Αρχική arrow Νέα arrow Τοπικά arrow Καταγραφή αγροτικών προϊόντων που χάνονται

Καταγραφή αγροτικών προϊόντων που χάνονται

Πέμπτη, 07 Μάιος 2009
AddThis Social Bookmark Button

image<p>Την καταγραφή αγροτικών παραδοσιακών προϊόντων που χάνονται ή καλλιεργούνται πλέον μόνον σε κήπους, προτείνει στον πρόεδρο του ΤΕΙ Ανδρ. Κανάκη, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας Γ. Καραμπάτος.

Σε μακροσκελή επιστολή του σημειώνει ότι “είναι σημαντικό να διατηρηθεί και να ενισχυθεί η παραγωγή τους, γιατί αυτά τα προϊόντα είναι βασικά συστατικά της παραδοσιακής μεσσηνιακής κουζίνας”. Αναλυτικά στην επιστολή τού κ. Καραμπάτου σημειώνονται τα εξής: «Σε συνέχεια της συμφωνίας μας για την συνεργασία τού ΤΕΙ Καλαμάτας με το Επιμελητήριο Μεσσηνίας στο πλαίσιο του “Συμβουλίου των Σοφών”, σας μεταφέρω και γραπτώς τον προβληματισμό μου για τη μέχρι σήμερα μη αξιοποίηση ενός συγκριτικού πλεονεκτήματος της Μεσσηνίας που είναι τα αγροτικά παραδοσιακά της προϊόντα, πολύτιμου πολιτιστικού πόρου της περιοχής και αξιοποιήσιμου, αν συνδεθεί με το τουριστικό προϊόν μέσα από γαστρονομικές προτάσεις. Μέχρι σήμερα, οι θεσμικοί παράγοντες και η Πολιτεία γενικότερα βλέπουν τα πράγματα με ένα λάθος τρόπο, θεωρούν ότι τουρισμός και αγροτική ανάπτυξη είναι δύο εντελώς ξεχωριστά και ασύνδετα μεταξύ τους πράγματα, γεγονός που με ανησυχεί, γιατί, αν συνεχίσουμε να τα βλέπουμε έτσι, αποδυναμώνονται και κινδυνεύουμε να χάσουμε και τα δύο. Αντίθετα, έχω την άποψη (που επιβεβαιώνεται και από όλες τις ενδείξεις), ότι ο πλέον σωστός τρόπος για την ενίσχυση και των δύο τομέων είναι η στενή σύνδεσή τους και ο από κοινού ρόλος τους στην προβολή της συνολικής “ταυτότητας” και εικόνας της Μεσσηνίας στην Ελλάδα και τον κόσμο. Θα μπορούσα να αναφέρω πολλά επιτυχημένα παραδείγματα στην Ελλάδα και το εξωτερικό, όπου θεσμικοί παράγοντες, επιχειρηματίες, αγρότες και τοπικές κοινωνίες αποφάσισαν να αντιμετωπίσουν το θέμα πολύ “επιθετικά”: Επένδυσαν στη δημιουργία δικτύων προώθησης των τοπικών τους προϊόντων μέσα από ειδικά μαγαζιά και προσάρμοσαν την παραγωγή τους στις σύγχρονες διατροφικές ανάγκες αξιοποιώντας παράλληλα την εμφάνιση των αγροτικών τους προϊόντων στη βάση της μεσογειακής διατροφικής πυραμίδας. Το σχέδιο αυτό άρχισε να αποδίδει εντυπωσιακά μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα. Οχι μόνο με έσοδα από τις πωλήσεις των τυποποιημένων αγροτικών τους προϊόντων και τη δημιουργία μιας καινούργιας εικόνας για το τοπικό τους προϊόν αλλά και με τη δημιουργία μιας νέας “ταυτότητας” για την ίδια την περιοχή τους ως τουριστικού