Αρχική arrow Νέα arrow Τοπικά arrow Βούτυρο στο ψωμί των ξένων η εσωτερική αμφισβήτηση των προϊόντων ΠΟΠ

Βούτυρο στο ψωμί των ξένων η εσωτερική αμφισβήτηση των προϊόντων ΠΟΠ

Δευτέρα, 08 Απρίλιος 2013
AddThis Social Bookmark Button

Σε επικίνδυνα μονοπάτια με απρόβλεπτες συνέπειες απειλούν να οδηγήσουν τα τελευταία κρούσματα εσωτερικής αμφισβήτησης των ελληνικών προϊόντων Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ) εν μέσω μιας ιδιαίτερα ευαίσθητης συγκυρίας όπου τα συγκεκριμένα προϊόντα έχουν φτάσει να βρίσκονται στο στο επίκεντρο της εμπορικής διαμάχης μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και ΗΠΑ.

Η ευθεία αμφισβήτηση του ΠΟΠ «Ελιά Καλαμών» από την Πανελλήνια Ένωση Μεταποιητών, Τυποποιητών, Εξαγωγέων Επιτραπέζιας Ελιάς, που εκδηλώθηκε με το αίτημα κατάργησης του συγκεκριμένου ΠΟΠ αποτελεί το πιο πρόσφατο παράδειγμα το οποίο έρχεται να προστεθεί σε μια σειρά σχετικών συζητήσεων που έχουν ανοίξει σε ανύποπτο χρόνο και για άλλα προϊόντα όπως η ελιά Χαλκιδικής, το ελαιόλαδο Σητείας και το αρνάκι Ελασσόνας. Κι όλα αυτά σε μια χρονική στιγμή όπου οι ΗΠΑ, στα πλαίσια των διαπραγματεύσεών τους με την Ε.Ε. για τη δημιουργία ζώνης ελεύθερου εμπορίου, θέτουν χωρίς περιστροφές ζήτημα μη αναγνώρισης πολλών προϊόντων ΠΟΠ (ιδίως των τυριών). Είναι σαφές ότι οι εγχώριες απόπειρες "εσωτερικής υπονόμευσης" ενός προϊόντος ΠΟΠ, ανεξαρτήτως κινήτρου, μπορούν να έχουν σοβαρές αρνητικές επιπτώσεις και στο εξωτερικό, προσφέροντας "λαβές" και επιχειρήματα προς αξιοποίηση στους διεθνείς ανταγωνιστές των ελληνικών προϊόντων. Η συζήτηση, που έχει ανοίξει εντός των τειχών για την αποτελεσματικότητα του ΠΟΠ «ελιά Καλαμάτας», θα μπορούσε άμεσα να επηρεάσει ακόμα και την "καριέρα" της φέτας στο εξωτερικό. "Πρόκειται για ένα πολύ λεπτό θέμα που χρειάζεται μεγάλη προσοχή", αναφέρει χαρακτηριστικά στο Agronews, παράγοντας του αγροτικού χώρου. Σύμφωνα με τον ίδιο παράγοντα, με πρωτοβουλία της Πολιτείας και τη συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων φορέων, πρέπει να δημιουργηθεί μία στρατηγική, που θα αποσαφηνίσει τους κανόνες, που ισχύουν στα ΠΟΠ και θα επιδιώκει πρωτίστως τη διατήρηση της δυνατότητας των παραγωγών να βγάζουν υπεραξία και να απολαμβάνουν υψηλότερες τιμές από τη διάθεση των προϊόντων, που έχουν ενταχθεί σε κατηγορίες ΠΟΠ ή ΠΓΕ. Ταυτοχρόνως, όμως, θα πρέπει να εξεταστεί σοβαρά η ανάγκη και το αίτημα των βιομηχανιών για την απόκτηση μεγαλύτερων ποσοτήτων πρώτης ύλης, που είναι βασική προϋπόθεση για την αύξηση του όγκου των εξαγωγών και τη διεκδίκηση μεγαλύτερων μεριδίων στις ξένες αγορές. Τα προϊόντα Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης έχουν καλύτερη τύχη στις ελληνικές και τις διεθνείς αγορές. Μπορεί τα προϊόντα αυτής της κατηγορίας να ξεχωρίζουν, για την ανώτερη ποιότητα και τα ιδιαίτερα γευστικά και θρεπτικά χαρακτηριστικά τους, όμως, πολλοί υποστηρίζουν, ότι χωρίς την απαραίτητη προβολή δεν μπορούν να αποδώσουν την υπεραξία που πρέπει στους παραγωγούς. Για παράδειγμα, στο ελαιόλαδο δεν υπάρχει εθνική πολιτική, ενώ στην Ισπανία μπαίνει η πολιτεία μπροστά και γι’ αυτό επικρατεί στις αγορές. Τα προβλήματα αυτά, πρέπει να αντιμετωπιστούν από την κυβέρνηση σε συνεργασία με