Αρχική arrow Νέα arrow Κόσμος arrow ΔΙΕΘΝΗΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ 2015

ΔΙΕΘΝΗΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ 2015

Τετάρτη, 06 Μαΐου 2015
AddThis Social Bookmark ButtonΕ
ΝΤΥΠΩΣΕΙΣ -ΕΜΠΕΙΡΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΙΕΘΝΗ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ!!!!!

Όταν μας πρότειναν να συμμετάσχουμε ως κριτές στον Διεθνή διαγωνισμό ελαιολάδου στην BEJA της Πορτογαλίας εκτός από χαρά, τιμή και ενθουσιασμό αρχικά, μετά υπήρξε και περιέργεια για το τι λάδια θα δούμε λίγο άγχος το πως θα τα πάμε σαν κριτές ήταν και η πρώτη μας φορά άλλωστε, αλλά στο τέλος το πιο σημαντικό κίνητρο ήταν η εμπειρίες και οι γνώσεις που θα αποκομίζαμε από αυτή τη συμμέτοχη. Φθάνοντας στην Πορτογαλία και κατά την διάρκεια του ταξιδίου από το αεροδρόμιο προς την πόλη BEJA όπου και θα γινόταν ο διαγωνισμός είχαμε την τύχη να περάσουμε από το κέντρο της ελαιοπαραγωγικής ζώνης της Πορτογαλίας με τις νέες φυτεύσεις. Έτσι λοιπόν είδαμε τι είδους ελαιώνες εχουν, απο λίγους εγκαταλελειμμένους παραδοσιακούς, έως υπέρπυκνης φύτευσης διαστάσεων ένα (1) επί τρία (3) μέτρα που έχουν εγκαταστήσει στην περιοχή δυο ισπανικές εταιρίες.
Οι περισσότεροι όμως όπως μάθαμε και μετά ήταν τέσσερα (4) επί έξι (6) μέτρα με προσανατολισμένο το μεγάλο άνοιγμα βορά -νότο περιποιημένοι στην πλειονότητα τους και με επικρατούσες ποικιλίες την Αρμπεκίνα και την Πίκουαλ.
Η πρώτη εντύπωση λοιπόν ήταν ότι εδώ κάτι καινούριο έχει γίνει και για μένα σαν παράγωγο παρουσίαζε και ξεχωριστό ενδιαφέρον. Κάθε σύγκριση σαν έκταση ελαιώνων με την περιοχή μας αποβαίνει μοιραία για μας. Μετά μάθαμε ότι η Πορτογαλία τα τελευταία 10 χρόνια τριπλασίασε την μέση παράγωγη της χάρη σε αυτή την προσπάθεια. Το παρήγορο είναι, ότι όπως είδαμε αλλά και όπως μας είπε παραγωγός οι υπέρπυκνες φυτεύσεις μάλλον εγκαταλείπονται γιατί μετά από ένα η δύο μηχανικά κλαδέματα είναι πλέον φράχτες και όχι ελαιώνες. Οι άλλοι όμως 4χ6 είναι μια χαρά ακόμη και συμφώνα με τον ίδιο παράγωγο έχουν ζωή για 15-20 χρόνια μετά χρειάζεται το χωράφι αναφύτευση .
Φθάνοντας στο μέρος όπου θα γινόταν ο διαγωνισμός, ένα ξενοδοχείο ανάμεσα σε ελιές και αμπέλια και λίγα οπωροφόρα είδαμε ότι καλύτερη- χωροθετικά- τοποθεσία δεν θα μπορούσε να βρεθεί . Περνώντας τώρα στο καθαρό κομμάτι της γευσιγνωσίας στο διαγωνισμό έπαιρναν μέρος 112 λάδια από 7 χώρες και 41 κριτές από 9 χώρες. Ο διαγωνισμός διοργανώνεται από του αγρότες του νότου και την ένωση ελαιοπαραγωγών Πορτογαλίας με την υποστήριξη του Υπουργείου Γεωργίας και του πανεπιστήμιου της Λισαβόνας το όποιο έχει και την διαπιστευμένη ομάδα οργανοληπτικής αξιολόγησης αλλά δεν τον διοργανώνουν στην εκεί πλατεία Συντάγματος .!!!!
