Αρχική arrow Νέα arrow Τοπικά arrow Το ελληνικό τρόφιμο ψάχνει θεσμική υποστήριξη.

Το ελληνικό τρόφιμο ψάχνει θεσμική υποστήριξη.

Πέμπτη, 23 Ιουλίου 2009
AddThis Social Bookmark Button

image Ενιαίο σύστημα διαχείρισης ποιότητας, υγιεινής και ασφάλειας της τροφικής αλυσίδας και της υγείας και προστασίας ζώων και φυτών, με τη μορφή Γενικής Γραμματείας Τροφίμων του υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, προτείνει η Επιτροπή τεχνοκρατών που έχει συστήσει ο υπουργός, Σωτ. Χατζηγάκης και έχει στόχο την εξεύρεση της καλύτερης δυνατής λύσης για τη μετάβαση σε μια νέα εποχή ασφάλειας για καταναλωτές και αγρότες.

Με προϋποθέσεις, όπως η ευέλικτη δομή και διάρθρωση των νέων υπηρεσιών, αποκέντρωση και συγχωνεύσεις οργανισμών, ένα τέτοιο εγχείρημα θα μπορούσε να λειτουργήσει προς όφελος των ελληνικών τροφίμων. Σύμφωνα με πληροφορίες που διέθεσε στην Agrenda o συντονιστής της Επιτροπής του ΓΕΩΤΕΕ για την Ασφάλεια των Τροφίμων, Παναγιώτης Κακαφίκας, οι προτάσεις των τεχνοκρατών είναι οι εξής: Ενιαίο σύστημα διαχείρισης

- Ο συντονισμός και η ανάπτυξη ενός ενιαίου συστήματος διαχείρισης ποιότητας, υγιεινής και ασφάλειας της τροφικής αλυσίδας και της υγείας και προστασίας ζώων και φυτών επιβάλλει τη δημιουργία δομής με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκομένων υπουργείων και φορέων (υπουργείο υγείας, Γενικό χημείο του Κράτους, ΟΠΕΓΕΠ, κλπ).

- Ο συντονισμός, η ανεξαρτησία και ο απαραίτητος κοινωνικός έλεγχος διασφαλίζεται από τη δημιουργία του ανώτατου συμβουλίου με τη συμμετοχή σε αυτό επαγγελματικών και κοινωνικών φορέων. - Η διοικητική συνοχή και συντονισμός απαιτεί αναδιάρθρωση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, οριοθέτηση των αρμοδιοτήτων και διασφάλιση των διακριτών ρόλων των δομών του που έχουν αναφορά το τρόφιμο: - χάραξης πολιτικής και νομοθεσίας - εφαρμογής νομοθεσίας και οργάνωσης των ελέγχων (αρμοδιότητες που έχει ο ΕΦΕΤ σήμερα).

- Η διασφάλιση διοικητικής συνοχής και συντονισμού απαιτεί όλες οι υπηρεσίες που εμπλέκονται σε θέματα υγιεινής και ασφάλειας τροφίμων και ζωοτροφών (υπηρεσίες ΥΠΑΑΤ - ΕΦΕΤ) να υπάγονται στην ίδια διοικητική δομή (Γραμματεία Τροφίμων). Η πρόταση διασφαλίζει τη συνολική, ολοκληρωμένη και ενοποιημένη προσέγγιση για το σύνολο της τροφικής αλυσίδας (από το αγρόκτημα στο τραπέζι και στον καταναλωτή) ως μία συνέχεια και υλοποιείται μέσω ολοκληρωμένων προγραμμάτων ελέγχων.

- Η επίβλεψη και ο έλεγχος της ποιότητας, της υγιεινής και ασφάλειας της τροφικής αλυσίδας και της υγείας και προστασίας ζώων και φυτών καθώς και η επιβολή κυρώσεων είναι αρμοδιότητα του Κράτους (Φορέα Επισήμων Ελέγχων) και όχι κάποιου ανεξάρτητου φορέα -οργανισμού. Αρμοδιότητες των δομών Γραμματεία Τροφίμων: Χάραξη πολιτικών ως προς την ποιότητα, υγιεινή, ασφάλεια, έλεγχος στην τροφική αλυσίδα, προστασία καταναλωτή, διατροφική πολιτική. Υπηρεσιακές μονάδες υπουργείου:
α) Χάραξη πολιτικών και εκπόνηση νομοθεσίας σε όλη την τροφική αλυσίδα, β) μέτρα εφαρμογής νομοθεσίας. Φορέας επίσημων ελέγχων: α) Εφαρμογή νομοθεσίας, β) μέτρα εφαρμογής νομοθεσίας, γ) οργάνωση, συντονισμός, εποπτεία και διενέργεια των επισήμων ελέγχων στην τροφική αλυσίδα, δ) επιβολή κυρώσεων.

Περιφερειακό επίπεδο: Περιφερειακές Διευθύνσεις Ελέγχου Τροφικής Αλυσίδας που είναι ενταγμένες στη Γραμματεία Τροφίμων και έχουν αναφορά στον Φορέα Επισήμων Ελέγχων. Προέρχονται από ενσωμάτωση και αναδιάταξη υφιστάμενων περιφερειακών δομών ΥΠΑΑΤ και ΕΦΕΤ. Νομαρχιακό επίπεδο: Διενέργεια επισήμων ελέγχων σε όλη την τροφική αλυσίδα. Ο επίσημος έλεγχος διενεργείται από τη Διεύθυνση Κτηνιατρικής, Διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης / Γεωργίας και τη Διεύθυνση Υγιεινής των νομαρχιακών αυτοδιοικήσεων.
πηγή: Agronews

Σύνδεση Χρήστη

Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα; Δημιουργία λογαριασμού

Στατιστικά

Επισκέπτες: 2070400

Online χρήστες

Έχουμε 29 επισκέπτες σε σύνδεση

Ο καιρός στη Χώρα

 Ο καιρός τώρα
Μερική λιακάδα με καταιγίδες Μερική λιακάδα με καταιγίδες
Θερμοκρασία: 21 °C
Παρασκευή, 29 Μαΐ
Μερική λιακάδα με καταιγίδες Μερική λιακάδα με καταιγίδες
Θερμοκρασία: 9 ως 23 °C
Σάββατο, 30 Μαΐ
Κυρίως συννεφιασμένος με καταιγίδες Κυρίως συννεφιασμένος με καταιγίδες
Θερμοκρασία: 9 ως 24 °C
Κυριακή, 31 Μαΐ
Μερική λιακάδα με καταιγίδες Μερική λιακάδα με καταιγίδες
Θερμοκρασία: 11 ως 25 °C
Powered by Elxis - Open Source CMS.
Copyright (C) 2006-2020 Elxis.org. All rights reserved.