Αρχική arrow Νέα arrow Τοπικά arrow ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΣΕΙΣ ΤΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ (ΟΑΣΜ) ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ ΤΗΣ ΚΑΠ

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΣΕΙΣ ΤΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ (ΟΑΣΜ) ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ ΤΗΣ ΚΑΠ

Πέμπτη, 23 Ιουλίου 2009
AddThis Social Bookmark Button

cultivation
Θα θέλαμε να ξεκινήσουμε παραθέτοντας δημοσίευμα ενδεικτικό της πρόθεσης της Ε.Ε. για την εξυγίανση της ΚΑΠ: «…πως δεν πρόκειται δηλαδή για ένα απλό τσεκ-απ της κοινής αγροτικής πολιτικής αλλά για μια ολόκληρη μεταρρύθμιση, που μπορεί να ανατρέψει τους συσχετισμούς της ανταγωνιστικότητας των ευρωπαϊκών προϊόντων και να μεγεθύνει το χάσμα μεταξύ των δύο ταχυτήτων των αγροτικών οικονομιών που συναντάμε στην Ε.Ε.
Η κομισιόν είδε μετά το τσεκ-απ ότι η…υγεία της ΚΑΠ δεν πήγαινε καλά και μάλιστα ότι σύντομα θα εξελισσόταν στον μεγάλο ασθενή της ευρωπαϊκής οικονομικής πολιτικής πριν το 2013.

