Αρχική arrow Νέα arrow Τοπικά arrow Ιδιοκτήτες γης µε τζίρο 15.000 ευρώ πρώτοι για πριμ Νέων

Ιδιοκτήτες γης µε τζίρο 15.000 ευρώ πρώτοι για πριμ Νέων

Δευτέρα, 11 Απριλίου 2016
AddThis Social Bookmark Button

Η ιδιόκτητη γη, η ύπαρξη κάποιου τίτλου σπουδών που έχει να κάνει µε τη γεωργία και ο τζίρος από 10.000 έως 15.000 ευρώ στην αγροτική εκµετάλλευση θα αποτελέσουν τα τρία από τα σηµαντικότερα κριτήρια βαθµολόγησης για να κριθεί κάποιος δικαιούχος για το πριµ Νέων Αγροτών της ερχόµενης πρόσκλησης, που αναµένεται µετά το κλείσιµο των αιτήσεων ΟΣ∆Ε 2016, σύμφωνα με δημοσίευμα της Agrenda.
Αυτό ορίζει το έγγραφο που θα τεθεί προς διαβούλευση στην 1η Επιτροπή Παρακολούθησης των νέων Προγραµµάτων στο Divani Caravel στις 4 Απριλίου και αποτελεί την πρόταση για τα κριτήρια επιλογής βάσει των οποίων θα αξιολογούνται οι φάκελοι των υποψηφίων στα πλαίσια όλων των Μέτρων του Προγράµµατος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020. Πώς λειτουργεί η βαθµολόγηση Συγκεκριµένα όπως γίνεται σε κάθε προγραµµατική περίοδο, ο υποψήφιος που θα δώσει το φάκελο µπορεί να κριθεί επιλέξιµος αρχικώς, αλλά το αν θα είναι επιλαχόντας ή δικαιούχος θα εξαρτηθεί από τη βαθµολογία που θα συγκεντρώσει.
Σύµφωνα µε τον επίσηµο πίνακα κριτηρίων (δεξιά) που έδωσαν στη δηµοσιότητα οι διαχειριστικές αρχές, όταν κάποιος τηρεί ένα από αυτά λαµβάνει και τους αντίστοιχους βαθµούς, πολλαπλασιασµένους µε το συντελεστή βαρύτητας.
Για παράδειγµα, όποιος έχει 100% ιδιόκτητη εκµετάλλευση θα λάβει 10 πόντους, πολλαπλασιασµένους µε το συντελεστή βαρύτητας 12%, άρα τελικώς θα λάβει 12 % επί της συνολικής βαθµολογίας.
Στο τέλος γίνεται η πρόσθεση και τότε αν έχει συγκεντρώσει αρκετά υψηλή βαθµολογία, κάτι που θα εξαρτηθεί από τον «ανταγωνισµό» καθώς τα χρήµατα που θα δοθούν είναι συγκεκριµένα, τότε θα λάβει την πρώτη δόση του πριµ πρώτης εγκατάστασης. Όπως και να έχει πάντως το ελάχιστο κατώφλι είναι οι 50% επί της συνολικής βαθµολογίας. Σηµειώνεται βέβαια ότι σε µερικές
Περιφέρειες όπως πχ η Θεσσαλία µε την πρόσκληση του 2014 κάποιοι ενδιαφερόµενοι µπορεί να είχαν συγκεντρώσει µέχρι και 85 πόντους, αλλά τελικώς κρίθηκαν επιλαχόντες, ασχέτως τελικώς αν πήραν το πριµ καθώς είχε περισσέψει χρήµα. Κάτι που δεν µπορεί κάποιος να υποσχεθεί για τη νέα προγραµµατική περίοδο. Τέλος αξίζει να σηµειωθεί ότι οι Περιφέρειες κατά την προκύρηξη του Υποµέτρου 6.1 «Νέοι Γεωργοί» θα έχουν την ελευθερία να διαλέξουν και δικά τους κριτήρια, ανάλογα τις προτεραιότητες που θα θέσουν. Το σπίτι του δίπλα από το χωράφι θα πρέπει να έχει ο υποψήφιος Να ξεκινήσουν τη µετακόµιση θα πρέπει όσοι θέλουν να υποβάλλουν αίτηµα ώστε να γίνουν Νέοι Γεωργοί και δεν έχουν τη µόνιµη κατοικία τους κοντά στο χωράφι ή το στάβλο τους, προϋπόθεση