Την πρώτη ημέρα αξιολογηθήκαν τα λάδια σε τέσσερις κατηγορίες ελαφριά, μεσαία ,ισχυρή ένταση πράσινου φρουτώδους και μια ενιαία ώριμου φρουτώδους. Τα περισσότερα ελαιόλαδα που έπαιρναν μέρος ήταν εφάμιλλα αν όχι καλυτέρα των δικών μας καλών εξαιρετικών παρθένων ελαιολάδων που έχουμε δοκιμάσει στα δέκα χρόνια εκπαίδευσης και συμμετοχής μας στην οργανοληπτική ομάδα του ΕΣΒΙΤΕ και στον Α.Σ Νηλέας.
Κάποια από αυτά δε είχαν μια πιπεράτη αίσθηση στο στόμα που τα δικά μας δεν έχουν ή την έχουν σπάνια. Από την άλλη μεριά κάποια εξαιρετικά παρθένα ελαιόλαδα ξεχώρισαν για το λεπτό τους φινετσάτο άρωμα και την υψηλή αρμονία τους κάτι που ξεχωρίζει την ποικιλία μας και την κάνει περιζήτητη- επιτρέψτε μας την κριτική -για την ποικιλία Κορώνεικη. Την δεύτερη μέρα εξετάσαμε 24 λάδια τα έξι πρώτα κάθε κατηγορίας και ανάλογα με την βαθμολογία τους θα βγουν το χρυσό το αργυρό και το χάλκινο και τιμητική διάκριση για το 4ο ,5ο και 6ο κάθε μιας.
Τα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν στην διάρκεια της 32ης Αγροτικής Έκθεσης OVIBEJA (29Απριλίου έως 3 Μαΐου 2015) και τότε θα μάθουμε τους νικητές και εμείς. Κατά την άποψη μας νικητές θα είναι εκείνοι που συνεργάστηκαν κατά τη διάρκεια της παραγωγικής διαδικασίας με σύστημα σχεδιασμένο και εκτελεσμένο σε επίπεδο παραγωγού- ελαιοτριβείου και τυποποίησης όσο πιο καλά γίνεται με στόχο την συνεχή βελτίωση της ποιότητας και της ασφάλειας του προϊόντος αλλά και την αύξηση της παράγωγης. Το σύστημα αυτό έχει όνομα και λέγεται Ολοκληρωμένη Διαχείριση. Τελειώνοντας είχαμε την ευκαιρία να ανταλλάξουμε απόψεις και σκέψεις με κάποιους κριτές για την οργανοληπτική αξιολόγηση και την αξία της. Και εδώ τα πράγματα για την πατρίδα μας είναι απογοητευτικά από οργάνωση αν και θέλουμε να λέμε ότι η οργανοληπτική αξιολόγηση είναι μονόδρομος πράγμα που είναι αλήθεια.
Ένα θα επισημάνουμε και φτάνει για να δείξει το ασύμβατο των λόγων με τα έργα μας ,στο εργαστήριο οργανοληπτικής αξιολόγησης του Πανεπιστήμιου της Λισαβόνας εξετάζονται 2.000 δείγματα κάθε χρόνο από μια παράγωγη 40-70 χιλιάδων τόνων της Πορτογαλίας ενώ στα περίπου δέκα ελληνικά εργαστήρια είναι ζήτημα αν συνολικά φθάνουν 400 με 500 δείγματα συνολικά από μια παράγωγη 200-300 χιλιάδων τόνων ελληνική. Κατά τα αλλά ακόμη και η Ισπανία που ‘’πολεμά’’ την οργανοληπτική αξιολόγηση έχει πολλούς άξιους κριτές σε διεθνές επίπεδο και το πανεπιστήμιο της Χαέν κάνει τρίμηνα σεμινάρια πάνω στο αντικείμενο της αξιολόγησης που είναι κορυφαία συμφώνα με τα λεγόμενα των κριτών που τα έχουν περάσει ήδη.
