Αρχική arrow Νέα arrow Κόσμος arrow Αγίου Γεωργίου-Αση Γωνιά -Κρήτη

Αγίου Γεωργίου-Αση Γωνιά -Κρήτη

Σάββατο, 25 Απριλίου 2009
AddThis Social Bookmark Button

23 Απριλίου, μέρα του Αγίου Γεωργίου του Τροπαιοφόρου, όχι μόνο στην Κρήτη αλλά σε ολόκληρη την Ελλάδα.

Κάπου στα βουνά της Κρήτης ένας διαφορετικός Αη-Γιώργης γιορτάζει. Είναι ο Αγιος Γεώργιος ο Γαλατάς στην Αση-Γωνιά Χανίων.

Η

Αση-Γωνιά είναι ένα ορεινό χωριό στο Νομό Ρεθύμνου. Είναι χωριό κτηνοτρόφων με 800 κατοίκους περίπου και διαρκώς αυξανόμενο πληθυσμό. Μια άλλη ιδιαιτερότητα είναι ότι αποτελεί την μοναδική πλέον κοινότητα στην Ελλάδα, έχοντας εξαιρεθεί από την ένταξη σε κάποιο Δήμο.

Ιστορικά η Αση-Γωνιά αναφέρεται ως οικισμός ελεγχόμενος από την ρωμαϊκή πόλη Λάππα, σημερινή Αργυρούπολη. Επίσημες αναφορές του χωριού υπάρχουν από την Ενετική Περίοδο, ενω ο οικισμός βρισκόταν αρχικά ανατολικότερα από τον σημερινό.

Κατα την τουρκοκρατία η Αση-Γωνιά δεν πατήθηκε από τους Τούρκους λόγω του δύσβατου της περιοχής και της πρόσβασης προς αυτήν μόνο μέσα από το εύκολα ελεγχόμενο Ασηγωνιώτικο φαράγγι.

Οι κάτοικοι του χωριού πήραν μέρος σε όλους τους απελευθερωτικούς αγώνες κατά των Τούρκων, ενώ εδώ κηρύχτηκε η επανάσταση του 1867.

Με ιδιαίτερη περηφάνεια αναφέρουν οι Ασηγωνιώτες τον Παύλο Γύπαρη και το Γιώργη Ψυχουντάκη, κι οι δύο γεννημένοι και μεγαλωμένοι στην Αση-Γωνιά.

Ο Παύλος Γύπαρης ήταν συνεργάτης και φίλος του Βενιζέλου, κι έμεινε γνωστός στην ιστορία για την δράση του σαν Μακεδονομάχου και Αντιστασιακού. Η φιλία του με τον Βενιζέλο ήταν τέτοια που αναφέρεται το εξής:

Μια άλλη φορά όταν συνελήφθησαν στην Κρήτη οι δολοφόνοι του Ίωνα Δραγούμη, αντιπάλου πολιτικού που δολοφονήθηκε από Βενιζελικούς σε εκδίκηση για την δολοφονική απόπειρα εναντίον του Βενιζέλου στην Λυών, ο Βενιζέλος διέταξε να γίνει αμέσως η δίκη και αν αποδειχθούν ένοχοι να καταδικαστούν, όπως προέβλεπε ο νόμος τότε, με θανατική ποινή. Τον ρώτησαν εάν αυτό ισχύει για οποιονδήποτε ακόμα και για στενότερο φίλο του. Απήντησε «ναι, ακόμα και αν είναι ο Γύπαρης».

Ο Γιώργης Ψυχουντάκης είναι γνωστός για την αντιστασιακή και τη συγγραφική του δράση. Σε όλη τη διάρκεια της Γερμανικής Κατοχής υπήρξε πολεμικός αγγελιοφόρος για το αντιστασιακό κίνημα. Από τις εμπειρίες του τιν περίοδο αυτή γεννήθηκε το πρώτο του βιβλίο, ο "Κρητικός Μαντατοφόρος". Η συγγραφική του δράση συνεχίστηκε με την μετάφραση της Ιλιάδας και της Οδύσσειας στην Κρητική διάλεκτο. Για το έργο του αυτό βραβεύτηκε από την Ακαδημία Αθηνών και το Πολυτεχνείο Κρήτης.

ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ:

- Αποσπάσματα από τον "Κρητικό Μαραθωνοδρόμο", την "Ιλιάδα" και την "Οδύσσεια" του Γ. Ψυχουντάκη.

- Περισσότερα για τον Ψυχουντάκη

Η Αση Γωνιά έχει συνδεθεί με το μοναδικό έθιμο στην Κρήτη της ευλογίας των κοπαδιών την ημέρα του Αγίου Γεωργίου. Οι βοσκοί της περιοχής θεωρούν προστάτη τους τον Αη-Γιώργη και στις 23 Απριλίου συρρέουν με τα κοπάδια τους στην εκκλησία του Αη-Γιώργη του Γαλατά.