υποχρεωτική (όχι κριτήριο βαθµολογίας) για να µπορέσει κάποιος να ενταχθεί στο Μέτρο, σύµφωνα µε το σχεδιασµό των διαχειριστικών αρχών. Το παραπάνω κριτήριο αποτελεί µέρος των χαρακτηριστικών που θα πρέπει να έχει ο ενδιαφερόµενος για να κριθεί ότι µπορεί να αξιολογηθεί ο φάκελός του πριν µπει στη φάση της βαθµολόγησης, όπως ορίζεται στον οδηγό των Προγραµµάτων για το Υποµέτρο 6.1 όπως θα ονοµάζονται πλέον οι Νέοι Γεωργοί.
Παράλληλα ο υποψήφιος θα πρέπει για το σύνολο της εν λόγω γεωργικής εκµετάλλευσης να έχει υποβάλει αίτηση ενίσχυσης ΟΣ∆Ε κατά το έτος υποβολής της αίτησης ενίσχυσης. ∆ηλαδή για την πρόσκληση του 2016, να έχει υποβάλλει φέτος ΟΣ∆Ε κοκ.
Αναλυτικότερα όσοι ενδιαφέρονται να ενταχθούν στους Νέους Γεωργούς θα πρέπει να τηρούν µεταξύ άλλων τα εξής: Οι υποψήφιοι δικαιούχοι θα πρέπει να πληρούν τα κριτήρια του «νέου αγρότη» για τα φυσικά ή νοµικά πρόσωπα και ειδικά, να είναι εγγεγραµµένοι στο Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκµεταλλεύσεων καθώς και να διαθέτουν τα κατάλληλα επαγγελµατικά προσόντα (όπως ορίζονται παρακάτω ή να δεσµεύονται ότι θα τα αποκτήσουν εντός περιόδου 36 µηνών.
Οι αρχηγοί (φυσικά πρόσωπα ή διαχειριστές νοµικών προσώπων) δεν πρέπει να έχουν ασκήσει προηγουµένως γεωργική επαγγελµατική δραστηριότητα ή έλεγχο επί νοµικών προσώπων µε γεωργική δραστηριότητα.
Η γεωργική εκµετάλλευση στην αρχική κατάσταση πρέπει να έχει τυπική απόδοση «εισόδου» τουλάχιστον ίση µε 8.000 ευρώ (το όριο αυτό πρέπει να πληρούται ατοµικά ανά νέο γεωργό και στην περίπτωση της από κοινού εγκατάστασης βλ. νοµικά πρόσωπα) µε ανώτερο όριο για το σύνολο της εκµετάλλευσης 100.000 ευρώ. Για το σύνολο της εν λόγω γεωργικής εκµετάλλευσης πρέπει να έχει υποβληθεί αίτηση ενίσχυσης ΟΣ∆Ε κατά το έτος υποβολής της αίτησης ενίσχυσης από τον υποψήφιο δικαιούχο. Οι αρχηγοί (δικαιούχοι φυσικά πρόσωπα ή διαχειριστές νοµικών προσώπων) πρέπει να είναι µόνιµοι κάτοικοι στις περιοχές εφαρµογής του υποµέτρου και η γεωργική εκµετάλλευση να βρίσκεται στην ευρύτερη περιοχή του τόπου της µόνιµης κατοικίας (δυνατότητα καθηµερινής πρόσβασης).
www.agronews.gr

Σύνδεση Χρήστη

Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα; Δημιουργία λογαριασμού

Στατιστικά

Επισκέπτες: 2416201

Online χρήστες

Έχουμε 23 επισκέπτες σε σύνδεση

Ο καιρός στη Χώρα

 Ο καιρός τώρα
Περιοδικά σύννεφα Περιοδικά σύννεφα
Θερμοκρασία: 6 °C
Τετάρτη, 20 Ιαν
Κυρίως λιακάδα Κυρίως λιακάδα
Θερμοκρασία: 4 ως 12 °C
Πέμπτη, 21 Ιαν
Περιοδικά σύννεφα Περιοδικά σύννεφα
Θερμοκρασία: 7 ως 14 °C
Παρασκευή, 22 Ιαν
Κυρίως συννεφιασμένος με δυνατές βροχές Κυρίως συννεφιασμένος με δυνατές βροχές
Θερμοκρασία: 7 ως 14 °C
Powered by Elxis - Open Source CMS.
Copyright (C) 2006-2021 Elxis.org. All rights reserved.