Αρχική arrow Νέα arrow Τοπικά arrow Τροπολογία βουλευτών για αφορολόγητο και ακατάσχετο των επιδοτήσεων

Τροπολογία βουλευτών για αφορολόγητο και ακατάσχετο των επιδοτήσεων

Τρίτη, 18 Νοεμβρίου 2014
AddThis Social Bookmark Button

Να μη φορολογούνται οι κοινοτικές ενισχύσεις ως αγροτικό εισόδημα ζητούν με τροπολογία που κατέθεσεσαν στη Βουλή 17 βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας. Όπως επισημαίνουν στην αιτιολογική έκθεση της τροπολογίας που κατατέθηκε στο νομοσχεδιο του υπουργείου Οικονομικών για τα ελληνικά λογιστικά πρότυπα, οι ενισχύσεις καταβάλλονται από την Ε.Ε. με στόχο την ενίσχυση της καλλιέργειας από την αγρότη, επομένως δεν πρέπει ούτε να φορολογούνται αλλά ούτε και να παρακρατούνται για τυχόν οφειλές προς τα ασφαλιστικά ταμεία ή την εφορία.

την ίδια τροπολογία ζητούνται επίσης μια σειρά αλλαγών στο φορολογικό καθεστώς των αγροτών .
Πιο συγκεριμένα:
- Να εξαιρεθούν από τη φορολόγηση του εισοδήματος των αγροτών, τα ημερομίσθια του αγρότη και των μελών της οικογένειάς του, σύμφωνα με το αφορολόγητο των μισθωτών, δηλαή μέχρι το ύψος των 9.000 ευρώ. Όπως επισημαίνεται στην τροπολογία, για το συγκεκριμένο θέμα είχε δεσμευθεί ο προηγούμενος ΓΓ Δημοσίων Εσόδων, Χάρης Θεοχάρης. - Να εξαιρεθούν από τη φορολογία εισοδήματος τα τεκμήρια διαβίωσης.
- Να καταργηθεί το τέλος επιτηδεύματος για τους αγρότες. - Να μην φορολογούνται οι κοινοτικές ενισχύσεις. - Να μην παρακρατούνται οι κοινοτικές ενισχύσεις. - Οι αγρότες να εξαιρούνται της υποχρέωσης καταβολής προκαταβολής φόρου. Αιτιολογική Έκθεση Στο τέλος του χρόνου οι αγρότες, είτε τηρούν καταστάσεις εσόδων – εξόδων είτε «κρατούν» βιβλία, θα φορολογηθούν με συντελεστή 13%.
Όμως ακόμη, α) δεν έχουν εξαιρεθεί από την φορολόγηση του εισοδήματος των αγροτών, τα ημερομίσθια του αγρότη και των μελών της οικογένειας του, μέχρι το ύψος των 9.000 ευρώ. (Δέσμευση Θεοχάρη) β) Φορολογούνται ως τεκμήρια διαβίωσης τα χωράφια, σπίτι, οικόπεδο, μηχανήματα, ενώ πληρώνουν 2ηφορά ΕΝΦΙΑ για όλα τα παραπάνω εκτός από τα μηχανήματα.Ακόμη, ενώ τα έσοδα ενός αγρότη είναι πολύ μικρά, με τον συνυπολογισμό και την φορολόγηση των τεκμηρίων διαβίωσης καλείται να πληρώσει τα μισά ως φόρο. Π.χ. , ένας αγρότης με κέρδος 5.000 ευρώ και τεκμήρια διαβίωσης ύψους 15.000 ευρώ (ελάχιστα για μία αγροτική οικογένεια), τότε καλείται να πληρώσει φόρο εισοδήματος 1.950 ευρώ και αν συνυπολογισθεί η προκαταβολή φόρου 27,5%, τότε το ποσό φθάνει τα 1.950 + 536, 25 = 2.486,25 ευρώ.