Έτσι αποφάσισε να δώσει απλόχερα τις λύσεις και τα εργαλεία στις χώρες μέλη ώστε να υπάρξει πολιτική νομιμοποίηση των αποφάσεων σε επίπεδο εθνικό αλλά και να εκσυγχρονιστούν οι διαφορετικές αγροτο-οικονομικές κουλτούρες. Το πρόβλημα ξεκινάει από τη στιγμή που ένα κράτος μέλος δεν αντιληφθεί την ευκαιρία που του δίνει η κομισιόν, παρά μόνο ταμπουρώνεται πίσω από μικροπολιτικές του μικρότερου δυνατού κόστους και λύσεις της τελευταίας στιγμής. Οι αποφάσεις που θα ληφθούν τώρα θα επηρεάσουν περισσότερο όσους είναι νέοι στο επάγγελμα και στην ηλικία[1]. Είναι η μεγάλη ευκαιρία οι πραγματικοί αγρότες να αντιμετωπιστούν ως προνομιούχοι, εκεί που θεωρούνταν ένα επάγγελμα χωρίς προοπτικές[2].» Να κάνουμε λοιπόν το παραπάνω βήμα ώστε να δημιουργήσουμε μια ανταγωνιστική γεωργία.
Αφορμή στάθηκε η ενημερωτική ημερίδα που διοργανώθηκε στην Καλαμάτα στις 03-07-2009 από την ΕΑΣ Μεσσηνίας και στην οποία κεντρικός ομιλητής ήταν ο κ. Καραμίχας, πρόεδρος της ΠΑΣΕΓΕΣ. Στην ίδια εκδήλωση παραβρέθηκε μετά από πρόσκληση η ομοσπονδία αγροτικών συλλόγων Μεσσηνίας και στις 05-07-2009, μετά από συνεδρίαση του ΔΣ της ομοσπονδίας, ελήφθησαν οι παρακάτω αποφάσεις : λόγω της σοβαρότητας του θέματος η ομοσπονδία θεώρησε ότι δεν πρέπει να πάρει μόνη της τις όποιες αποφάσεις αλλά να συνεδριάσουν τα ΔΣ των Αγροτικών Συλλόγων και να καταθέσουν τις προτάσεις τους ώστε να τηρηθούν οι απαραίτητες δημοκρατικές διαδικασίες. Θεωρούμε τουλάχιστον άστοχη την ημερομηνία της ενημέρωσης καθώς απομένουν 25 μέρες για να καταθέσουμε τις απόψεις μας. Τα σοβαρά ζητήματα που κατατέθηκαν και έχουν να κάνουν με το μέλλον της ελληνικής γεωργίας και για τα πολιτικά εργαλεία, όπως χαρακτηριστικά ειπώθηκε θα έχουμε στα χέρια μας για την ανάπτυξη του αγροτικού χώρου της επόμενης δεκαετίας και εκφράζουμε τις ανησυχίες μας ότι η ενημέρωση αποσκοπεί σε επικοινωνιακό παιχνίδι από μέρους της ΠΑΣΕΓΕΣ.
Οι παραγωγοί όμως της Μεσσηνίας και άποψη έχουν και θέσεις και όραμα για τα αύριο της ελληνικής γεωργίας και το θάρρος να τις εκφράσουν.
Ξεκινώντας την εισήγησή του ο πρόεδρος της ΠΑΣΕΓΕΣ μας έκανε σαφές πως η Ελλάδα μέχρι σήμερα έπαιρνε τις μεγαλύτερες επιδοτήσεις απ’ όλες τις χώρες-μέλη και μάλιστα πως αυτό δεν είναι δυνατό να συνεχιστεί για ευνόητους λόγους. Αυτό θεωρούμε πως είναι η μισή αλήθεια η άλλη μισή είναι ότι ενώ αυτή είναι η πραγματικότητα η ελληνική γεωργία δεν κατάφερε με τις υψηλές κοινοτικές εισροές που είχε χρόνια τώρα, να γίνει ανταγωνιστική, να επενδύσει στα ποιοτικά προϊόντα της, να κατακτήσει τη θέση που της αξίζει στις διεθνείς αγορές αλλά και στις εγχώριες. Οι ευθύνες λοιπόν γι’ αυτή την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί είναι φανερές και βαραίνουν όλους μας, υπουργείο, συνεταιριστικές και συνδικαλιστικές οργανώσεις, απλούς αγρότες. Κανείς όμως δεν έχει χάσει τον ύπνο του ή την καρέκλα του αν θέλετε…
Οι προτάσεις που θα διαβάσετε παρακάτω έχουν σα στόχο την προοπτική για μια τέτοια γεωργία. Ξεκινώντας με το άρθρο 28 με ενημέρωση επιτροπής 01-08-2009 και εφαρμογή στις 01-08-2010.
