Αρχική arrow Νέα arrow Κόσμος arrow Έναρξη δακοκτονίας

Έναρξη δακοκτονίας

Τετάρτη, 13 Μαΐου 2009
AddThis Social Bookmark Button

ImageΣτην τελική ευθεία μπήκαν οι διαδικασίες για την οριστικοποίηση των συνεργείων δακοκτονίας, προκειμένου να ξεκινήσουν τον ερχόμενο μήνα οι εργασίες για την καταπολέμηση του δάκου της ελιάς. Πρόβλημα θα αποτελέσουν φέτος οι αμάζευτες ελιές σε ελαιώνες του νομού Ηρακλείου, καθώς συμβάλουν στην ανάπτυξη των πληθυσμών του εντόμου.

Πολλοί παραγωγοί κατά την παραγωγική περίοδο που πέρασε, δεν πήγαν καν στα λιόφυτα τους να μαζέψουν ελιές. Δεν τους σύμφερε, όπως εκτίμησαν, επειδή και η παραγωγικότητα ήταν μειωμένη τουλάχιστον κατά 70% σε σύγκριση με μία μέση χρονιά και οι τιμές του λαδιού είναι χαμηλές. Έτσι, φέτος, το ποσοστό ελαιόδεντρων όπου δεν έγινε συγκομιδή είναι αυξημένο περισσότερο από κάθε άλλη χρονιά.

Το ακριβές ποσοστό δεν είναι δυνατόν να προσδιοριστεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες. Υπάρχουν όμως ακόμα σε αυτούς τους ελαιώνες απομεινάρια ελιών, που αποτελούν και την τροφή για τους πληθυσμούς του δάκου, πρόβλημα το οποίο θα βρουν μπροστά τους οι γεωπόνοι και όλοι οι αρμόδιοι στη δακοκτονία, σύμφωνα με το διευθυντή Αγροτικής Ανάπτυξης Ηρακλείου Νίκο Μαυράκη. Κι αυτό το πρόβλημα αποτελεί τον πονοκέφαλο φέτος για τους αρμόδιους.

Κατά τ΄ άλλα, η διαδικασία προετοιμασίας της δακοκτονίας κινείται μέσα στους συνήθεις χρόνους. Δηλαδή, μέχρι την Πέμπτη 14 Μαίου θα αποσταλούν στη Νομαρχία για επικύρωση τα ονόματα των εργολάβων που αναμένεται να αναλάβουν φέτος το έργο. Σε όλα τα χωριά υπάρχει ενδιαφέρον, εκτός από τη Μονή και τη Γρηγοριά όπου θα δουλέψουν και φέτος συνεργεία. Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί ότι οι πληρωμές των εργολάβων δακοκτονίας για την περσινή περίοδο ολοκληρώθηκαν με μεγάλη καθυστέρηση και συγκεκριμένα μόλις πριν από ένα μήνα.

Σύμφωνα με τον κ. Μαυράκη τις επόμενες μέρες αναμένεται να υπογραφεί η υπουργική απόφαση για την πρόσληψη προσωπικού όπως τομεάρχες, παγιδοθέτες και αποθηκάριοι, ώστε μέχρι το τέλος του μήνα, αρχές του επόμενου, να ξεκινήσει και η παρακολούθηση της ανάπτυξης των πληθυσμών του δάκου. Μετά τις 15 Ιουνίου θα αρχίσει και η δακοκτονία. Ήδη η υπηρεσία έχει κρατήσει στις αποθήκες τις φάρμακα, ελεγμένα ως προς τους χρόνους λήξης σύμφωνα με τον κ. Μαυράκη, τα οποία επαρκούν για τον πρώτο ψεκασμό.

Σύνδεση Χρήστη

Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα; Δημιουργία λογαριασμού

Στατιστικά

Επισκέπτες: 2416117

Online χρήστες

Έχουμε 24 επισκέπτες σε σύνδεση

Ο καιρός στη Χώρα

 Ο καιρός τώρα
Μερική συννεφιά Μερική συννεφιά
Θερμοκρασία: 8 °C
Τετάρτη, 20 Ιαν
Κυρίως λιακάδα Κυρίως λιακάδα
Θερμοκρασία: 4 ως 12 °C
Πέμπτη, 21 Ιαν
Περιοδικά σύννεφα Περιοδικά σύννεφα
Θερμοκρασία: 7 ως 14 °C
Παρασκευή, 22 Ιαν
Κυρίως συννεφιασμένος με δυνατές βροχές Κυρίως συννεφιασμένος με δυνατές βροχές
Θερμοκρασία: 7 ως 14 °C
Powered by Elxis - Open Source CMS.
Copyright (C) 2006-2021 Elxis.org. All rights reserved.