Αρχική arrow Νέα arrow Κόσμος arrow Γομολάστιχα στα βιβλία για να σβήσουν τα μπλόκα

Γομολάστιχα στα βιβλία για να σβήσουν τα μπλόκα

Παρασκευή, 07 Φεβρουαρίου 2014
AddThis Social Bookmark Button

Αναλλοίωτος από τις διορθωτικές κινήσεις που ανακοίνωσε η κυβέρνηση φαίνεται να παραµένει ο πυρήνας της φορολογικής µεταρρύθµισης για τους αγρότες, σύμφωνα με έμπειρους φοροτεχνικούς, καθώς η κατάργηση των βιβλίων που εξαγγέλθηκε υπό την πίεση των µπλόκων και η αντικατάστασή τους από τα στοιχεία εσόδων-εξόδων δεν αφορά στην υποχρέωση τήρησης των παραστατικών αλλά στον τρόπο καταχώρησής τους.

Όπως αναφέρουν στην Agrenda ειδικοί επί των φορολογικών θεμάτων, αυτό που oυσιαστικά παρέχεται στους αγρότες είναι ένα πιο ευέλικτο πλαίσιο καταγραφής των λογιστικών δεδοµένων. Παράλληλα διευρύνεται το εισοδηµατικό όριο για την υπαγωγή στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ στα 15.000 ευρώ (από 10.000 ευρώ) ενώ απαλείφεται το κριτήριο των ενισχύσεων (πριν στα βιβλία έµπαιναν και αγρότες µε επιδοτήσεις άνω των 5.000 ευρώ).
Οι αλλαγές που ανακοίνωσε την Πέµπτη 6 Φεβρουαρίου ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Σ. Kεδίκογλου µετά τη σύσκεψη στο Μαξίµου µε επικεφαλής τον πρωθυπουργό και παρουσία των Αθ. Τσαυτάρη, Γ. Μαυραγάνη και Χ. Θεοχάρη: - «Οι αγρότες που υποχρεούνται να τηρούν στοιχεία εσόδων-εξόδων είναι όσοι το εισόδηµά τους ξεπερνά τις 15.000 ευρώ».
∆ιευρύνεται δηλαδή το εισοδηµατικό όριο για το κανονικό καθεστώς ΦΠΑ, ωστόσο δε διευκρινίζεται αν συµπεριλαµβάνονται και οι επιδοτήσεις. - «Όλοι οι αγρότες (ακόµα και όσων το εισόδηµα είναι άνω των 15.000 ευρώ) δεν θα έχουν υποχρέωση τήρησης βιβλίων παρά µόνο συγκεντρωτικών παραστατικών εσόδων και εξόδων. (Εξαιρούνται όσοι έχουν άλλες δραστηριότητες και για τις οποίες ήδη τηρούν βιβλία)».
Οι αγρότες µε εισόδηµα κάτω των 15.000 ευρώ θα λάβουν επιστροφή ΦΠΑ µε τον ισχύοντα τεκµαρτό τρόπο. -
«Για τα 5 πρώτα χρόνια οι αγρότες που µπαίνουν στο νέο σύστηµα απαλλάσσονται του τέλους επιτηδεύµατος, όπως και εκείνοι που βρίσκονται 3 χρόνια πριν από τη συνταξιοδότηση». -
«Όλοι οι αγρότες θα έχουν υποχρέωση µιας ετήσιας δήλωσης ΦΠΑ, που θα υποβάλλεται στο τέλος του έτους. Επίσης, η υποχρέωση για την υποβολή συγκεντρωτικών καταστάσεων όσον αφορά στα έξοδα γίνεται ετήσια». ∆εν αποσαφηνίζεται τι θα γίνει µε τα έσοδα. Σύµφωνα µε τα ισχύοντα, η υποβολή τους θα γίνεται κάθε µήνα. - Απαλλάσσονται από την υποχρέωση καταβολής ΦΠΑ ως φυσικά πρόσωπα, όσοι αγρότες διαθέτουν τα προϊόντα τους µέσω τρίτων (Οµάδων, Συνεταιρισµών και εµπόρων).
- Οι Οµάδες και Συνεταιρισµοί που εκκαθαρίζουν τις πωλήσεις των αγροτών πραγµατοποιούν την εκκαθάριση µια φορά το χρόνο.
- Οι αγρότες που εντάσσονται στο νέο καθεστώς φέτος θα έχουν προκαταβολή φόρου εισοδήµατος (µε τη δήλωση που θα υποβληθεί το 2015) 27,5% αντί 55%. Αναλυτικό ρεπορτάζ στην εφημερίδα Agrenda που κυκλοφορεί το Σάββατο 8 Φεβρουαρίου, μαζί με τον ειδικό φορολογικό οδηγό
www.agronews.gr

Σύνδεση Χρήστη

Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα; Δημιουργία λογαριασμού

Στατιστικά

Επισκέπτες: 2421630

Online χρήστες

Έχουμε 26 επισκέπτες σε σύνδεση

Ο καιρός στη Χώρα

 Ο καιρός τώρα
Μερική λιακάδα Μερική λιακάδα
Θερμοκρασία: 15 °C
Δευτέρα, 25 Ιαν
Περιοδικά σύννεφα Περιοδικά σύννεφα
Θερμοκρασία: 8 ως 16 °C
Τρίτη, 26 Ιαν
Βροχή Βροχή
Θερμοκρασία: 4 ως 15 °C
Τετάρτη, 27 Ιαν
Μερική λιακάδα Μερική λιακάδα
Θερμοκρασία: 2 ως 11 °C
Powered by Elxis - Open Source CMS.
Copyright (C) 2006-2021 Elxis.org. All rights reserved.