Η εκκλησία βρίσκεται πολύ κοντά στην πλατεία του χωριού κι είναι ιδιαίτερο το θέαμα των αιγοπροβάτων να έχουν περικυκλώσει τις προτομές του Βενιζέλου και του Γύπαρη περιμένοντας τη σειρά τους να κατέβουν στο εκκλησάκι.

Τα ζώα, στολισμένα με τα πιο μελωδικά "λέρια" (κουδούνια),

μαντρώνονται στην "κούρτα" έξω από την εκκλησία κι αρμέγονται ένα-ένα.

* Δείτε μικρό βίντεο από το άρμεγμα στην Αση Γωνιά. ( Αν δεν ξεκινήσει το βίντεο με απλό κλικ, τότε κάντε δεξί κλικ κι επιλέξτε ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΗ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΥ ΩΣ και σώστε το στο σκληρό σας δίσκο).

Στη συνέχεια το κοπάδι ευλογείται από τον ιερέα.

Το γάλα μοιράζεται στους κατοίκους σε πλαστικά μπουκάλια επιτόπου,

ενώ μια ποσότητα του βράζεται και προσφέρεται στους παρευρισκόμενους σε ποτήρια μαζί με κρητικό παξιμάδι από κοπέλες του χωριού ντυμένες με τις παραδοσιακές φορεσιές.

Το έθιμο είναι πολύ παλιό και κανείς δεν μπορεί να πει πότε ακριβώς ξεκινά. Χαρακτηριστικά οι κάτοικοι της Αση Γωνιάς λένε ότι γίνεται από τότε που υπάρχει το χωριό. Σε 30.000 υπολογίζονται τα ζώα της περιοχής κι είναι αδιανόητο για κάποιον Ασηγωνιώτη βοσκό να μην φέρει τα πρόβατα του να ευλογηθούν τη μέρα αυτή. Ακόμα κι οι βοσκοί που έχουν τα μαντριά τους πολύ μακριά απο την περιοχή, αρμέγουν τα ζώα τους και φέρνουν το γάλα στον Αγιο.

Η γιορτή κρατάει όλη μέρα, από το πρωί μέχρι το απόγευμα, μέχρι να ευλογηθεί και να αρμεχτεί και το τελευταίο κοπάδι. Πολύς κόσμος επισκέπτεται την Αση Γωνιά τη μέρα αυτή και τα καφενεία είναι από νωρίς γεμάτα. Η ατμόσφαιρα είναι γιορταστική και η τσίκνα από τα σουβλάκια απλώνεται στον αέρα. Τα κεράσματα δίνουν και παίρνουν κι η γιορτή μετά το απόγευμα μεταφέρεται στα σπίτια των πολλών Γιώργηδων του χωριού.

Αν αποφασίσετε να επισκεφτείτε την Αση Γωνιά τη μέρα αυτή, μπορείτε να πάτε οποιαδήποτε ώρα μέχρι νωρίς το απόγευμα. Αντρες της Τροχαίας στην είσοδο του χωριού θα σας καθοδηγήσουν στο σημείο που θα παρκάρετε το αυτοκίνητο σας. Το σημείο αυτό βρίσκεται κοντά στον άλλο Αη-Γιώργη του χωριού, τον Αγιο Γεώργιο το Μεθυστή που γιορτάζει στις 3 Νοεμβρίου. Από το σημείο αυτό θα περπατήσετε μέχρι την πλατεία του χωριού και τον Αγιο Γεώργιο τον Γαλατά.

Γιά φαγητό το μεσημέρι εκτός απο τα σουβλάκια που ψήνουν τα καφενεία της πλατείας, μπορείτε να επιστρέψετε στον Αγιο Γεώργιο το Μεθυστή και να απολαύσετε τα ντόπια κρέατα στην ταβέρνα που λειτουργεί εκεί κάτω από τον ίσκιο γιγαντιαίων πλατανιών.

Μιά άλλη επιλογή είναι οι ταβέρνες της γειτονικής Αργυρούπολης (5 χιλιόμετρα) με τους διάσημους καταρράκτες της. Κι εδώ άντρες της Τροχαίας προσπαθούν να ρυθμίσουν την κυκλοφορία και να καθοδηγήσουν τους οδηγούς να σταθμεύσουν στον χώρο που μετα βίας επαρκεί τη μέρα αυτή.

Πως να φτάσετε στην Αση Γωνιά:

Από Ρέθυμνο οδηγείτε προς Χανιά και μετά τη γέφυρα του Πετρέ αναζητάτε την πινακίδα προς Επισκοπή.