Σχετικά με το ύψος του ποσού των ενισχύσεων που «κόβονται» υποχρεωτικά και αφορούν τους δικαιούχους που λαμβάνουν ενίσχυση από 100 έως 400 € έχουμε να πούμε τα εξής: οι δικαιούχοι αυτοί αποτελούν το 1/3 ή 307.000 αυτών που έχουν πρόσβαση σε γεωργικές επιδοτήσεις. Η σχέση που έχουν με την γεωργία είναι πατρογονική με συναισθηματική αξία ενώ και τα προϊόντα που παράγουν χρησιμοποιούνται για να καλύψουν οικογενειακές τους ανάγκες. Λογικό λοιπόν είναι να αδιαφορούν για εξυγίανση, ανάπτυξη και επένδυση στην γεωργία. Άρα φαντάζει σαν το πρώτο κομμάτι δικαιούχων και μάλιστα το πιο ανώδυνο που πρέπει να αποσυνδεθεί ώστε να ξεκαθαρίσει η κατάσταση.
Είναι όμως έτσι ;
Οι φόβοι που μας δημιουργούνται έχουν να κάνουν με το γεγονός ότι αν θα εξαντλήσουμε την αυστηρότητα του νόμου στις μικρές επιδοτήσεις θα βρεθούμε χωρίς ικανό αριθμό δικαιούχων που να δικαιολογούν τα ήδη υψηλά ποσοστά ανά στρέμμα που λαμβάνουμε ως χώρα (54 - 59€ το στρέμμα για την Ελλάδα τη στιγμή που σε άλλες χώρες κυμαίνεται από 25 ως 45 € το στρέμμα). Αποτέλεσμα αυτού θα είναι ή να περάσουν στον δεύτερο πυλώνα που όπως μας έγινε σαφές δεν στοχεύει σε μεγάλα αναπτυξιακά έργα και υποδομές αλλά σε πολλαπλές δράσεις παράλληλες με τη γεωργία π.χ. μονοπάτια, παραδοσιακοί οικισμοί κ.ά., ή θα υποχρεωθούμε εκ των πραγμάτων να διατηρήσουμε στο σύστημα τους μεγάλους δικαιούχους (μοναστήρια ή νομικά πρόσωπα ) που χρόνια τώρα λυμαίνονται τις αγροτικές επιδοτήσεις και τον αγροτικό χώρο. Το θέμα είναι πιο περίπλοκο απ’ ότι φαίνεται και χρειαζόμαστε περισσότερα στοιχεία για τις όποιες αποφάσεις. Στο σημείο αυτό θα θέλαμε να θυμίσουμε στην κυρία Μπόελ ότι «το σπίτι δεν έχει μόνο πάτωμα αλλά και ταβάνι».
Για τα σοβαρά άρθρα 45, 46, 47 που αφορούν την κατανομή των δικαιωμάτων βάσει του ιστορικού μοντέλου ή τις διάφορες μορφές περιθωριοποίησης με υποχρεωτική κοινοποίηση της επιτροπής μέχρι την 01-08-2009 ή 01-08-2010 και θα ισχύσει από 01-08-2010 ή 01-08-2011 οι θέσεις μας είναι οι εξής:
Πρέπει να μεταφερθούμε σ’ ένα νέο μοντέλο γεωργίας όπου κυρίαρχο ρόλο ή η ατμομηχανή αν θέλετε της ελληνικής γεωργίας, θα είναι οι κατά κύριο και αποκλειστικό επάγγελμα αγρότες. Ποιοι είναι αυτοί; Το φυσικό ή νομικό πρόσωπο που έχει ως αντικείμενο δραστηριότητας την καλλιέργεια της γης για παραγωγή αγροτικών προϊόντων, αναλώνει το μεγαλύτερο μέρος του ετήσιου εργασιακού χρόνου του γι αυτό και δημιουργήθηκε για το σκοπό αυτό να συνιστά πρώτη προτεραιότητα. Πώς διαπιστώνεται αυτό; Με την τεκμαρτή προσέγγιση ετήσιας απασχόλησης ΜΑΕ (ώρες ανά στρέμμα καλλιέργειας) σε συνδυασμό με οικονομικά στοιχεία, σε καμία περίπτωση όμως αυτά που ισχύουν με τις αντικειμενικές τιμές προσέγγισης γεωργικού εισοδήματος οι οποίες είναι απαράδεκτες και δεν εξυπηρετούν τους αγρότες αλλά τους ετεροαπασχολούμενους. Δεύτερη προτεραιότητα δικαιούχων ενισχύσεων πρέπει να είναι οι κατά κύριο επάγγελμα στην άσκηση της γεωργίας.
