Αρχική arrow Συνταγές arrow Λικέρ από μούσμουλα (κουκούτσια)

Λικέρ από μούσμουλα (κουκούτσια)

Πέμπτη, 06 Μάιος 2010
AddThis Social Bookmark Button

Μούσμουλα. Φάγατε, όσα φάγατε, φρέσκα, από το δένδρο. Κάνατε και μία μαρμελάδα, να τρώτε τον χειμώνα. Οι καρποί στο δένδρο δεν λένε όμως να τελειώσουν. Ένας ενδιαφέρον τρόπος να "τα κρατήσετε, για καιρό ακόμη, μαζί σας" είναι ένα λικέρ. Ή και δύο, διαφορετικά. Ιδού το δεύτερο

Συστατικά 50 κουκούτσια από μούσμουλα 5 μούσμουλα ολόκληρα 400ml καθαρό οινόπνευμα 90° 150 γρ. ζάχαρη 550ml νερό Οδηγίες Μη σας φοβίσει ο αριθμός των κουκουτσιών, έτσι όπως “γεννοβολούν” τα μούσμουλα (από δύο έως και τέσσερα-πέντε !!! σε κάθε φρούτο) δεν θα χρειασθείτε περισσότερα από καμιά 20-ριά φρούτα. Πλένουμε, στεγνώνουμε τυλίγοντάς τα σε καθαρή πετσέτα και ξεφλουδίζουμε τα λίγα μούσμουλα που θα βάλουμε ολόκληρα. Κτυπάμε τα κουκούτσια στο γουδί να θρυμματισθούν αρκετά. Δεν τα λιώνουμε. Σε ένα γυάλινο μπουκάλι (που θα πρέπει να χωράει τουλάχιστον 1,5 λίτρο, θα έχει φαρδύ στόμιο και θα κλείνει ερμητικά) βάζουμε πρώτα τα κουκούτσια, και στη συνέχεια τα ολόκληρα μούσμουλα. Προσθέτουμε και το οινόπνευμα, κλείνουμε το μπουκάλι μας και το βάζουμε σε δροσερό και σκοτεινό μέρος (ένα δροσερό ντουλάπι είναι μία καλή επιλογή) για περίπου έξι εβδομάδες. Θυμόμαστε να το ανακινούμε πότε-πότε. Στο τέλος αυτού του χρόνου φιλτράρουμε προσεκτικά το περιεχόμενο του μπουκαλιού με τη βοήθεια μία γάζας, με ένα τούλι, ή με ένα καθαρό πανί κουζίνας, για να απομακρύνουμε όλα τα στερεά αιωρούμενα. Ταυτόχρονα, ετοιμάζουμε ένα αραιό σιρόπι με το νερό και τη ζάχαρη (ζεσταίνουμε το νερό μαζί με τη ζάχαρη, μέχρι αυτή η τελευταία να διαλυθεί εντελώς). Αφήνουμε το σιρόπι να κρυώσει και το προσθέτουμε στο αρωματισμένο οινόπνευμα. Το αδειάζουμε στο γυάλινο δοχείο όπου θα το φυλάξουμε, το κλείνουμε ερμητικά, και το αφήνουμε στο ίδιο -δροσερό και σκοτεινό- μέρος για άλλες 4-5 εβδομάδες, φροντίζοντας, και πάλι, να ανακινούμε το μπουκάλι κάθε τόσο. Μετά και από αυτό το διάστημα, το λικέρ είναι έτοιμο για χρήση. Σερβίρετέ το καλά δροσερό. Είναι ιδανικό για γλυκά που περιέχουν κρέμα και φρούτα. Λίγα μυστικά ακόμα Με την ανάμειξη του αλκοόλ των 90° και ίσης ποσότητας νερού (η αρχικά μεγαλύτερη ποσότητα, εξατμιζόμενη, θα μειωθεί όσο ετοιμάζουμε το σιρόπι), θα μας δώσει ένα λικέρ των 45°. Ότι πρέπει για τα κρύα βράδια του χειμώνα ή, κρύο, σε παγωμένα ποτήρια, για τις ζεστές “βεραντάδες” του καλοκαιριού. Εάν όμως το θέλετε ακόμη πιο δυνατο, μειώστε την ποσότητα του νερού. Κάλλιστα μπορεί κανείς να χρησιμοποιήσει κάποιο ποτό στη θέση του αλκοόλ (μία βότκα, μία γκράπα ή κάποιο άλλο –χωρίς έντονη γεύση– ποτό), αφαιρώντας ταυτόχρονα και το νερό. Έτσι το λικέρ θα έχει τους βαθμούς του ποτού που θα χρησιμοποιηθεί. Υπάρχει και άλλος τρόπος να ετοιμάσουμε το λικέρ, χρησιμοποιώντας ολόκληρα τα μούσμουλα Θα βρείτε τη συνταγή εδώ.

Σύνδεση Χρήστη





Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα; Δημιουργία λογαριασμού

Στατιστικά

Επισκέπτες: 2064950

Online χρήστες

Έχουμε 98 επισκέπτες σε σύνδεση

Ο καιρός στη Χώρα

 Ο καιρός τώρα
Βροχή Βροχή
Θερμοκρασία: 9 °C
Σάββατο, 17 Νοέ
Βροχή Βροχή
Θερμοκρασία: 10 ως 14 °C
Κυριακή, 18 Νοέ
Βροχή Βροχή
Θερμοκρασία: 11 ως 14 °C
Δευτέρα, 19 Νοέ
Καταιγίδες Καταιγίδες
Θερμοκρασία: 11 ως 18 °C
Powered by Elxis - Open Source CMS.
Copyright (C) 2006-2018 Elxis.org. All rights reserved.