Αρχική arrow Νέα arrow Τοπικά arrow Μονόδρομος για μια ανταγωνιστική γεωργία οι ομάδες παραγωγών

Μονόδρομος για μια ανταγωνιστική γεωργία οι ομάδες παραγωγών

Τρίτη, 11 Ιουνίου 2013
AddThis Social Bookmark Button

H επένδυση στην καινοτομία και σε προϊόντα υψηλής υπεραξίας, οι «φρέσκες» ιδέες, η προσήλωση στις ανάγκες της αγοράς και, επιπλέον, η συσπείρωση σε ομάδες παραγωγών με μεγαλύτερη διαπραγματευτική ικανότητα και ανταγωνιστικότητα αποτελούν τη «συνταγή» της επιτυχίας για μια σύγχρονη αγροτική εκμετάλλευση.

Σε αυτό, μεταξύ άλλων, το συμπέρασμα καταλήγει μια πρόσφατη, πολύ ενδιαφέρουσα μελέτη του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) που εστιάζει στη βιωσιμότητα και την ανταγωνιστικότητα του πρωτογενούς τομέα. Η μελέτη θέτει στο μικροσκόπιο τα «μοντέλα» αγροτικής παραγωγής που εφαρμόζουν εννέα χώρες (Αυστραλία, ΗΠΑ, Καναδάς, Φλάνδρα (Βέλγιο), Γερμανία, Ολλανδία, Εσθονία, Βρετανία και Ιταλία). Για καθεμία από τις χώρες αυτές αναλύονται διεξοδικά τέσσερις παραμέτροι (αναλογία εισροών-εκροών, καθαρό λειτουργικό κέρδος ανά μονάδα εργασίας, ανά γη και ανά κεφάλαιο) με σκοπό να διαφανεί ποιοι είναι αυτοί που εξασφαλίζουν τις μέγιστες αποδόσεις. Για τους συγγραφείς της έρευνας, το μέγεθος των εκμεταλλεύσεων είναι ένας παράγοντας που σχετίζεται με τις υψηλές αποδόσεις για τους περισσότερους τύπους των γεωργικών εκμεταλλεύσεων σε παγκόσμιο επίπεδο. Όμως από μόνο του δεν εξασφαλίζει πάντα ισχυρή ανταγωνιστικότητα. Επίσης, σύμφωνα πάντα με τον ΟΟΣΑ, οι μεγάλες επιδοτήσεις δεν επιδρούν πάντα θετικά στην ανταγωνιστικότητα. Εξίσου σημαντικοί παράγοντες είναι η ηλικία και το μορφωτικό επίπεδο των αγροτών καθώς επίσης και οι επενδύσεις σε πάγιο εξοπλισμό και νέες τεχνολογίες. Τα οκτώ «κλειδιά» της επιτυχίας Με βάση τη μελέτη του ΟΟΣΑ η επιτυχία στον πρωτογενή τομέα συνοψίζεται σε 8 απλές προϋποθέσεις:
1. Δεν έχει τόση σημασία το μέγεθος: Οι μεγαλύτερες εκτάσεις δεν εξασφαλίζουν πάντα υψηλές αποδόσεις. Τα μεγάλα αγροκτήματα εξυπηρετούν την επίτευξη οικονομιών κλίμακος, οι οποίες μπορούν να επιτευχθούν και με άλλους τρόπους, όπως για παράδειγμα με συνεταιρισμούς ή συνεργασία μεταξύ μονάδων, επενδύσεις, τεχνολογία, επιλογή της σωστής καλλιέργειας κ.λπ. Διαπιστώθηκε ότι υπάρχουν πολλές περιπτώσεις επιτυχημένων αγροτικών μονάδων με μικρές εκτάσεις. Η επιτυχία τους βασίστηκε στο ότι αντιστάθμισαν το μειονέκτημα της έκτασης με σωστό μάνατζμεντ και μάρκετινγκ.