Ρόλο επίσης θα έχουν, ως τρίτη προτεραιότητα δικαιούχων, και οι μικροεπαγγελματίες που ασκούν τη γεωργική δραστηριότητα σαν δεύτερη απασχόληση. Κάτοικοι αστικών περιοχών δεν είναι πραγματικοί αγρότες. Παράλληλα πρέπει να δημιουργηθούν και να στελεχωθούν επιτροπές-ταμεία ελεγχόμενα από νέους αγρότες και συνδικαλιστές αγρότες κατά κύριο επάγγελμα που θα προκύψουν όταν ξεκαθαρίσει ο κλάδος, μια και ο συνδικαλισμός που υπάρχει σήμερα δεν έχει σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και είναι κομματικός και άρα ακατάλληλος.
Επιτροπή-ταμείο 1. Έρευνας, διαφήμισης και αγοράς ώστε τα προϊόντα μας να βρουν την αναγνώριση που τους αξίζει στις αγορές και να φέρουν κέρδος στον παραγωγό αλλά και στον κρατικό προϋπολογισμό.
Επιτροπή-ταμείο 2. Τυποποίησης και μεταποίησης και εμπορίας των προϊόντων για ευνόητους λόγους.
Επιτροπή-ταμείο 3. Σκοπός του να δίνει οικονομικά και άλλα κίνητρα σε αυτούς που θέλουν να μεταβιβάσουν γη σε πραγματικούς αγρότες με μακροπρόθεσμο στόχο η γη να περάσει στους πραγματικούς αγρότες .
Επιτροπή-ταμείο 4. Εκτάκτων αναγκών που θα βοηθάει το έργο του ΕΛΓΑ και θα συμπαραστέκεται σε όποιο σημείο οι παραπάνω προτάσεις αδυνατούν. Στους πραγματικούς αγρότες προτείνουμε να παρακρατείται το 10% του ποσού των ενισχύσεων από το οποίο το 5% θα πηγαίνει στον ασφαλιστικό τους φορέα ώστε να είναι υγιής και να του συμπαραστέκεται άμεσα και ικανοποιητικά. Το υπόλοιπο 5% να καθορίζεται οικονομικά για κάθε νομό και να υλοποιείται ένα έργο υποδομής το χρόνο σε κάθε νομό με στόχο 10 τέτοια έργα την επόμενη δεκαετία που θα μας είναι απολύτως χρήσιμα και ανταποδοτικά πχ αρδευτικά έργα.
Παράλληλα γενναία στήριξη των συνταξιούχων του κλάδου αλλά και σημαντικά οικονομικά κίνητρα σε όσους θέλουν να μεταβιβάσουν ή να ενοικιάσουν γη σε πραγματικούς αγρότες που σε πολλές περιπτώσεις είναι παιδιά τους αλλά η οικονομική επιβάρυνση για τη μεταβολή τίτλων και η ανάγκη για την επιδότηση τους καθιστούν ενεργούς .
Πώς θα γίνουν όλα αυτά και πού θα βρεθούν τα χρήματα ;
Απαραίτητη προϋπόθεση είναι να κάνουμε χρήση του άρθρου 28 που παρέχει τη δυνατότητα να μη χορηγούνται ενισχύσεις σε φυσικά-νομικά πρόσωπα που έχουν σαν δεύτερη ενασχόληση την αγροτική παραγωγή αλλά και τα μοναστήρια που αποτελούν το 20% των δικαιούχων και καρπώνονται το 80% των επιδοτήσεων. Τα χρήματα αυτά να μεταφερθούν στη βάση που είναι οι πραγματικοί αγρότες με ευεργετικά αποτελέσματα για τις τοπικές κοινωνίες αλλά και σε αγρότες που καλλιεργούν προϊόντα που άδικα μέχρι σήμερα δεν δικαιούνταν επιδότηση. Ενδεικτικά αναφέρουμε στο νομό μας τα αμπέλια, κηπευτικά, την ανθοκομία , τις πατάτες και τα καρπούζια. Για να μπορέσουν οι παραγωγοί μέσα στην επόμενη δεκαετία να αναδείξουν τα προϊόντα τους και να μην εξαρτάτε το εισόδημά τους άμεσα από τις επιδοτήσεις. Παράλληλα με ευνοϊκούς νόμους του υπουργείου προς τους επαγγελματίες του χώρου (αναπτυξιακά προγράμματα, χρήσεις γης αλλαγή τρόπου εμπορίας και διάθεσης κλείσιμο ψαλίδας παραγωγού καταναλωτή κ.ά.) να είμαστε σε θέση στο τέλος της δεκαετίας να μιλάμε για άλματα της ελληνικής γεωργίας, για πρότυπο αγροτικής πολιτικής με στόχο τα προϊόντα να είναι σε θέση από μόνα τους να στηρίξουν την οικονομική βιωσιμότητα της γεωργικής εκμετάλλευσης ενώ οι επιδοτήσεις να χρησιμοποιούνται για επένδυση εκσυγχρονισμό και ανάπτυξή της. Ενώ και οι επαγγελματίες αγρότες θα έχουν υποχρεώσεις (π.χ. φορολογικές).