Το λυπηρότερο όλων όμως είναι ότι ενώ υπερηφανευόμαστε για την ποιότητα μας και ότι παράγουμε τα καλυτέρα λάδια δεν έχουμε στην πατρίδα μας ένα διαγωνισμό διεθνούς κύρους αλλά ομφαλοσκοπούμε με πανηγύρια .και δεν έχουμε την ευκαιρία ρε αδελφέ να συγκριθούμε μαζί τους εντός έδρας. Η διοργάνωση λοιπόν ενός τέτοιου διαγωνισμού πρέπει να γίνει σύντομα πραγματικότητα αν θέλουμε να παραμείνουμε στο κάδρο της ελαιοκομίας με μόνο όπλο την ποιότητα και την συνεχή βελτίωση της γιατί στην ποσότητα έχουμε ήδη ηττηθεί. Οι περισσότεροι κριτές ήταν εργαζόμενοι χημικοί- χημικοί μηχανικοί και γεωπόνοι μεγάλων εταιριών του χώρου, οι εταιρείες των οποίων επενδύουν στην οργανοληπτική αξιολόγηση για ευνόητους λογούς μάρκετινγκ αλλά και γνώσης. Υπήρχαν δε και καθηγητές από πανεπιστήμια οι όποιοι γνωρίζουν και σπουδάζουν το προϊόν, ώστε στις συναντήσεις της Κομισιόν αλλά και του Διεθνούς Συμβούλιου ελαιολάδου υποστηρίζουν αλλαγές στους διαφόρους κανονισμούς προς όφελος των χωρών τους. Εμείς σε σύγκριση μαζί τους μοιάζουμε με ακυβέρνητο καράβι και ακολουθούμε τον καιρό δηλαδή αυτούς. Εδώ αναφερόμαστε βεβαία σε εθνικό σχεδιασμό για την γνώση των Ελληνικών ποικιλιών και την μεταφορά της τεχνογνωσίας στους παραγωγούς μας της κάθε ποικιλίας αλλά και περιοχής με στόχο την συνεχή βελτίωση του παραγόμενου προϊόντος ώστε να αποφέρει και πλούτο στο τέλος της ημέρας. Είναι δυνατόν να μην γνωρίζει ο Έλληνας ελαιοπαραγωγός ,που ,πως, ποια ποικιλία να καλλιεργήσει και ποτέ πρέπει να συγκομίσει ώστε να αράξει το καλύτερο δυνατόν προϊόν.
Εδώ τελειώνοντας θέλουμε να πούμε ένα μεγάλο ευχαριστώ στις δασκάλες μας Έφη Χριστοπούλου και Μαρία Λαζαράκη που είναι και οι μοναδικές εκπαιδεύτριες δοκιμαστών ελαιολάδου στην Ελλάδα και όχι μόνο, για τους δρόμους που μας έδειξαν και τους ορίζοντες που μας άνοιξαν σε αυτό που λέγεται οργανοληπτική αξιολόγηση στα παρθένα ελαιόλαδα αλλά και για τις γνώσεις που μας μετέφεραν ώστε να σταθούμε επάξια σε έναν τέτοιο διαγωνισμό.
Τάκης Δημητρακόπουλος- Έφη Ζωντανού

Σύνδεση Χρήστη

Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα; Δημιουργία λογαριασμού

Στατιστικά

Επισκέπτες: 2082784

Online χρήστες

Έχουμε 25 επισκέπτες σε σύνδεση

Ο καιρός στη Χώρα

 Ο καιρός τώρα
Κυρίως καθαρός Κυρίως καθαρός
Θερμοκρασία: 16 °C
Κυριακή, 07 Ιουν
Λιακάδα Λιακάδα
Θερμοκρασία: 13 ως 29 °C
Δευτέρα, 08 Ιουν
Λιακάδα Λιακάδα
Θερμοκρασία: 14 ως 31 °C
Τρίτη, 09 Ιουν
Κυρίως λιακάδα Κυρίως λιακάδα
Θερμοκρασία: 16 ως 31 °C
Powered by Elxis - Open Source CMS.
Copyright (C) 2006-2020 Elxis.org. All rights reserved.