2. Λιγότερες επιδοτήσεις: Οι πολλές και οι μεγάλες επιδοτήσεις δεν συνδέθηκαν σε καμία από τις εννέα χώρες που εξετάστηκαν με υψηλές αποδόσεις. Γενικά, οι λιγότερο αποδοτικές εκμεταλλεύσεις λάμβαναν περισσότερες επιδοτήσεις κατά 20% απ’ ό,τι οι πιο παραγωγικές. Το ποσοστό αυτό στις ΗΠΑ ήταν 50%. Αυτό συμβαίνει, ίσως, διότι οι επιδοτήσεις σε πολλές χώρες κατευθύνονται απευθείας στις λιγότερο παραγωγικές μονάδες, όπως συμβαίνει στην Αυστραλία. Επίσης, στην Ευρώπη οι μεγαλύτερες εκτάσεις εμφανίζουν μικρότερη αποδοτικότητα από τις μικρότερες που λαμβάνουν λιγότερες επιδοτήσεις.
3. Αποκλειστική ενασχόληση: Οι πιο πετυχημένοι αγρότες είναι όσοι απασχολούνται και ζουν αποκλειστικά από την αγροτική παραγωγή. Χώρες με αγρότες που εμφανίζουν εισοδήματα από άλλες πηγές έχουν τη λιγότερο αποδοτική αγροτική παραγωγή.
4. Επενδύσεις-Υιοθέτηση νέων τεχνολογιών: Οι χώρες και οι αγροτικές επιχειρήσεις που έχουν τις υψηλότερες επενδύσεις σε πάγιο εξοπλισμό και καινοτομία είναι και οι πιο αποδοτικές και κατ’ επέκταση οι πιο ανταγωνιστικές στον πρωτογενή τομέα.
5. Βιολογική παραγωγή: Γενικά, η υιοθέτηση πρακτικών οικολογικής γεωργίας - κτηνοτροφίας και η παραγωγή βιολογικών προϊόντων συνδέεται με υψηλότερη αποδοτικότητα. Εξαίρεση σ’ αυτό το γενικό κανόνα αποτελεί η περίπτωση της Εσθονίας.
6. Τόπο στα νιάτα: Η μέση ηλικία των αγροτών στις χώρες που εξετάστηκαν κυμαίνεται μεταξύ 46,3 στο Βέλγιο και 55,6 στην Αυστραλία. Οι πιο αποδοτικές επιχειρήσεις του πρωτογενούς τομέα ήταν αυτές που είχαν το μικρότερο μέσο όρο ηλικίας.
7. Υψηλό μορφωτικό επίπεδο: Το υψηλό μορφωτικό επίπεδο -ακόμα κι αν αυτό δεν σχετίζεται άμεσα με την αγροτική παραγωγή ή την κτηνοτροφία- συνδέεται άμεσα με την ανταγωνιστικότητα του κλάδου.
8. Ποιότητα και μορφολογία εδάφους: Ένα φτωχό έδαφος ή εκτάσεις που είναι διασκορπισμένες ανά την επικράτεια και που διακόπτονται από βουνά αποτελούν αρνητικούς παράγοντες.
πηγή:www.agronews.gr

Σύνδεση Χρήστη

Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα; Δημιουργία λογαριασμού

Στατιστικά

Επισκέπτες: 2069370

Online χρήστες

Έχουμε 25 επισκέπτες σε σύνδεση

Ο καιρός στη Χώρα

 Ο καιρός τώρα
Καθαρός Καθαρός
Θερμοκρασία: 13 °C
Πέμπτη, 28 Μαΐ
Μερική λιακάδα με καταιγίδες Μερική λιακάδα με καταιγίδες
Θερμοκρασία: 9 ως 19 °C
Παρασκευή, 29 Μαΐ
Μερική λιακάδα με καταιγίδες Μερική λιακάδα με καταιγίδες
Θερμοκρασία: 9 ως 23 °C
Σάββατο, 30 Μαΐ
Κυρίως συννεφιασμένος με καταιγίδες Κυρίως συννεφιασμένος με καταιγίδες
Θερμοκρασία: 10 ως 24 °C
Powered by Elxis - Open Source CMS.
Copyright (C) 2006-2020 Elxis.org. All rights reserved.