Δηλαδή, από το κέρδος των 5.000 ευρώ, μείον 2.486,25 μένουν 2.513,75 ευρώ. Η φορολόγηση των τεκμηρίων διαβίωσης πρέπει να καταργηθεί. γ) ο αγρότης ενώ είναι παραγωγός και όχι επιτηδευματίας, του έχει επιβληθεί τέλος επιτηδεύματος. δ) οι κοινοτικές ενισχύσεις δίδονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση στους αγρότες, με στόχο την συνέχιση της καλλιέργειας από τον αγρότη. Οι κοινοτικές ενισχύσεις δεν πρέπει να θεωρηθούν εισόδημα και δεν πρέπει να φορολογούνται. Οι κοινοτικές ενισχύσεις δεν πρέπει ούτε να παρακρατούνται. ε) η καταβολή προκαταβολής φόρου ορίσθηκε από το 55% στο 27,5%. Όμως, η αγροτική επιχείρηση δεν έχει σταθερή παραγωγή (ζημιές από καιρικά φαινόμενα, αρρώστιες κ.α.) ούτε αποδίδει σταθερό εισόδημα. Η καταβολή προκαταβολής φόρου έστω και 27,5 % για την πλειοψηφία των αγροτών είναι πολύ δύσκολη έως αδύνατη και πρέπει να καταργηθεί.
Άρθρο...... α. Εξαιρούνται από την φορολογία εισοδήματος τα ημερομίσθια του αγρότη και των μελών της οικογένειας του, μέχρι του ύψους των 9.000 ευρώ β. Εξαιρούνται από την φορολογία εισοδήματος, τα τεκμήρια διαβίωσης. γ. Καταργείται το τέλος επιτηδεύματος για τους αγρότες. δ. Οι κοινοτικές ενισχύσεις δεν φορολογούνται. ε) Οι κοινοτικές ενισχύσεις δεν παρακρατούνται. στ) Οι αγρότες εξαιρούνται της υποχρέωσης καταβολής προκαταβολής φόρου.
Οι προτείνοντες βουλευτές
1. Τζαμτζής Ιορδάνης Βουλευτής Ν. Πέλλας 2. Βλαχογιάννης Ηλίας Βουλευτής Ν. Τρικάλων 3. Κοντογιάννης Γιώργος Βουλευτής Ν. Ηλείας 4. Νταβλούρος Αθανάσιος Βουλευτής Ν. Αχαΐας 5. Βογιατζής Παύλος Βουλευτής Ν. Λέσβου 6. Χριστογιάννης Δημήτριος Βουλευτής Ν. Πιερίας 7. Πατριανάκου Φεβρωνία Βουλευτής Ν. Λακωνίας 8. Μαρίνος Ανδρέας Βουλευτής Ν. Ηλείας 9. Πασχαλίδης Ιωάννης Βουλευτής Ν. Καβάλας 10. Ταμήλος Μιχαήλ Βουλευτής Ν. Τρικάλων 11. Μακρή Ζέττα Βουλευτής Ν. Μαγνησίας 12. Αυγενάκης Λευτέρης Βουλευτής Ν. Ηρακλείου 13. Κουτσογιαννακόπουλος Κωνσταντίνος Βουλευτής Ν. Φθιώτιδας 14. Τζαβάρας Κωνσταντίνος Βουλευτής Ν. Ηλείας 15. Σαμπαζιώτης Δημήτριος Βουλευτής Ν. Μεσσηνίας 16. Χαρακόπουλος Μάξιμος Βουλευτής Ν. Λάρισας 17. Κλειτσιώτης Κωνσταντίνος Βουλευτής Ν. Καβάλας
www.agronews.gr

Σύνδεση Χρήστη

Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα; Δημιουργία λογαριασμού

Στατιστικά

Επισκέπτες: 2065851

Online χρήστες

Έχουμε 28 επισκέπτες σε σύνδεση

Ο καιρός στη Χώρα

 Ο καιρός τώρα
Περιοδικά σύννεφα Περιοδικά σύννεφα
Θερμοκρασία: 22 °C
Τρίτη, 26 Μαΐ
Μερική λιακάδα με καταιγίδες Μερική λιακάδα με καταιγίδες
Θερμοκρασία: 10 ως 22 °C
Τετάρτη, 27 Μαΐ
Κυρίως συννεφιασμένος με καταιγίδες Κυρίως συννεφιασμένος με καταιγίδες
Θερμοκρασία: 7 ως 19 °C
Πέμπτη, 28 Μαΐ
Μερική λιακάδα με καταιγίδες Μερική λιακάδα με καταιγίδες
Θερμοκρασία: 9 ως 22 °C
Powered by Elxis - Open Source CMS.
Copyright (C) 2006-2020 Elxis.org. All rights reserved.