Αρχική arrow Νέα arrow Τοπικά arrow «Βελτιώνουμε τη ζωή μας, ζούμε με λιγότερα χημικά»

«Βελτιώνουμε τη ζωή μας, ζούμε με λιγότερα χημικά»

Τρίτη, 04 Αυγούστου 2009
AddThis Social Bookmark Button

ΟΜΑΔΑ ΠΑΡΑΓΩΓΩΝ ''ΝΗΛΕΑΣ''
«Δεσμεύομαι, στην προσπάθειά μου για αριστοποίηση των αποδόσεων, να λαμβάνω ατομικά και συλλογικά μέτρα πρόληψης, ώστε να αποφεύγονται οι κίνδυνοι από κάθε δραστηριότητά μου που σχετίζεται με το περιβάλλον, όπως ρύπανση από τη χρήση φυτοφαρμάκων και λιπασμάτων, πυρκαγιά, εξάντληση φυσικών πόρων (υπεράντληση), διάβρωση του εδάφους και οποιαδήποτε ποιοτική υποβάθμιση του προϊόντος»...

Πρόκειται για απόσπασμα της δήλωσης - δέσμευσης που υπογράφουν οι αγρότες που εντάσσονται στην «Ομάδα παραγωγών ΝΗΛΕΑΣ», η οποία συσπειρώνει ήδη 194 ελαιοκαλλιεργητές, με 128.306 ελαιόδεντρα, γύρω από τη Χώρα Τριφυλίας στον νομό Μεσσηνίας. Ελπιδοφόρο να δηλώνουν αγρότες τον σεβασμό προς το περιβάλλον. Προσοχή όμως! Στην περίπτωση του Νηλέα δεν ισχύει το γνωστό στην Ελλάδα ...«ό,τι δηλώσεις». Γιατί ο Συνεταιρισμός Πιστοποιημένων Αγροτικών Προϊόντων ΝΗΛΕΑΣ τόλμησε να διεκδικήσει την ένταξή του στο προηγμένο ευρωπαϊκό σύστημα πιστοποίησης οικολογικής διαχείρισης και ελέγχου ΕΜΑS, το οποίο στηρίζεται ακριβώς στον διαρκή έλεγχο, στη μετρήσιμη και επαληθεύσιμη πληροφορία. Και ο ΝΗΛΕΑΣ τα κατάφερε! Οχι μόνο πήρε το σήμα του ΕΜΑS, αλλά αποτελεί την πρώτη -και μοναδική μέχρι αυτή τη στιγμή- πιστοποίηση αυτής της προηγμένης διαδικασίας παραγωγής (με σεβασμό στο περιβάλλον) που αφορά καλλιέργεια στον αγρό!
Γι’ αυτό τον λόγο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την εφαρμογή του ΕΜΑS στον ΝΗΛΕΑ και πρόκειται (όπως ενημέρωσε τους υπεύθυνους της ομάδας παραγωγών) να δημοσιοποιήσει τη μελέτη εφαρμογής του ΝΗΛΕΑ στην ιστοσελίδα της, όπου αναφέρονται οι ενδιαφέρουσες και πρωτότυπες περιπτώσεις. «Ιδρύσαμε τον ΝΗΛΕΑ το 2002, περίπου 50 αγρότες της περιοχής, γιατί καταλάβαμε ότι μόνο με μια ολοκληρωμένη φιλοπεριβαλλοντική διαχείριση, μόνο με την παραγωγή ποιοτικών προϊόντων, θα μπορούσαμε να ξεφύγουμε από τον κατήφορο της ελληνικής γεωργίας», λέει στην «Κ» ο 43χρονος Γιώργος Κόκκινος, από τους πρωτεργάτες του ελπιδοφόρου εγχειρήματος. «Προσπαθήσαμε να συνδυάσουμε την παραδοσιακή γνώση για το ελαιόδεντρο με τη σύγχρονη επιστημονική άποψη. Αυξήσαμε τα έσοδά μας, όχι τόσο ανεβάζοντας τις αποδόσεις των δέντρων, αλλά κυρίως μειώνοντας τα έξοδα για λιπάσματα, φυτοφάρμακα, ψεκασμούς κ.λπ. Πετύχαμε την παραγωγή ενός πολύ ποιοτικού ελαιολάδου, το οποίο βραβεύτηκε επανειλημμένα». Ποιο ήταν το μυστικό; «Κατ’ αρχήν, η παρατήρηση! Παρατηρούσαμε τους εχθρούς μας, τα έντομα και τις αρρώστιες, και συζητούσαμε μεταξύ μας και με τους δύο γεωπόνους του ΝΗΛΕΑ για τις κατάλληλες τεχνικές, όπως για παράδειγμα να θάβουμε κλαδέματα μέσα στο έδαφος για να αυξήσουμε την οργανική ουσία του εδάφους, αποφεύγοντας τα αζωτούχα λιπάσματα». Την πρώτη χρονιά η χρήση λιπασμάτων μειώθηκε κατά 40%.
Η τάση μείωσης των χημικών, αλλά και της κατανάλωσης πολύτιμων πόρων (νερό, καύσιμα κ.λπ.) ήταν σταθερή τα προηγούμενα χρόνια, όπως και η αύξηση του αριθμού των καλλιεργητών που επιλέγουν τη βιολογική γεωργία. «Ηδη το 20% των αγροτεμαχίων καλλιεργείται βιολογικά», μας λέει ο κ. Κόκκινος. «Στοχεύουμε μακριά» Στόχος του ΝΗΛΕΑ είναι, με όπλο και την είσοδο στο προηγμένο και ακριβές οικολογικό σύστημα ΕΜΑS, να γίνει γνωστό το ελληνικό ελαιόλαδο στις περιβαλλοντικά ευαίσθητες αγορές της Βόρειας και Κεντρικής Ευρώπης. Τα μηνύματα είναι ήδη πολύ ενθαρρυντικά. «Στοχεύουμε μακριά, αλλά είμαστε ρεαλιστές. Βελτιώνουμε σήμερα τη ζωή μας, ζούμε με λιγότερα χημικά, ενώ ταυτόχρονα κάνουμε κάτι και για τα παιδιά μας, για να μην ζουν σε ένα περιβάλλον δηλητηριασμένο», λέει ο κ. Κόκκινος, φωτίζοντας ένα δρόμο ενάντια στην εγκατάλειψη της υπαίθρου και την ερημοποίηση.
πηγή:Εφημερίδα Καθημερινη

Σύνδεση Χρήστη

Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα; Δημιουργία λογαριασμού

Στατιστικά

Επισκέπτες: 2070373

Online χρήστες

Έχουμε 23 επισκέπτες σε σύνδεση

Ο καιρός στη Χώρα

 Ο καιρός τώρα
Περιοδικά σύννεφα Περιοδικά σύννεφα
Θερμοκρασία: 23 °C
Παρασκευή, 29 Μαΐ
Μερική λιακάδα με καταιγίδες Μερική λιακάδα με καταιγίδες
Θερμοκρασία: 9 ως 24 °C
Σάββατο, 30 Μαΐ
Κυρίως συννεφιασμένος με καταιγίδες Κυρίως συννεφιασμένος με καταιγίδες
Θερμοκρασία: 9 ως 24 °C
Κυριακή, 31 Μαΐ
Μερική λιακάδα με καταιγίδες Μερική λιακάδα με καταιγίδες
Θερμοκρασία: 11 ως 25 °C
Powered by Elxis - Open Source CMS.
Copyright (C) 2006-2020 Elxis.org. All rights reserved.