Αρχική arrow Νέα arrow Τοπικά arrow Ανοδικές τάσεις στην τιμή του ελαιολάδου

Ανοδικές τάσεις στην τιμή του ελαιολάδου

Δευτέρα, 29 Ιουνίου 2009
AddThis Social Bookmark Button

5Ανοδικές τάσεις παρατηρούνται στις τιμές του ελαιολάδου το τελευταίο διάστημα, οι οποίες διαμορφώνονται στη Λακωνία μέχρι και 2,40 ευρώ το κιλό, ενώ στη Μεσσηνία φθάνουν μέχρι τα 2,20 ευρώ. Ανάλογα φαινόμενα παρατηρούνται και στην Κρήτη με τις τιμές γύρω στα 2 ευρώ το κιλό.

Για την αναστροφή της κατάστασης υπάρχουν αντιφατικές εκτιμήσεις σχετικά με το ρόλο που έπαιξε σε αυτό η εκκίνηση της διαδικασίας για την ιδιωτική αποθεματοποίηση. Φαίνεται πάντως ότι η διαδικασία αυτή έπαιξε ρόλο τουλάχιστον στον ψυχολογικό τομέα, καθώς τα ελαιόλαδα που μένουν είναι υψηλής ποιότητας και δύσκολα πάνε... δεξαμενή, ενώ άλλες ποσότητες έχουν κρατηθεί από συνεταιρισμούς και ιδιώτες για τυποποίηση. Σε αυτό που φαίνεται πως υπάρχει σύγκλιση απόψεων είναι πως τα αποθέματα ελαιολάδου είναι μικρά. Η “Ε” μίλησε με συνεταιριστές από Πελοπόννησο και Κρήτη, οι οποίοι και έδωσαν την εικόνα που επικρατεί στις περιοχές τους.

Ο πρόεδρος της Ενωσης Μεσσηνίας Βασίλης Κοζομπόλης παρατήρησε πως «υπάρχουν ανάγκες για καλά λάδια και η τιμή έχει ανέβει στα 2,20 ευρώ το κιλό στον παραγωγό και 2,35 ευρώ παραδοτέο στην Ιταλία».

Εκρινε ότι «δεν έχει παίξει ρόλο η αποθεματοποίηση. Τα καλά λάδια δεν πάνε στην αποθεματοποίηση. Και μεις εδώ έχουμε καλά λάδια».

Οσον αφορά τις ποσότητες της παραγωγής 2008 - 09 που παραμένουν αδιάθετες, μας απάντησε: «Δεν ξέρει κανείς πόσες ποσότητες έχουν μείνει πίσω.

Εκτιμούμε, πάντως, πως δεν είναι πολλές».

Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Γαργαλιάνων Ηλίας Βαρούτσος επιβεβαίωσε πως «υπάρχει μια τάση ανόδου και ενδιαφέρον από Ιταλούς» και σημείωσε: «Η τιμή είναι γύρω στα 2,20 ευρώ στον παραγωγό και δείχνει και άλλη τάση.

Πάντα κρατάει καλά λάδια η περιοχή μας. Υπάρχουν κάποιες ποσότητες, που δεν ξέρω πόσες ακριβώς είναι. Ο κόσμος δίνει, αλλά και κρατιέται μήπως "τσιμπήσει" κάτι παραπάνω και βγάλει τη ζημιά».

Για το αίτιο αυτής της μικρής βελτίωσης, εκτίμησε: «Κάποια κατάσταση πρέπει να έχει δημιουργηθεί με την Ισπανία. Ή δεν κράτησαν καλές ποιότητες οι Ισπανοί ή έχουν προβλήματα και δεν πάνε καλά με τις ιταλικές εταιρείες που αγόρασαν. Και το θέμα της αποθεματοποίησης έχει συντελέσει, αν και δε δίνουν κάποια συγκεκριμένη τιμή για την αποθεματοποίηση».

Ο πρόεδρος της ΕΑΣ Λακωνίας Νίκος Προκοβάκης είπε ότι «η τιμή είναι γύρω στο 2,35 με 2,40 ευρώ στον παραγωγό» κι επεσήμανε: «Αυτό έχει διπλή ανάγνωση: Επαιξε ψυχολογικό ρόλο το άκουσμα της αποθεματοποίησης και το γεγονός πως ίσως είναι μικρότερα τα αποθέματα απ’ ό,τι είχαμε εκτιμήσει.

Αυτή την εποχή όποιος ψωνίζει, προσέχει τα λάδια. Υποβαθισμένα λάδια δεν προτιμώνται. Εκτιμώ ότι στη Λακωνία δεν ξεπερνούν τους 3.000 τόννους τα αδιάθετα λάδια».

Η επόμενη χρονιά παρατήρησε ότι «δείχνει πως θα είναι πολύ καλά από πλευράς παραγωγής. Από πλευράς τιμών δεν μπορούμε να πούμε τίποτα. Η διαμόρφωση της τιμής θα είναι συνάρτηση πολλών παραγόντων. Μετά δυσκολίας θα αντέξουμε μια δεύτερη συνεχόμενη κακή χρονιά».

Πηγή:Ελευθερία

Σύνδεση Χρήστη

Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα; Δημιουργία λογαριασμού

Στατιστικά

Επισκέπτες: 2080339

Online χρήστες

Έχουμε 29 επισκέπτες σε σύνδεση

Ο καιρός στη Χώρα

 Ο καιρός τώρα
Κυρίως λιακάδα Κυρίως λιακάδα
Θερμοκρασία: 14 °C
Παρασκευή, 05 Ιουν
Περιοδικά σύννεφα Περιοδικά σύννεφα
Θερμοκρασία: 14 ως 26 °C
Σάββατο, 06 Ιουν
Λιακάδα Λιακάδα
Θερμοκρασία: 13 ως 26 °C
Κυριακή, 07 Ιουν
Λιακάδα Λιακάδα
Θερμοκρασία: 13 ως 29 °C
Powered by Elxis - Open Source CMS.
Copyright (C) 2006-2020 Elxis.org. All rights reserved.