μαΐ
Μερική λιακάδα με καταιγίδες Μερική λιακάδα με καταιγίδες
Θερμοκρασία: 10 ως 19 °C
Παρασκευή, 29 Μαΐ
Μερική λιακάδα με καταιγίδες Μερική λιακάδα με καταιγίδες
Θερμοκρασία: 9 ως 23 °C
Σάββατο, 30 Μαΐ
Κυρίως συννεφιασμένος με καταιγίδες Κυρίως συννεφιασμένος με καταιγίδες
Θερμοκρασία: 9 ως 24 °C
Powered by Elxis - Open Source CMS.
Copyright (C) 2006-2020 Elxis.org. All rights reserved.