Όπως καταλαβαίνετε μιλάμε για ανεξάρτητη γεωργία που θα κινείται με τα δικά της χρήματα χωρίς να επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό και τον Έλληνα φορολογούμενο. Ενώ η υγεία της νέας ΚΑΠ που προωθεί η Ε.Ε. θα βελτιώνεται συνεχώς. Αυτό το μοντέλο ονομάστε το περιφερειακό – υβριδικό ή όπως αλλιώς θέλετε. Αίσθησή μας είναι πως το ιστορικό μοντέλο έχει εκ των πραγμάτων εγκαταλειφθεί και πως οι 4 χώρες που το προτείνουν ακόμα, ανάμεσά τους και η χώρα μας, είναι για να έχουν καλύτερη μεταχείριση σε ότι καινούριο δημιουργηθεί. Για το άρθρο 41 που αφορά το εθνικό απόθεμα και απευθύνεται σε νέους αγρότες, προγράμματα αναδιάρθρωσης κ.ά. συμφωνούμε με την προϋπόθεση να δημιουργηθούν δικλείδες ασφαλείας που θα εποπτεύονται από εκπρόσωπο των νέων αγροτών και από τις συνδικαλιστικές οργανώσεις των πραγματικών αγροτών. Τέλος, για το ποιοτικό παρακράτημα, άρθρο 72 θεωρούμε πως είναι μια επιβράβευση της προσπάθειας για ποιότητα και θα πρέπει να συνεχίσει να δίνεται εκεί όμως που τεκμηριωμένα υπάρχουν μετρήσιμες επιδόσεις και βελτιώσεις και όχι σε πιστοποιητικά. Π.χ. να επιδοτείται η Ομάδα που έχει επιτύχει ανακύκλωση ρύπων τουλάχιστον στο 70% των εισροών ή να επιδοτείται η Ομάδα που πετυχαίνει διακρίσεις σε θέματα ποιότητας κ.τ.λ. Στην περιοχή μας έχουμε αρκετές τέτοιες περιπτώσεις.
Όσο για την ΠΑΣΕΓΕΣ θεωρούμε ότι πρέπει να αναθεωρήσει τη στάση της και από εταιρία παροχής υπηρεσιών προς τους αγρότες και συμβουλευτικού οργάνου προς το Υπουργείο, να αναλάβει το ρόλο που πραγματικά της αναλογεί. Να ξεκαθαρίσει την κατάσταση με τους συνεταιρισμούς-σφραγίδες, να στηριχθούν οι συνεταιρισμοί που παράγουν έργο και να ακολουθήσει ένα από τα επιτυχή μοντέλα ευρωπαϊκών χωρών, ώστε τα αγροτικά προϊόντα να διακινούνται μέσα από τους συνεταιρισμούς των αγροτών φέρνοντας οικονομικό κέρδος στην ίδια την οργάνωση αλλά και στους παραγωγούς της.
Οι καιροί άλλαξαν.
Αυτές είναι οι προτάσεις μας και μπορούν να δεχτούν βελτιώσεις. Αναλύστε τες και βρείτε το νομικό πλαίσιο για να κινηθούμε προς αυτή την κατεύθυνση.

Για την Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Μεσσηνίας
Ο πρόεδρος                                                    Ο γενικός γραμματέας
Τάσος Αποστολόπουλος                                      Ηλίας Μπουντουβάς

Σύνδεση Χρήστη

Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα; Δημιουργία λογαριασμού

Στατιστικά

Επισκέπτες: 2247057

Online χρήστες

Έχουμε 25 επισκέπτες σε σύνδεση

Ο καιρός στη Χώρα

 Ο καιρός τώρα
Βροχή Βροχή
Θερμοκρασία: 19 °C
Σάββατο, 19 Σεπ
Βροχή Βροχή
Θερμοκρασία: 16 ως 23 °C
Κυριακή, 20 Σεπ
Μερική λιακάδα με καταιγίδες Μερική λιακάδα με καταιγίδες
Θερμοκρασία: 13 ως 27 °C
Δευτέρα, 21 Σεπ
Λιακάδα Λιακάδα
Θερμοκρασία: 13 ως 27 °C
Powered by Elxis - Open Source CMS.
Copyright (C) 2006-2020 Elxis.org. All rights reserved.