τους εκπροσώπους των παραγωγών, των βιομηχανιών και όλων των εμπλεκόμενων φορέων. Το ζητούμενο είναι η θέσπιση σαφών και απαραβίαστων κανόνων, τους οποίους θα σέβονται όλοι οι εμπλεκόμενοι, έστω και εάν οι κανόνες αυτοί πρέπει να επιβληθούν με τη διενέργεια αυστηρών ελέγχων από τις αρχές. H φέτα στο επίκεντρο της διαμάχης μεταξύ ΕΕ και ΗΠΑ «Αγκάθι» στις διαπραγματεύσεις για την απελευθέρωση των εμπορικών σχέσεων ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τις Ηνωμένες Πολιτείες αποτελούν τα προϊόντα ΠΟΠ, καθώς οι Αμερικανοί δεν αναγνωρίζουν όλους τους γεωγραφικούς προσδιορισμούς που έχει θέσει η ΕΕ και διαπραγματεύονται ανά προϊόν. Στο επίκεντρο των τριβών βρίσκεται η επιμονή των Ευρωπαίων για να αναγνωρίσουν οι ΗΠΑ τον γεωγραφικό προσδιορισμό, την προστασία δηλαδή που παρέχεται σε τρόφιμα και ποτά σύμφωνα με την περιοχή προέλευσής τους, την συγκεκριμένη μέθοδο παραγωγής τους και την προέλευση των συστατικών. Σύμφωνα με πρόσφατο ρεπορτάζ του Bloomberg, η φέτα αποτελεί ένα καλό παράδειγμα της "υπερβολής" -όπως τη χαρακτηρίζει το πρακτορείο- της ΕΕ. Η Ελλάδα και η ΕΕ από καιρό υποστηρίζουν πως η ονομασία φέτα θα πρέπει να χρησιμοποιείται μόνο για το τυρί που φτιάχνεται στην Ελλάδα, αν και η η φέτα δεν παράγεται σε μια μόνο περιοχή της Ελλάδας, αλλά σε όλη τη χώρα και με διαφορετικές ποιότητες, επισημαίνει το πρακτορείο, που κινείται σαφώς στην αμερικανική γραμμή. Μέχρι τώρα, οι ΗΠΑ και η ΕΕ έχουν συμφωνήσει ότι διαφωνούν στην αμοιβαία αναγνώριση γεωγραφικών προσδιορισμών και διαπραγματεύονται ανά προϊόν (οι ΗΠΑ είπαν «ναι» στο Ροκφόρ και την Σαμπάνια, αλλά «όχι» στην φοντίνα και την μοτσαρέλα). Η ΕΕ προσπαθεί να επιβάλει την άποψή της για τους γεωγραφικούς προσδιορισμούς στις διμερής εμπορικές συμφωνίες, που θα μπορούσαν να αποκλείσουν αμερικανικά προϊόντα από αγορές όπου κυκλοφορούσαν για πολύ καιρό. Για παράδειγμα, η πρόσφατη συμφωνία της ΕΕ με την Νότια Κορέα περιλαμβάνει μια λίστα προϊόντων, συμπεριλαμβανομένης της φέτας και της γκοργκοντζόλα, που είναι αμοιβαία προστατευόμενα. Η ΕΕ συζητά επίσης μια συμφωνία με τον Καναδά που θα μπορούσε να οδηγήσει στην απαγόρευση 100 προϊόντων που παράγονται στις ΗΠΑ. Οι ΗΠΑ έχουν συμφωνήσει με αρκετούς γεωγραφικούς προσδιορισμούς για κρασιά και οινοπνευματώδη, συμπεριλαμβανομένης της Σαμπάνιας και του Πόρτο. Η ΕΕ από την πλευρά της «προστατεύει «τα κρασιά Napa Valley, τα μήλα Washington State, τον χυμό πορτοκαλιού Φλόριδας και τα κρεμμύδια Vidalia. Αυτές οι συγκεκριμένες συμφωνίες, όμως, δεν θα πρέπει να σημαίνουν ότι παραγωγοί παρόμοιων προϊόντων δεν μπορούν να προσφέρουν και αυτοί το εμπόρευμά τους, υπό την προϋπόθεση βέβαια ότι η υπάρχει ξεκάθαρη σήμανση. Οι πωλήσεις Οι συζητήσεις των δύο πλευρών γίνονται με δεδομένο ότι τα προϊόντα με γεωγραφική σήμανση, όπως αποδεικνύεται, εμφανίζουν καλές πωλήσεις σε σχέση με τους ανταγωνιστές τους. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε ότι οι παγκόσμιες πωλήσεις 4.000 και πλέον προϊόντων με γεωγραφική σήμανση ανήλθαν σε 54,3 δισ. ευρώ το 2010, αντιστοιχώντας στο 15% των εξαγωγών τροφίμων και ποτών ολόκληρης της ΕΕ. Ανενεργό μένει το ΠΟΠ αρνάκι ελασσόνας Στα δίχτυα της γραφειοκρατίας και της παροιμιώδους ελληνικής ανοργανωσιάς έχει παγιδευτεί το ΠΟΠ αρνάκι Ελασσόνας. Η πιστοποίηση είναι εδώ και δυο χρόνια ανενεργή και υπάρχει κίνδυνος ανάκλησης από την Ευρωπαϊκή επιτροπή. Σύμφωνα με επιστολή- καταγγελία του πρώην διευθυντή της ΕΑΣ Ελασσόνας, Γιώργου Κυριλλίδη, στην εφημερίδα «ελευθερία» το Νοέμβριο του 2010 δόθηκε από την ευρωπαϊκή επιτροπή η έγκριση πιστοποίησης κρεάτων αρνιών γάλακτος και κατσικιών γάλακτος περιοχής Ελασσόνας ΠΟΠ και καταχωρήθηκε στο μητρώο των ΠΟΠ. Μετά την παρέλευση δυο ετών από την έγκριση πιστοποίησης αυτή παραμένει ανενεργή, αφού δεν προωθήθηκε από τον ΟΠΕΓΕΠ. Οι αρμόδιοι φορείς, η ΕΑΣ Ελασσόνας και ο Κτηνοτροφικός Σύλλογος Ελασσόνας με τη συνέργεια του Δήμου Ελασσόνας πρέπει να ενημερώσουν τους κτηνοτρόφους για τη λειτουργία των ΠΟΠ και την πιστοποίηση από τον ΟΠΕΓΕΠ, τονίζει ο κ. Κυριλλίδης. Μητρώο ΠΟΠ και ΠΓΕ Το 1992 με τον κανονισμό 2081/92, η Ευρωπαϊκή Ένωση θέσπισε για πρώτη φορά το καθεστώς, για την προστασία των γεωγραφικών ενδείξεων και των ονομασιών προέλευσης των γεωργικών προϊόντων και των τροφίμων και με τον κανονισμό 2082/92 το καθεστώς, για τις βεβαιώσεις ιδιοτυπίας των γεωργικών προϊόντων και τροφίμων. Το 2006 με στόχο τη βελτίωση του συστήματος, οι παραπάνω κανονισμοί αντικαταστάθηκαν από τους 510/06 και 509/06 αντίστοιχα, χωρίς ωστόσο να μεταβληθεί το πεδίο εφαρμογής τους και η σκοπιμότητά τους. Σύμφωνα με τους παραπάνω κανονισμούς και στο πλαίσιο του επαναπροσανατολισμού της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ), οι αγρότες έχουν τη δυνατότητα να στραφούν σε μορφές ολοκληρωμένης ανάπτυξης της υπαίθρου, μέσω της διαφοροποίησης της γεωργικής παραγωγής. Επιπλέον παρέχεται η δυνατότητα αφενός στους παραγωγούς (ιδίως των μειονεκτικών και απομακρυσμένων περιοχών) να προωθήσουν ευκολότερα προϊόντα τους που παρουσιάζουν εξειδικευμένα χαρακτηριστικά, πετυχαίνοντας καλύτερες τιμές στην αγορά και βελτιώνοντας έτσι το εισόδημά τους και αφ’ ετέρου στους καταναλωτές να αγοράζουν προϊόντα ποιοτικά, με εγγυήσεις για τη παραγωγή και καταγωγή τους. Ελληνικά Προϊόντα Η Ελλάδα έχει καταφέρει να κερδίσει τη σφραγίδα ΠΟΠ (προστατευόμενη ονομασία προέλευσης) σε 88 προϊόντα, μεταξύ αυτών 20 τυριά, 10 ελιές και 27 ελαιόλαδα, 23 λαχανικά- φρούτα- όσπρια, 1 αρτοσκεύασμα και 1 παρασκεύασμα ψαριού (αυγοτάραχο Μεσολογγίου) και κάποια άλλα προϊόντα όπως είναι ο κρόκος Κοζάνης, το μέλι και προϊόντα μαστίχας, μαστιχέλαιου και τσίχλας Χίου. Εξίσου πλούσια είναι και η λίστα με τα αναγνωρισμένα παραδοσιακά αλκοολούχα ποτά (τσίπουρο, ούζο, τσικουδιά, κουμκουάτ, Κέρκυρας, η μαστίχα Χίου και το κίτρο Νάξου) στην οποία συνεχώς προστίθενται κι άλλα.
πηγή: Agronews.gr

Σύνδεση Χρήστη





Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα; Δημιουργία λογαριασμού

Στατιστικά

Επισκέπτες: 1809602

Online χρήστες

Έχουμε 136 επισκέπτες σε σύνδεση

Ο καιρός στη Χώρα

 Ο καιρός τώρα
Μερική λιακάδα Μερική λιακάδα
Θερμοκρασία: 18 °C
Σάββατο, 25 Νοέ
Μερική λιακάδα Μερική λιακάδα
Θερμοκρασία: 5 ως 18 °C
Κυριακή, 26 Νοέ
Περιοδικά σύννεφα Περιοδικά σύννεφα
Θερμοκρασία: 8 ως 18 °C
Δευτέρα, 27 Νοέ
Βροχή Βροχή
Θερμοκρασία: 6 ως 16 °C
Powered by Elxis - Open Source CMS.
Copyright (C) 2006-2017 Elxis.org. All rights reserved.