Αρχική arrow Νέα arrow Κόσμος arrow Ταράζει τα νερά η νομιμότητα των γεωτρήσεων

Ταράζει τα νερά η νομιμότητα των γεωτρήσεων

Πέμπτη, 30 Ιουλίου 2009
AddThis Social Bookmark Button


Νέους πονοκεφάλους για πάρα πολλούς αγρότες θα προκαλέσει ο έλεγχος υγείας της νέας ΚΑΠ και η εφαρμογή του κανονισμού 73/2009. Στο πλαίσιο της πολλαπλής συμμόρφωσης, συνδέεται για πρώτη φορά η καταβολή των επιδοτήσεων με την «τήρηση των διαδικασιών έγκρισης για τη χρήση των υδάτων για άρδευση».
Με άλλα λόγια αυτό σημαίνει πως όσοι έχουν γεωτρήσεις χωρίς άδεια, θα έχουν προβλήματα με την καταβολή της ενιαίας ενίσχυσης από το 2010 και πολύ πιθανόν να βρεθούν αντιμέτωποι με πρόστιμα που μπορεί να τους στερήσουν και ολόκληρη την επιδότηση!

Στο θέμα της άρδευσης και των γεωτρήσεων η κατάσταση στην Ελλάδα είναι αυτή που είναι, όχι όμως με αποκλειστική ευθύνη των παραγωγών. Και αυτό γιατί η αδειοδότηση απαιτεί πολύπλοκες διαδικασίες χρονοβόρες και κοστοβόρες. Ως αποτέλεσμα οι περισσότερες γεωτρήσεις έχουν γίνει με διαδικασίες που δεν θεωρούνται σύννομες. Όμως τώρα έρχεται η νέα ΚΑΠ και ταράζει τα νερά και το ελληνικό κατεστημένο και σ' αυτό το θέμα. Και το ερώτημα είναι: Τι γίνεται τώρα; Από το 2010 η καταβολή της ενιαίας ενίσχυσης θα εξαρτάται εκτός των άλλων και από το αν γίνεται νόμιμα η χρήση του νερού. Όσοι ποτίζουν μέσω ΤΟΕΒ ή και μέσω άλλων φορέων άρδευσης και είναι εντάξει ταμειακώς, δεν θα έχουν πρόβλημα. Όσοι επίσης έχουν βγάλει άδειες για τις γεωτρήσεις τους, δεν θα έχουν πρόβλημα. Όσοι όμως δεν έχουν άδειες, θα έχουν πρόβλημα και για το θέμα αυτό πρέπει άμεσα να βρεθεί μια λύση. Να σημειώσουμε επίσης πως όσοι έχουν κάνει αίτηση για να πάρουν άδεια για γεώτρηση, αλλά δεν την έχουν λάβει ακόμα, δεν θα θεωρούνται παράνομοι όπως τα λέει ο κανονισμός, αλλά το ζήτημα είναι τι θα τους ζητηθεί για πάρουν την άδεια.
Πάντως, η ελληνική πραγματικότητα λέει πως πάνω από το 50% των αγροτών που έχουν γεωτρήσεις, δεν έχουν άδεια. Κι αν του χρόνου το καλοκαίρι πέσουν στο δείγμα του ελέγχου και τους ζητηθεί μαζί με τ' άλλα και άδεια για την γεώτρηση, τότε θα προκύψει πρόβλημα. Αν το πράγμα θεωρηθεί αμέλεια, η ποινή δεν θα είναι μεγάλη. Θα είναι το 3% της επιδότησης την πρώτη χρόνια και υπό όρους 1%. Όμως η ποινή μπορεί να γίνει 9% την δεύτερη χρονιά, 15% την τρίτη χρονιά και 20% την τέταρτη χρονιά. Αν όμως η παράβαση θεωρηθεί εσκεμμένη τότε η ποινή είναι το 20% την πρώτη χρονιά, το 60% τη δεύτερη και το 180% την τρίτη. Δηλαδή από την τρίτη χρονιά χάνεται ολόκληρη η επιδότηση.
Να σημειωθεί ότι οι ποινές αυτές ισχύουν για όλες τις παραβάσεις της πολλαπλής συμμόρφωσης. Μπρος σ' αυτή την κατάσταση απαιτείται άμεση απλούστευση της σχετικής νομοθεσίας και της διαδικασίας αδειοδότησης των γεωτρήσεων. Κι αυτό είναι κάτι που πρέπει να γίνει λίαν συντόμως. Παράλληλα αξίζει να σημειωθεί πως με βάση την ισχύουσα εθνική νομοθεσία τα πράγματα είναι πιο εύκολα για όσους μπορούν να αποδείξουν ότι έχουν κάνει τις γεωτρήσεις τους πριν το 1989, γιατί μετά απαιτούνται εκτός των άλλων και περιβαλλοντικές μελέτες προκειμένου να δοθεί η άδεια. Αλλά οι περιβαλλοντικές μελέτες κοστίζουν πολύ ακριβά για να γίνουν και δεν είναι καιροί να πληρώνουν κι άλλα κερατιάτικα οι αγρότες, επειδή στην Ελλάδα δυστυχώς, σχεδόν τίποτα δεν λειτουργεί όπως πρέπει!
πηγή: Agronews

Σύνδεση Χρήστη

Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα; Δημιουργία λογαριασμού

Στατιστικά

Επισκέπτες: 2082072

Online χρήστες

Έχουμε 22 επισκέπτες σε σύνδεση

Ο καιρός στη Χώρα

 Ο καιρός τώρα
Λιακάδα Λιακάδα
Θερμοκρασία: 24 °C
Σάββατο, 06 Ιουν
Κυρίως λιακάδα Κυρίως λιακάδα
Θερμοκρασία: 13 ως 24 °C
Κυριακή, 07 Ιουν
Λιακάδα Λιακάδα
Θερμοκρασία: 13 ως 29 °C
Δευτέρα, 08 Ιουν
Λιακάδα Λιακάδα
Θερμοκρασία: 15 ως 31 °C
Powered by Elxis - Open Source CMS.
Copyright (C) 2006-2020 Elxis.org. All rights reserved.