προορισμού. Η επιτυχία του εγχειρήματος οφείλεται στο γεγονός ότι είδαν το θέμα από τη σωστή του πλευρά, δεν εγκλωβίστηκαν σε συγκεκριμένες, καθιερωμένες τακτικές (επιδοτήσεις με ημερομηνία λήξης), αλλά κατάλαβαν έγκαιρα ότι μπορούσαν να συνδυάσουν τις δύο αυτές δυνατότητες της περιοχής τους και να ωφεληθούν και από τις δύο τα μέγιστα. Για τους παραπάνω λόγους γνώμη μου είναι ότι πρέπει να κινηθούμε στην ίδια κατεύθυνση πολύ γρήγορα. Διαφορετικά, πολύ φοβάμαι ότι θα καταλήξουμε να παρακολουθούμε ανήμποροι από τη μία την πτώση του τουρισμού και από την άλλη την βαθμιαία εγκατάλειψη των εκπληκτικών ελαιώνων, αμπελώνων και συκεώνων της Μεσσηνίας και τη μετατροπή των υπέροχων κορμών των ελαιοδέντρων μας σε καυσόξυλα ή ξυλεία για έπιπλα των σαλονιών τής Ιταλίας και της Ευρώπης. Η πρότασή μου αφορά την “ανάδειξη των αγροτικών μας προϊόντων μέσω της δημιουργικής κουζίνας”. Μια ιδέα απλή και σχετικά εύκολη στην υλοποίησή της με στόχο την αναγνώριση συγκεκριμένων αγροτικών μας προϊόντων ως βασικών συστατικών της μεσσηνιακής κουζίνας μέσα από: • Συνταγές με μεσσηνιακή σφραγίδα και τοπική ονομασία. • Καταλόγους εστιατορίων στους οποίους ο πελάτης θα ανακαλύπτει όχι μόνο τις μεσσηνιακές γεύσεις αλλά και τα συστατικά που τις κάνουν ξεχωριστές. • Γαστρονομικές προτάσεις που συνδυάζουν υγιεινή διατροφή και παραδοσιακά ποιοτικά υλικά. Είναι ένα βήμα πέρα από το παραδοσιακό ταβερνάκι, πέρα από τον γεωγραφικό προσδιορισμό “μεσογειακή κουζίνα”. Ακολουθώντας αυτή τη νέα προοπτική, επισιτιστικές μεσσηνιακές επιχειρήσεις αναλαμβάνουν ρόλο στη γενικότερη προσπάθεια ενίσχυσης της δημοτικότητας της Μεσσηνίας ως τουριστικού προορισμού και ταυτόχρονα βοηθούν τους αγρότες να δώσουν έμφαση στην ποιότητα και στις καλλιέργειες νέων ποιοτικών αγροτικών – κτηνοτροφικών προϊόντων, που θα εξάγονται στα πιο φημισμένα εστιατόρια του κόσμου με την μεσολάβηση των αρχιμαγείρων (σεφ) δημιουργών της διατροφικής πανδαισίας γεύσεων, συνταγών και εικόνων της Μεσσηνίας. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι στην προσπάθειά αυτή, ο ρόλος των επώνυμων αρχιμαγείρων είναι σημαντικός, ιδιαίτερα, αν η πρωτοβουλία μας στηρίζεται σ’ ένα μακροπρόθεσμο σχεδιασμό με σαφέστατη γαστρονομική στρατηγική που είναι η δημιουργία μιας κουζίνας με ταυτότητα. Είναι βέβαιο ότι μέσα από αυτές τις συνέργειες θα προκύψει σειρά θετικών επιπτώσεων, καθώς η τέχνη της γαστρονομίας συναντάει αυτήν της διπλωματίας μέσα από την συμμετοχή μας σε εκθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό ή ακόμη και σε τοπικό επίπεδο με επίσημα γεύματα, παραδοσιακές εκδηλώσεις (πανηγύρια) και πολιτιστικά οδοιπορικά γνωριμίας των τοπικών προϊόντων. Μια τέτοια συνύπαρξη, με τους δεσμούς που καλλιεργεί, δεν μπορεί παρά να είναι επιτυχής γιατί ανακαλεί στη μνήμη ξεχασμένες αλλά αγαπημένες γεύσεις και αναμνήσεις με άρωμα και γεύση Μεσσηνίας, Ελλάδας και Μεσογείου... Επιπλέον, με κατάλληλους χειρισμούς και με την βοήθεια των αρμοδίων υπουργείων, θα μπορούσαν να δημιουργηθούν προϋποθέσεις για τη δημιουργία εστιατορίων αυθεντικής ελληνικής κουζίνας ή δικτύου μεσσηνιακών εστιατορίων ανά τον κόσμο (με franchising). Τα εστιατόρια αυτά θα έχουν κοινά χαρακτηριστικά και συνταγές με χρήση συγκεκριμένων υλικών, κάτι που θα καθιστά τα φαγητά τους αναγνωρίσιμα στο ευρύτερο κοινό και παράλληλα θα είναι αιτία αύξησης των επισκεπτών στη Μεσσηνία αλλά και της ζήτησης των ποιοτικών αγροτικών μας προϊόντων. Αγαπητέ κύριε πρόεδρε, Προτείνουμε την καταγραφή αγροτικών παραδοσιακών προϊόντων τής Μεσσηνίας που χάνονται και καλλιεργούνται πλέον σε μικρές ποσότητες ή απλά σε κήπους. Είναι σημαντικό να διατηρηθεί και να ενισχυθεί η παραγωγή τους, γιατί αυτά τα προϊόντα είναι βασικά συστατικά της παραδοσιακής μεσσηνιακής κουζίνας (και όχι μόνον της μεσσηνιακής)… Είναι υλικά που της προσδίδουν ένα ιδιαίτερο χαρακτήρα που την κάνει να ξεχωρίζει… Χωρίς αυτά, η τοπική μας κουζίνα παρασύρεται σιγά-σιγά στη δίνη της παγκοσμιοποίησης και των απρόσωπων πιάτων... Η τοπική γαστρονομία είναι ένα συγκριτικό πλεονέκτημα της Μεσσηνίας το οποίο πρέπει, πάση θυσία, να προστατεύσουμε και στο πλαίσιο αυτό προτείνουμε την καταγραφή των παραδοσιακών αγροτικών προϊόντων μας υπό εξαφάνιση, σε συνεργασία του ΤΕΙ και του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας. Πιστεύω ότι μια κοινή προσπάθεια με τους συνεργάτες σας και ομάδα φοιτητών -με την έννοια της συνδιοργάνωσης- θα είναι εξαιρετικά αποδοτική για τη επιτυχή διοργάνωση αυτού του εγχειρήματος και είμαστε βέβαιοι ότι θα την προσφέρετε». Καταγραφή αγροτικών

Σύνδεση Χρήστη





Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα; Δημιουργία λογαριασμού

Στατιστικά

Επισκέπτες: 2066975

Online χρήστες

Έχουμε 85 επισκέπτες σε σύνδεση

Ο καιρός στη Χώρα

 Ο καιρός τώρα
Περιοδικά σύννεφα Περιοδικά σύννεφα
Θερμοκρασία: 11 °C
Δευτέρα, 19 Νοέ
Περιοδικά σύννεφα Περιοδικά σύννεφα
Θερμοκρασία: 9 ως 19 °C
Τρίτη, 20 Νοέ
Συννεφιασμένος Συννεφιασμένος
Θερμοκρασία: 12 ως 21 °C
Τετάρτη, 21 Νοέ
Μερικώς συννεφιασμένος με δυνατές βροχές Μερικώς συννεφιασμένος με δυνατές βροχές
Θερμοκρασία: 8 ως 19 °C
Powered by Elxis - Open Source CMS.
Copyright (C) 2006-2018 Elxis.org. All rights reserved.