Αρχική arrow Νέα arrow Τοπικά arrow Με αφετηρία τα 2 ευρώ το στρέμμα η φορολόγηση των αγροτεμαχίων

Με αφετηρία τα 2 ευρώ το στρέμμα η φορολόγηση των αγροτεμαχίων

Παρασκευή, 13 Δεκεμβρίου 2013
AddThis Social Bookmark Button

Φόρο που θα ξεκινάει από τα 2 ευρώ το στρέμμα θα κληθούν να καταβάλλουν το 2014 όσοι κατέχουν καλλιεργήσιμη αγροτική γη (ανεξαρτήτως της καλλιέργειας), σύμφωνα με το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών που κατατέθηκε , μετά από διαδοχικές αναβολές, το βράδυ της Πέμπτης 12 Δεκεμβρίου στη Βουλή.

Ο λογαριασμός ανεβαίνει στα 2,2 ευρώ το στρέμμα (βασικός φόρος) στην περίπτωση που το αγροτεμάχιο αρδεύεται, καθώς ορίζεται Συντελεστής Άρδευσης ίσος με 1,1.
Αξίζει να σημειωθεί ότι, όπως και στα προηγούμενα σχέδια του υπουργείου Οικονομικών που είχαν διαρρεύσει στη δημοσιότητα, δεν προβλέπεται καμία διάκριση μεταξύ γης που ανήκει σε επαγγελματίες αγρότες και ιδιώτες ετεροεπαγγελματίες. Μικρότερη θα είναι η επιβάρυνση για όσα αγροτεμάχια είναι ακαλλιέργητα καθώς στην περίπτωση αυτή ο βασικός φόρος θα ξεκινά από το 1 ευρώ ανά στρέμμα. Εάν πρόκειται για βοσκότοπο, ο φόρος μειώνεται στο μισό αφού εφαρμόζεται Συντελεστής Χρήσης 0,5. Πιο αναλυτικά, για τα αγροτεμάχια ο φόρος προκύπτει από το Βασικό Συντελεστή Φορολογίας που καθορίζεται σε 0,001 του ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο (1 ευρώ ανά στρέμμα) με την εφαρμογή των συντελεστών θέσης, χρήσης, άρδευσης, απαλλοτρίωσης και του συντελεστή ύπαρξης κατοικίας, κατά περίπτωση. -Συντελεστής Θέσης (ΣΘ):
Εξαρτάται από τη γεωγραφική περιοχή όπου ανήκει το αγροτεμάχια και διαμορφώνεται από 1 έως 3. -Συντελεστής Χρήσης (ΣΧ):
Για τα αγροτεμάχια που «φιλοξενούν» καλλιέργειες ορίζεται σε 2, για τους βοσκότοπους 0,5 και για δασική έκταση 0,1. -Σε περίπτωση που η έκταση τελεί υπό απαλλοτρίωση, εφαρμόζεται συντελεστής απαλλοτρίωσης (ΣΑπ) που ισούται με 0,75 (δηλαδή ο φόρος μειώνεται 25%). -Αν υπάρχει κατοικία, εφαρμόζεται ο Συντελεστής Κατοικίας (ΣΚ) που ισούται με 5, δηλαδή ο φόρος πενταπλασιάζεται. Ο τελικός φόρος προκύπτει από τον τύπο: Φόρος = Επιφάνεια γηπέδου (μ2) x ΒΣΦ x ΣΘ x ΣΧ x ΣΑρ x ΣΑπ (όπου εφαρμόζεται) x ΣΚ (όπου εφαρμόζεται). Χρήση γηπέδου Συντελεστής Χρήσης (ΣΧ) Δάσος ή δασική έκταση 0,1 Βοσκότοπος 0,5 Καλλιέργειες (μονοετείς ή δενδροκαλλιέργειες) 2,0 Μεταλλείο - Λατομείο 5,0 Υπαίθρια Έκθεση/Χώροι στάθμευσης αυτοκινήτων και αναψυχής 8,0 γ) Συντελεστής Άρδευσης (ΣΑρ), ο οποίος ορίζεται σε 1,1. δ) Συντελεστής Απαλλοτρίωσης, (Σ.Απ.)., ο οποίος ορίζεται σε 0,75. ε) Συντελεστής Κατοικίας (Σ.Κ.), ο οποίος ορίζεται ίσος με 5, αν υπάρχει κατοικία εντός του γηπέδου. Κτίρια-αγροκτηνοτροφικά κτίσματα Όπως είχε προαναγγελθεί, από το νέο φόρο ακινήτων εξαιρούνται τα αγροκτηνοτροφικά κτίσματα (στάβλοι, γεωργικές αποθήκες κλπ) καθώς και τα θερμοκήπια. Για τα σπίτια, ο φόρος διαμορφώνεται από 2 έως 13 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, για τα οικόπεδα από 3 9.000 ευρώ το στρέμμα για τα οικόπεδα. Όσοι έχουν ακίνητη περιουσία που ξεπερνά τα 300.000 ευρώ, θα κληθούν να πληρώσουν συμπληρωματικό φόρο (αντίστοιχο του ισχύοντος ΦΑΠ) με συντελεστές που ξεκινούν από 0,1% και φτάνουν έως το 1%. 
πηγή: www.agronews.gr

Σύνδεση Χρήστη

Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα; Δημιουργία λογαριασμού

Στατιστικά

Επισκέπτες: 2070489

Online χρήστες

Έχουμε 40 επισκέπτες σε σύνδεση

Ο καιρός στη Χώρα

 Ο καιρός τώρα
Μερική λιακάδα με καταιγίδες Μερική λιακάδα με καταιγίδες
Θερμοκρασία: 21 °C
Παρασκευή, 29 Μαΐ
Μερική λιακάδα με καταιγίδες Μερική λιακάδα με καταιγίδες
Θερμοκρασία: 9 ως 23 °C
Σάββατο, 30 Μαΐ
Κυρίως συννεφιασμένος με καταιγίδες Κυρίως συννεφιασμένος με καταιγίδες
Θερμοκρασία: 9 ως 24 °C
Κυριακή, 31 Μαΐ
Μερική λιακάδα με καταιγίδες Μερική λιακάδα με καταιγίδες
Θερμοκρασία: 11 ως 25 °C
Powered by Elxis - Open Source CMS.
Copyright (C) 2006-2020 Elxis.org. All rights reserved.