Αφήνετε την Εθνική Οδό και ακολουθείτε τις πινακίδες προς Πηγές Αργυρούπολης.

Πέντε χιλιόμετρα μετά τις Πηγές Αργυρούπολης θα φτάσετε στην Αση Γωνιά.

Το τελευταίο αυτό κομμάτι της διαδρομής είναι το ομορφότερο καθώς διασχίζει το φαράγγι της Αση-Γωνιάς. Το φαράγγι είναι κατάφυτο με πλατάνια και λίγο νερό να κυλά ακόμα στο μικρό ποτάμι.

Ο δρόμος είναι στενός με αρκετές στροφές και μια σχετική προσοχή επιβάλλεται.

Αλλα αξιοθέατα στην περιοχή

- Οι καταρράκτες της Αργυρούπολης. Το νερό αναβλύζει από σπηλιά η οποία βρίσκεται μέσα στο εκκλησάκι της Αγίας Δύναμης. Η ποσότητα του νερού είναι μεγάλη κι οι ανάγκες της πόλης του Ρεθύμνου καλύπτονται απ' αυτό. Η περιοχή είναι καταπράσινη με μικρούς καταρράκτες και πολλές ταβέρνες.

- Το χωριό της Αργυρούπολης που βρίσκεται πάνω από τους καταρράκτες. Ακολουθήστε την πινακίδα προς Αργυρούπολη, όχι προς τις Πηγές Αργυρούπολης.

Το χωριό είναι κτισμένο στα ερείπια της αρχαίας Λάππας, πόλη που έγινε σημαντική απί Ρωμαίων λόγω της συμμαχίας που υπέγραψαν. Το 824 μ.Χ. η Λάππα καταστράφηκε από τους Αραβες και λεηλατήθηκε ο χρυσός της.

Ζητήστε στο χωριό να σας δείξουν την ρωμαϊκή κατοικία με το μωσαϊκό δάπεδο.

- Βορειοδυτικά της Αργυρούπολης, σε απόσταση περίπου ένα χιλιόμετρο, υπάρχουν μέσα σε σπηλιά πέντε μνήματα, όπου πιστεύεται ότι ετάφησαν οι ’γιες Πέντε Παρθένες, οι οποίες μαρτύρησαν επί της εποχής του Ρωμαίου αυτοκράτορα Δεκίου, περί τό 250 μ.Χ. Πάνω στούς τάφους, από τους οποίους αναβλύζει αγίασμα, έχει κτισθεί μικρή εκκλησία αφιερωμένη στις ’γιες Πέντε Παρθένες, η οποία εορτάζει την Τρίτη του Πάσχα. Στην ευρύτερη περιοχή, μετά από πρόσφατες ανασκαφές έχουν βρεθεί πολλοί τάφοι, χρονολογούμενοι από την περίοδο του Οκταβιανού. Η περιοχή είναι καταπράσινη και πολύ όμορφη.

- Το μοναστήρι του 12ου αιώνα στα Μυριοκέφαλα. Εξαιρετικές είναι οι τοιχογραφίες εδώ.

- Το οροπέδιο του Καλλικράτη με το ομώνυμο χωριό. Βρίσκεται 12 χιλιόμετρα μετά την Αση Γωνιά σκαρφαλωμένο στα κρητικά βουνά. Ο δρόμος είναι ασφάλτινος και συνεχίζει μέσα από μια καταπληκτική διαδρομή στο Οροπέδιο Ασκύφου στα Σφακιά. Ενδιάμεσα βρίσκεται το εγκαταλειμένο χωριό Ασφένδου.

- Από τον Καλλικράτη ξεκινά φαράγγι που καταλήγει στο χωριό Καψοδάσος, κοντά στο Φραγκοκάστελο. Στο ίδιο χωριό καταλήγει και δύσκολη χωμάτινη διαδρομή 10 χιλιομέτρων.

Σύνδεση Χρήστη

Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα; Δημιουργία λογαριασμού

Στατιστικά

Επισκέπτες: 2247045

Online χρήστες

Έχουμε 26 επισκέπτες σε σύνδεση

Ο καιρός στη Χώρα

 Ο καιρός τώρα
Βροχή Βροχή
Θερμοκρασία: 19 °C
Σάββατο, 19 Σεπ
Βροχή Βροχή
Θερμοκρασία: 16 ως 23 °C
Κυριακή, 20 Σεπ
Μερική λιακάδα με καταιγίδες Μερική λιακάδα με καταιγίδες
Θερμοκρασία: 13 ως 27 °C
Δευτέρα, 21 Σεπ
Λιακάδα Λιακάδα
Θερμοκρασία: 13 ως 27 °C
Powered by Elxis - Open Source CMS.
Copyright (C) 2006-2020 Elxis.org. All rights reserved.