Αρχική arrow Νέα arrow Κόσμος arrow Γιατί να τηγανίζουμε με ελαιόλαδο;(UPD)

Γιατί να τηγανίζουμε με ελαιόλαδο;(UPD)

Παρασκευή, 07 Νοεμβρίου 2014
AddThis Social Bookmark Button

Πολλοί άνθρωποι εντάσσουν στη διατροφή τους τα τηγανιτά φαγητά. Ο λόγος είναι ότι παρασκευάζονται εύκολα και γρήγορα αλλά κυρίως ότι είναι εύγεστα. Όμως, η συχνή κατανάλωση τηγανισμένων τροφών οδηγεί σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό έντυπο American Journal of Clinical Nutrition, σε προβλήματα υγείας όπως ο δαβήτης τύπου 2 και καρδιαγγειακές νόσους.

Παρόλα αυτά, νέες έρευνες, όπως αυτή στην Βρετανία, αποκαλύπτουν πως όσα άτομα ακολουθούν την παραδοσιακή μεσογειακή διατροφή, στην οποία πολλά φαγητά τηγανίζονται με ελαιόλαδο, τείνουν να μην αντιμετωπίζουν τέτοιου είδους προβλήματα. Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με ερευνητές του Πανεπιστημίου του Σφαξ στην Τυνησία, οι οποίοι εξέτασαν τέσσερα είδη ελαίων τα ηλιέλαια, σογιέλαιο, καλαμποκέλαιο και εξευγενισμένο ελαιόλαδο, προκειμένου να διαπιστώσουν ποιο από τα προηγούμενα μπορεί να διατηρήσει την ποιότητα του σταθερή κάτω από επαναλαμβανόμενες υψηλές θερμοκρασίες, παρατήρησαν ότι το ραφιναρισμένο ελαιόλαδο υπέστη τη μικρότερη αλλοίωση στις φυσικοχημικές του ιδιότητες ενώ το ηλιέλαιο τη μεγαλύτερη.
Με απλά λόγια, αυτό σημαίνει ότι η επαναλαμβανόμενη θέρμανση οδηγεί σε αλλαγές στη δομή του ελαίου και δημιουργεί νέες ενώσεις οι οποίες μπορεί να είναι τοξικές Οι ανακοινώσεις αυτές, σκοπό έχουν όχι μόνο να ενημερώσουν τα νοικοκυριά για τα προβλήματα που δημιουργεί στην υγεία η επαναλαμβανόμενη επιλογή λάθος ελαίου, αλλά πολύ περισσότερο για τους κινδύνους που εγκυμονούν οι συχνές "επισκέψεις" σε εστιατόρια, τα οποία ως επί το πλείστον τηγανίζουν με το ίδιο ηλιέλαιο περισσότερες από μια φορές.
Πηγές:# Journal of Agriculture and Food Chemistry: Monitoring of Quality and Stability Characteristics and Fatty Acid Compositions of Refined Olive and Seed Oils during Repeated Pan- and Deep-Frying Using GC, FT-NIRS, and Chemometrics, # British Medical Journal: Consumption of fried foods and risk of coronary heart disease: Spanish cohort of the European Prospective Investigation into Cancer and Nutrition study,
Αρθρο των Μπόσκου Γεωργίου, Σάλτα Φωτεινής, Ανδρικόπουλου Νικόλαου, Τμήμα Επιστήμης - Διατροφής, Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο, δημοσιευμένο στο Ελιά & Ελαιόλαδο, τεύχος 60 Το τηγάνισμα αποτελεί έναν από τους διαδεδομένους τρόπους προετοιμασίας φαγητού σε όλο τον κόσμο εξαιτίας της γεύσης του χρώματος και της τραγανιστής υφής που προσδιορίζει στο τρόφιμο. Είναι μια διαδικασία μαγειρέματος σε καυτό έλαιο καθώς η θερμότητα μεταφέρεται από το έλαιο στο τρόφιμο, το νερό του τροφίμου εξατμίζεται και το έλαιο απορροφάται από το τρόφιμο Τα έλαια κατά το τηγάνισμα υφίστανται υποβάθμιση εξαιτίας φυσιοχημικών διεργασιών, όπως οξείδωση πολυμερισμός, κυκλοποίηση και υδρόλυση με αποτέλεσμα τον σχηματισμό ενός πολύπλοκου μίγματος ανεπιθύμητων παραπροϊόντων... www.olivenews

Σύνδεση Χρήστη

Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα; Δημιουργία λογαριασμού

Στατιστικά

Επισκέπτες: 2416172

Online χρήστες

Έχουμε 26 επισκέπτες σε σύνδεση

Ο καιρός στη Χώρα

 Ο καιρός τώρα
Μερική συννεφιά Μερική συννεφιά
Θερμοκρασία: 6 °C
Τετάρτη, 20 Ιαν
Κυρίως λιακάδα Κυρίως λιακάδα
Θερμοκρασία: 4 ως 12 °C
Πέμπτη, 21 Ιαν
Περιοδικά σύννεφα Περιοδικά σύννεφα
Θερμοκρασία: 7 ως 14 °C
Παρασκευή, 22 Ιαν
Κυρίως συννεφιασμένος με δυνατές βροχές Κυρίως συννεφιασμένος με δυνατές βροχές
Θερμοκρασία: 7 ως 14 °C
Powered by Elxis - Open Source CMS.
Copyright (C) 2006-2021 Elxis.org. All rights reserved.