Αρχική arrow Νέα arrow Κόσμος arrow Σχέδιο ανάπτυξης με σημείο αναφοράς τη γεωργία προτείνουν οι τραπεζίτες

Σχέδιο ανάπτυξης με σημείο αναφοράς τη γεωργία προτείνουν οι τραπεζίτες

Τρίτη, 30 Ιουλίου 2013
AddThis Social Bookmark Button

Την κατάρτιση ενός ενιαίου εθνικού αναπτυξιακού σχεδίου για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις (ΜμΕ) το οποίο θα δίνει έμφαση σε τομείς με εξαγωγικό προσανατολισμό και προστιθέμενη αξία, όπως η βιολογική γεωργία, τα αγροδιατροφικά προϊόντα και η παραγωγή τροφίμων γενικότερα ζητάει μέσω μιας πολύ ενδιαφέρουσας έκθεσής της η Ένωση Ελληνικών Τραπεζών.

Η έκθεση έχει ως κεντρικό θέμα την «Πρόσβαση στη χρηματοδότηση των ΜμΕ στην Ελλάδα» και, μεταξύ άλλων, οι τράπεζες παραδέχονται ότι η έλλειψη ρευστότητας και η παρατεταμένη χρηματοπιστωτική κρίση κινδυνεύουν να υπονομεύσουν τις προσπάθειες της ελληνικής οικονομίας για ανάκαμψη. Πέρα από τη θεραπεία χρόνιων «ασθενειών» της ελληνικής οικονομίας, όπως η γραφειοκρατία και η έλλειψη συντονισμού μεταξύ κεντρικών και περιφερειακών αρχών (που έχει ως αποτέλεσμα να χάνονται πολύτιμα κονδύλια) οι τραπεζίτες θεωρούν αναγκαία τη χάραξη ενός νέου πλαισίου πολιτικής για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις με βάση το μοντέλο ανάπτυξης που μπορεί να βγάλει τη χώρα από το τέλμα. Όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά, σημεία αναφοράς σε αυτή την προσπάθεια θα είναι κλάδοι με ικανότητα καινοτομίας, δυνατότητα «παραγωγής» προστιθέμενη αξία και, βεβαίως, εξωστρεφή προσανατολισμό. Ειδική αναφορά γίνεται στη διατροφή και στα βιολογικά γεωργικά τρόφιμα, στον περιοβαλλοντικό τομέα, στους κλάδους κλωστοϋφαντουργίας και ένδυσης ή στις τεχνολογίες πληροφορίες και επικοινωνίας, ακόμα και της υγείας. Στην έκθεση τονίζεται, μεταξύ άλλων, ότι είναι πολύ σημαντικό οι ελληνικές αρχές να χαράξουν, σε συνεργασία με όλους τους ενδιαφερόμενους φορείς, μια συνολική πολιτική για τις ΜμΕ στην Ελλάδα το ταχύτερο δυνατό. Προτείνονται;
1. Η κατάρτιση ενιαίου εθνικού αναπτυξιακού σχεδίου για τις ΜμΕ, το οποίο θα περιλαμβάνει και συντονιστή για τις επιμέρους πολιτικές που υλοποιούνται από τα αρμόδια υπουργεία σε σχέση με τις ΜμΕ.
2. Η χάραξη μιας ολοκληρωμένης πολιτικής για τις ΜμΕ που θα λάβει υπόψη σκέψεις εμπειρογνωμόνων σχετικά με τη μορφή που θα πρέπει να λάβει το νέο μοντέλο οικονομικής ανάπτυξης στην Ελλάδα, τους παράγοντες που θα υλοποιήσουν την αλλαγή του και τις χρηματοδοτικές διευκολύνσεις που είναι αναγκαίες για την υποστήριξή του.
3. Η αποτελεσματική συνεργασία μεταξύ του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα με στόχο τη στήριξη ενός πολιτικού πλαισίου για τις ΜμΕ στην Ελλάδα. Πρέπει να εκπονηθεί, να προωθηθεί και να δοκιμαστεί στην πράξη μια πραγματικά έξυπνη στρατηγική εξειδίκευσης, που θα προωθεί την καινοτομία μέσω διαδικασιών που θα ξεκινούν από τη βάση και θα καταλήγουν στην κορυφή.
4. Μια ολοκληρωμένη πολιτική για τις ΜμΕ στην Ελλάδα θα πρέπει να επαναπροσδιορίσει τη συνεργασία μεταξύ της βιομηχανίας και των ερευνητικών δικτύων και να στηριχθεί σε μεγάλο βαθμό στην ακαδημαϊκή τεχνογνωσία και στην ερευνητική καινοτομία που είναι διαθέσιμες στη χώρα. Η σύσφιγξη των δεσμών μεταξύ της έρευνας και των ΜμΕ θα αποτελέσει ζωτικό στοιχείο για την καινοτομία και την επιχειρηματικότητα τα επόμενα χρόνια στην Ελλάδα. Γραφειοκρατικά προσκόμματα Η έκθεση της ΕΕΤ αναφέρεται επίσης στους φραγμούς που εμποδίζουν την πρόσβαση των επιχειρήσεων στα μέσα επιδοτήσεων. Πιο συγκεκριμένα, σε ό,τι αφορά το πρόγραμμα επιχορηγήσεων «ΕΣΠΑ για τις ΜμΕ» (η εφαρμογή του οποίου είναι σε εξέλιξη, πάνω από 23.000 ΜμΕ υπέβαλαν αίτηση, παρά το γεγονός ότι η διαδικασία είναι εξόχως γραφειοκρατική. Την περίοδο αυτή το πρόγραμμα βρίσκεται στο στάδιο της αξιολόγησης και οι ενδιάμεσοι φορείς ζητούν ακόμα μεγαλύτερο όγκο εγγράφων από τις ενδιαφερόμενες ΜμΕ. Ο γραφειοκρατικός αυτός φόρτος επιβαρύνει πολύ τις ΜμΕ και μπορεί να αποτελέσει την αιτία απορρίψεων και οικειοθελών αποχωρήσεων.
www.agronews.gr

Σύνδεση Χρήστη

Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα; Δημιουργία λογαριασμού

Στατιστικά

Επισκέπτες: 2416146

Online χρήστες

Έχουμε 26 επισκέπτες σε σύνδεση

Ο καιρός στη Χώρα

 Ο καιρός τώρα
Μερική συννεφιά Μερική συννεφιά
Θερμοκρασία: 7 °C
Τετάρτη, 20 Ιαν
Κυρίως λιακάδα Κυρίως λιακάδα
Θερμοκρασία: 4 ως 12 °C
Πέμπτη, 21 Ιαν
Περιοδικά σύννεφα Περιοδικά σύννεφα
Θερμοκρασία: 7 ως 14 °C
Παρασκευή, 22 Ιαν
Κυρίως συννεφιασμένος με δυνατές βροχές Κυρίως συννεφιασμένος με δυνατές βροχές
Θερμοκρασία: 7 ως 14 °C
Powered by Elxis - Open Source CMS.
Copyright (C) 2006-2021 Elxis.org. All rights reserved.